Klaus Iohannis: Crimele de la Revoluţie nu pot rămâne nepedepsite!

Președintele Klaus Iohannis salută finalizarea cercetării în Dosarul Revoluției și trimiterea cauzei spre judecare. Şeful statului consideră că acesta reprezintă un pas extrem de important, după o lungă perioadă de timp, în stabilirea adevărului cu privire la evenimentele din Decembrie 1989. Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni împotriva umanităţii în Dosarul Revoluţiei. 

RomaniaTV.net
08 apr. 2019, 11:34
Klaus Iohannis: Crimele de la Revoluţie nu pot rămâne nepedepsite!

„Crimele de la Revoluție nu pot rămâne nepedepsite!”, a declarat Klaus Iohannis, potrivitunui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Președintele apreciază că anunțul privind finalizarea anchetei judiciare și trimiterea în instanță reprezintă „un demers cu o deosebită însemnătate în responsabilitatea care îi revine Justiției de a stabili adevărul. Soluționarea acestei cauze istorice este cu atât mai importantă cu cât o democrație veritabilă este așezată doar pe bazele solide ale adevărului și dreptății”.

Președintele mai spune că acest dosar reprezenta o restanță majoră a justiției române.

„În demersul societății românești de cunoaștere și asumare a trecutului, este fundamentală sancționarea faptelor care au reprezentat un atac direct la adresa vieții și demnității umane în timpul Revoluției din Decembrie 1989. Finalizarea anchetei judiciare în „Dosarul Revoluției” reprezintă un act necesar în anul în care marcăm 30 de ani de la prăbușirea comunismului și în care vom rememora idealurile Revoluției din Decembrie 1989 și îi vom onora pe eroii noștri.

Președintele subliniază că generațiile de astăzi au nevoie de educație în spiritul adevărului. Tinerii trebuie să știe că regimul comunist a îngrădit sistematic drepturile și libertățile cetățenești și a comis nenumărate nedreptăți. În Decembrie 1989, regimul comunist s-a prăbușit așa cum s-a instalat: prin crime și abuzuri. Trecutul trebuie să constituie astfel un semnal de alarmă pentru tinerii de astăzi, iar acțiunea justiției este fundamentală în acest sens. Consolidarea democrației și respectarea valorilor umane nu se pot înfăptui în afara actului de Justiție”, se mai arată în comunicat.

Procurorul general Augustin Lazăr a anunţat luni dimineaţă că procurorii militari au încheiat Dosarul Revoluţiei şi au trimis rechizitoriul în instanţă. Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi generalul Iosif Rus vor fi judecaţi pentru infracţiuni contra umanităţii.

Citeşte şi: Dosarul Revoluţiei a fost finalizat. Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu, judecaţi pentru infracţiuni contra umanităţii