Klaus Iohannis dă vina pe Putin pentru scumpirile din România: „Nu este cazul sa încercam sa aruncam vina asupra Guvernului, a Parlamentului sau asupra clasei politice. Vinovat este Putin”

Klaus Iohannis consideră că de vină pentru inflaţia din România este Vladimir Putin. Preşedintele spune că principala cauză a scumpirilor o reprezintă războiul din Ucraina.

12 mai 2022, 13:18
Klaus Iohannis dă vina pe Putin pentru scumpirile din România: „Nu este cazul sa încercam sa aruncam vina asupra Guvernului, a Parlamentului sau asupra clasei politice. Vinovat este Putin”

Klaus Iohannis a declarat, joi după-amiază, că Vladimir Putin este singurul vinovat pentru valul de scumpiri. Preşedintele spune că problema inflaţiei este una globală.

Klaus Iohannis: „Inflaţia este doar un factor. Guvernul a luat şi va luat măsurile care se impun”

Citeşte şi Reacţia lui Mugur Isărescu la inflaţia galopantă: „Un ceai de tei. Nu ne strică ceva mai multă calmitate”

Şeful statului îi asigură pe români că Guvernul a luat şi va lua în continuare toate măsurile necesare, astfel încât să trecem cu toţii mai uşor peste valul de scumpiri.

„Inflatia este doar un factor. Am toata increderea ca Guvernul a luat si va lua masurile care se impun. Aceasta inflatie, preturile la energie nu au aparut pentru ca cineva a lucrat prost. Aceste lucruri si crizele care mai urmează au o singura cauza: aceasta cauza este razboiul lui Putin impotriva Ucrainei. Guvernul poate sa amelioreze aceste crize si sa ajute peroanele cu venituri mici. Problema este una globala, şi in SUA inflatia se apropie de 10 la suta.

Am avut o discutie cu premierul, trebuie sa fim foarte realisti. Crizele nu se vor termina maine si situaţia complicata va continua. Nu este cazul sa incercam sa aruncam vina asupra Guvernului, a Parlamentului sau asupra clasei politice. Vinovat este Putin.

Pentru români este important să stie ca acest guvern isi da silinta si a gasit solutii bune si se straduieste sa gaseasca solutii pentru a atenua impactulul acestor crize succesive.

Trebuie sa fim mai atenti  cu ce cheltuim, cum cheltuim si cat cheltuim”, a declarat preşedintele României.

Rata inflaţiei din România a urcat la 13,8%, conform datelor transmise miercuri de INS. Indicele armonizat al preţurilor de consum în luna aprilie 2022 comparativ cu luna martie 2022 este 102,37%.

„În mare, se repetă tabloul din martie, pentru că şi în martie a fost în România, ca în toată Uniunea Europeană, o explozie a preţurilor şi ne aşteptam ca acela să fie vârful şi chiar dacă va fi o creştere în aprilie să fie cam pe acolo. Ei bine, am văzut o explozie nouă în aprilie, 13,76%. Foarte mare! Şi s-a produs o inversare faţă de martie, pentru că în martie, pentru prima dată după un an, preţurile la alimente s-au scumpit mai mult decât preţurile produselor nealimentare şi credeam că începe o nouă serie cu preţuri mai scumpe la alimente decât la produse nealimentare, dar nu s-a întâmplat aşa.

Sigur că e un record nou la cartofi. Pâinea, de asemenea, are o scumpire semnificativă, uleiul e în ritmul lui normal, s-a dus foarte sus. Până şi margarina a crescut foarte mult. Deci, creşteri mari şi la produsele alimentare, dar nu generalizate. Merg în continuare creşteri pe ‘lebedele negre’. Surpriză la produsele nealimentare! Sigur că pachetul fundamental este compus din combustibili, o creştere foarte mare, energie termică şi gaze, dar revine scumpirea la electricitate în aprilie pe lună, care influenţează scumpirea pe 12 luni. Electricitatea ieşise din ritm.

Electricitatea a avut două luni de creştere cu minus şi acum a sărit….O concluzie pe întregul tablou este că energia continuă să alimenteze inflaţia peste tot în lume şi la noi la fel. Spre deosebire de alte ţări care au avans în a transforma criza energetică în tranziţie energetică, noi deocamdată plutim în metafizică, pentru că realitatea este departe de proiecţii. Mai exact, realitatea este mult în urma proiecţiilor”, a spus Vasilescu.

Citeşte şi Salarii majorate, dar preţurile cresc într-un ritm mai alert. Cine încasează 6400 de lei