Reacţia lui Mugur Isărescu la inflaţia galopantă: „Un ceai de tei. Nu ne strică ceva mai multă calmitate”

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat, joi, că din iulie 2021 s-a înregistrat o creştere extrem de rapidă a preţurilor, menţionând că în spatele acestei creşteri se află cele legate de costurile de producţie, în special a costurilor cu energia.

12 mai 2022, 11:46
Reacţia lui Mugur Isărescu la inflaţia galopantă: „Un ceai de tei. Nu ne strică ceva mai multă calmitate”

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu le recomandă românilor să abordeze cu calm explozia prețurilor. Isărescu spune că românii trebuie să se calmeze, iar mesajele publice trebuie să fie și ele mai moderate. Isărescu recomandă și un cunoscut remediu românesc pentru nervi, ceaiul de tei.

Cresc ratele românilor, ROBOR a depăşit un nou record. Isărescu: „Creşterea preţurilor reflectă un şoc puternic sau un fenomen de criză”

„Să o zicem pe românește, un rău nu vine niciodată singur. Costurile la energie s-a dus în costul altor produse de consum. Cu majorarea ratei dobânzii influențăm inflația pe partea cererii. Ținem sub control cererea. Dacă nu avem o inflație determinată de costuri trebuie să fim atenți ca măsurile noastre să nu fie percepute că se adaugă la costurile de producție. Ca orice Bancă Centrală și BNR trebuie să facă un balancing act. Trebuie să facem un dozaj. O să vedeți că suntem cu un exces de cerere la limită.

Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația e specifică perioadelor de criză. Autoritățile asta trebuie să transmită, calm. Un ceai de tei. Și aceste discuții sociale care nu se mai termină cu inflația și exagerările nu se mai termină”, a declarat Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu prezintă, joi, raportul asupra inflaţiei pe trimestrul 1 al acestui an.  „Avem începând cu iulie 2021 o creştere extrem de rapidă a preţurilor, ceea ce reflectă un şoc puternic sau un fenomen de criză, înseamnă o creştere într-o perioadă scurtă, bineînţeles că reflectă un fenomen advers cu totul şi cu totul deosebit. În spatele acestei creşteri a preţurilor de consum din România, ca şi din mai toate ţările europene, este o creştere a costurilor de producţie şi, în special, a costurilor cu energia, deci a preţurilor la energie. Toate formele de energie, inclusiv combustibilii. Se mai adaugă, tot pe partea de costuri, adâncirea sincopelor din lanţurile internaţionale de valoare adaugată cauzate de sancţiuni, reticenţa companiilor vizavi de relaţiile comerciale cu Rusia şi iminenţa unor noi seturi de măsuri în trimestrul 1”, a precizat Isărescu.

Ce avere colosală are acum Mugur Isărescu

Veniturile din salarii ale lui Mugur Isărescu, de 966.361 de lei, sunt în creştere (8%) faţă de anul anterior, când Mugur Isărescu a încasat de la Banca Naţională suma de 897.578 lei. Isărescu a declarat şi 30.612 lei ca membru titular la Academia Româna şi 1.330 de lei de la Academia de Studii Economice.

Pensii 2022. Câţi bani vor primi în plus pensionarii după recalcularea pensiilor. Şeful Casei de Pensii explică formula de calcul a pensiei
Pe lângă veniturile salariale din 2020, Isărescu a declarat şi venituri din pensii de 193.740 de lei în anul 2020 comparativ cu 161.412 lei în anul precedent. Isărescu are o barcă cu motor Delta, achiziţionată în 2004 şi un autoturism Eagle din 1993. La categoria “bijuterii diverse”, Isărescu a declarat 84.500 de euro pentru cele dobândite între 1990 şi 2020, şi alte 10.650 de euro pentru cele din 1976 şi până în 1989.

Colecţia numismatică a guvernatorului este estimată de acesta la 79.000 de euro, tablourile şi icoanele la circa 27.000 de euro, iar bunurile sub formă de metale preţioase (veselă argint) la aproximativ 7.000 de euro.

Printre conturile bancare ale lui Isărescu se numără unul de 792.000 de lei la BCR, altul de 631.400 de lei la UniCredit, deschis în anul 2012, şi câteva depozite în euro şi dolari la BCR.​