Klaus Iohannis: Dacă Dragnea crede că a făcut mediere cu BNR, e bine şi-aşa. Sper că s-au calmat

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că, de acum înainte, va colabora doar instituţional cu premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în urma neînţelegerilor apărute între ei. El i-a ironizat pe cei doi şi a spus că scopul său a fost să-i aducă la aceeaşi masă cu guvernatorul BNR, pentru discuţii privind politica monetară.

RomaniaTV.net
04 mai 2018, 15:40
Klaus Iohannis: Dacă Dragnea crede că a făcut mediere cu BNR, e bine şi-aşa. Sper că s-au calmat

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat despre relaţia cu Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea, pe care i-a invitat pe 9 mai, de Ziua Europei, la Palatul Cotroceni.

„Din moment ce i-am invitat, sunt bineveniți. Noi nu ne întâlnim fiindcă suntem prieteni sau fiindcă ne simpatizăm. Noi ne întâlnim atunci când discuţiile instituţionale trebuie să aibă loc. Nu putem să nu conducem România, nu putem să nu vorbim fiindcă avem divergenţe politice. Pentru oameni de stat este absolut necesar să aibă puterea să treacă peste animozităţi politice, peste neînţelegeri politice. Asta nu înseamnă însă că trebuie să cădem în extrema cealaltă. Discuţiile care vor avea loc între mine şi Guvern sau între mine şi reprezentanţi ai Parlamentului vor fi instituţionale. Alte discuţii informale sau de armonizare nu vor mai exista. PSD, mai concret Dragnea, prin felul în care a procedat în ultima vreme, nu mai prezintă pentru mine un partener de discuţie altfel decât strict instituţional”, a spus vineri preşedintele Iohannis.

Şeful statului a fost rugat să comenteze şi întâlnirea de la Parlament dintre Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă şi Mugur Isărecu, guvernatorul BNR.

„Este ciudată această formă. În realitate, dorinţa mea a fost să-i aduc la aceeaşi masă pe cei care au avut nişte neînţelegeri, or ştim foarte bine că nu doamna Dăncilă a atacat BNR sau pe guvernator sau pe oricine, ci Dragnea a făcut-o. Faptul că prin implicarea mea s-a întâlnit Dragnea cu reprezentanţii BNR este exact lucrul pe care l-am dorit. Dacă el crede că a făcut mediere este bine şi aşa. Important este că s-au întâlnit”, a mai spus Klaus Iohannis.

El a completat că speră ca tensiunile între conducerea politică a guvernului şi BNR să înceteze.

„Cel puțin la suprafață, se vede dorința unora de a da impresia publicului că lucrurile s-au calmat, sper să se și întâmple, fiindcă astfel de discuții și schimburi de scrisori contondente nu-și au locul în România și sunt contraproductive”, a încheiat Iohannis.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a făcut publică, vineri, corespondenţa pe care a purtat-o cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în scrisoarea sa susţinând că membrii conducerii BNR au indus la nivelul mediului economic o stare de neîncredere în Guvern. Mugur Isărescu a răspuns scrisorii preşedintelui Camerei Deputaţilor.

În final, cei doi s-au întâlnit joi, împreună cu premierul Viorica Dăncilă şi mai mulţi consilieri, pentru a lămuri tensiunile apărute între Guvern şi BNR.

Citeşte şi: Dragnea, în scrisoarea către BNR: „Aţi indus o stare de neîncredere în Guvern”. Replica Băncii Naţionale. Răspunsul BNR