Klaus Iohannis, decizii importante pentru români la Summitul Euro UPDATE: „Trebuie accelerat procesul de aderare pentru Balcanii de Est””

În cadrul Summitului Euro în format extins vor fi abordate, de asemenea, situaţia economică din Uniune şi evoluţiile în ceea ce priveşte Uniunea Bancară şi pieţele de capital.

23 iun. 2022, 14:45
Klaus Iohannis, decizii importante pentru români la Summitul Euro UPDATE: „Trebuie accelerat procesul de aderare pentru Balcanii de Est””

UPDATE Preşedintele Klaus Iohanis a declarat, după participarea la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, joi la Bruxelles, că trebuie accelerat procesul integrării pentru Balcanii de Vest şi este optimist că la reuniunea Consiliului European de joi va fi aprobată opinia Comisiei Europene cu privire la statutul de candidat la UE al Ucrainei şi Republicii Moldova.

„A fost o întâlnire bună şi concluzia mea este că toată lumea a înţeles că trebuie să avansăm un pic mai repede cu procesul de integrare pentru Balcanii de Vest. Sigur, situaţiile sunt diferite de la o ţară la alta, dar eu personal sunt convins că trebuie să accelerăm şi eu m-am exprimat la modul acesta că pentru toţi trebuie să avem curajul să facem următorul pas, pentru unii înseamnă aderarea la UE, pentru alţii să înceapă procesul de aderare. Unii liderii şi-au exprimat speranţa, frustrarea, încurajarea şi multă emoţie în această întâlnire. Tema propriu-zisă va fi reluată şi în formatul Consiliului care începe peste 2 ore. Avem câteva teme în această după-amiază, dar una e de o importanţă deosebită, e vorba despre a discuta solicitările de a deveni stat candidat ale Moldovei, Ucrainei şi Georgiei. Pe această temă CE a emis un punct de vedere săptămâna trecută şi prin care propune ca Ucraina şi Moldova să primească statutul de candidat, iar Georgia să primească un statut care declarat că sprijinim aspiraţiile europene. Voi exprima punctul meu de vedere, al României, care e foarte clar – noi sprijinim, salutăm punctul de vedere al Comisiei care e unul corect, reflectă situaţia din teren, e un punct de vedere care vine cu câteva noutăţi procedural. CE spune că susţine statutul de candidat al Moldovei şi Ucrainei, dar până la începerea propriu-zisă a procedurilor de aderare trebuie să îndeplinească nişte condiţii”, a afirmat şeful statului.

El a mai anunţat că la Consiliul European vor fi discuţii informale despre proiectul propus de preşedintele Emmanuel Macron privind comunitatea politică.

„În afară de această speţă foarte importantă şi sunt optimist că în Consiliu vom aproba punctul de vedere al Comisiei avem teme importante cum ar fi comunitatea politică propusă de Franţa. Aşteptăm mai multe detalii şi explicaţii de la iniţiatori, dar un lucru este clar, după ce am avut discuţii foarte bune cu preşedintele Macron, această comunitate politică nu doreşte să fie un substitut sau un pas intermediar pentru extindere, ci doreşte să discute temele externe, se vor apleca asupra securităţii energetice, ş.a.m.d. Este o idee cu care a venit preşedintele Macron şi acum avem prima discuţie, mai degrabă informală, nu vom decide nimic asupra acestui proiect. Iar mâine vom avea un Eurosummit în format extins unde vom discuta chestiuni de economie şi despre zona euro, deşi nu suntem încă în zona euro”, a mai explicat preşedintele Iohannis.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a declarat că România susține aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, după discuțiile de la Summit-ul Balcanii de Vest.

„Summa summarum, atmosfera a fost una totuși bună, chiar dacă din motive lesne de înțeles, unii lideri și-au exprimat speranța, încurajarea. Tema va fi reluată și în formatul consiliului care va începe peste două ore. Avem câteva teme, dar una din ele e de importanță deosebită: solicitările de a deveni state membre ale Ucrainei, Moldovei și Georgiei. Comisia Europeană a emis recomandare ca Ucraina și Moldova să primească statut de candidat și Georgia să primească un statut care să sprijine statulul de candidat. Voi exprima astăzi punctul de vedere al României, care e unul foarte clar. Punctul de vedere al Comisiei e unul corect”, a declarat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, Consiliului European şi Summitului Euro în format extins. Pe agenda reuniunii Consiliului European se află o dezbatere privind definirea relaţiilor UE cu partenerii apropiaţi din Europa, situaţia din Ucraina, cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

Klaus Iohannis, anunţ de ultimă oră despre „Via Carpatia”, drumul dintre Marea Neagră şi Marea Baltică. „Va conține părți de drum rapid sau autostradă care deja există”

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Reuniunea liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest este „o oportunitate de reafirmare, în actualul context geopolitic, a sprijinului liderilor Uniunii Europene pentru ancorarea europeană a Balcanilor de Vest şi pentru avansarea şi consolidarea procesului de extindere în baza criteriilor stabilite”.

Totodată, reuniunea va fi dedicată unui schimb de vederi cu partenerii din regiune pentru identificarea modalităţilor concrete de stimulare a proceselor de reformă şi de întărire a cooperării în domenii cheie de interes comun, cu scopul consolidării rezilienţei.

Marcel Ciolacu vrea bani mai mulţi pentru angajaţii cu salarii mici. „Este datoria statului ca să intervină pentru a echilibra situaţia”

Conform sursei citate, agenda reuniunii Consiliului European, care se va desfăşura joi şi vineri, va include o dezbatere strategică privind definirea relaţiilor Uniunii Europene cu partenerii apropiaţi din Europa, situaţia din Ucraina, din perspectiva evoluţiilor de securitate şi a sprijinului acordat de Uniunea Europeană pe multiple planuri, cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, în contextul publicării, la 17 iunie 2022, a Opiniilor Comisiei Europene, precum şi rezultatele Conferinţei privind viitorul Europei şi etapele următoare.

În cadrul Summitului Euro în format extins vor fi abordate situaţia economică din Uniune şi evoluţiile în ceea ce priveşte Uniunea Bancară şi pieţele de capital.