Klaus Iohannis îl propune pe EDUARD HELLVIG la şefia SRI. SIE mai aşteaptă – VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că îl propune pe Eduard Hellvig pentru funcţia director al Serviciului Român de Informaţii. Scrisoarea cu propunerea a fost deja trimisă preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului. Iohannis a apreciat că SRI are nevoie de un director care să instaureze calmul în această instituţie, după ce Serviciul a fost mult în atenţia publică în ultima perioadă.

19 feb. 2015, 14:00

Preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe europarlamentarul PNL Eduard Hellvig pentru funcţia de director al SRI după ce George Maior a demisionat pe 27 ianuarie.

„L-am propus pe Eduard Hellvig pentru poziţia de directorr al SRI. Am avut întâlniri cu liderii partidelor şi le-am adus la cunoştinţă intenţia mea”, a declarat Klaus Iohannis, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute joi la Palatul Cotroceni.

Invitat să spună care sunt calităţile care îl califică pe Eduard Hellvig să preia conducerea contraspionajului românesc, Iohannis a răspuns: „Când m-am gândit la o persoană pe care să o propun, am căutat pe cineva care este pregătit pentru o astfel de poziţie, cu energia necesară, care cunoaşte actorii politici, are suficiente cunoştinţe despre activitatea SRI şi care vine să aducă calmul necesar în acest spaţiu. Am căutat o persoană care pentru mine reprezintă garanţia unui parcurs de modernizare, europenizare a SRI.”

Propunerea urmează să fie validată prin vot, în Parlament, şeful statului precizând că a discutat cu liderii partidelor despre nominalizarea pe care o face.

CITEŞTE ŞI EDUARD HELLVIG, noul director al SRI. Cine este viitorul şef al Serviciului de Informaţii

Postul de şef al SIE, eliberat de Teodor Meleşcanu înaintea alegerilor prezidenţiale, rămâne deocamdată vacant, funcţia fiind deţinută interimar de generalul Silviu Predoiu.  Preşedintele a precizat că va face propunerea „la momentul potrivit”.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:

-În ultimele săptămâni, datorită unor evoluţii în viaţa politică şi în mediul public, SRI a fost de foarte multe ori în atenţia publicului. Am considerat că în această perioadă este nevoie ca la SRI să existe o echipă completă pentru a instaura calmul necesar acolo, astfel am decis să fac o nominalizare pentru poziţia de director

-L-am propus pe Eduard Hellvig pentru poziţia de director al SRI. Am avut întâlniri cu liderii partidelor şi le-am adus la cunoştinţă intenţia mea.

Nu am dorit să fac nominalizările împreună, astfel că vorbim doar la SRI. La momentul potrivit voi face o nominalizare şi la SIE.

-Când m-am gândit la o persoană pe care să o propun am căutat pe cineva care este pregătit pentru o astfel de poziţie, cu energia necesară, care cunoaşte actorii politici, are suficiente cunoştinţe despre activitatea SRI şi care vine să aducă calmul necesar în acest spaţiu. Am căutat o persoană care pentru mine reprezintă garanţia unui parcurs de modernizare, europenizare a SRI.

-SRI a făcut progrese semnificative, iar acestea vor fi duse mai departe.

-(DIICOT?) Aştept cu mare interes o propunere venită de la Ministrul Justiţei. Când va veni cu o propunere vom discuta şi intrăm pe procedură.

CITEŞTE ŞI KLAUS IOHANNIS, reclamat la CSM de Tăriceanu. Şeful Senatului a intrat şi el în vizorul Consiliului

Klaus Iohannis urmează să participe miercuri, de la ora 20.45, şi la o emisiune televizată.

Funcţia de director al SRI a rămas vacantă după ce George Maior a demisionat de la conducerea Serviciului, în 27 ianuarie. Interimatul funcţiei a fost asigurat după acest moment de generalul Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI.