Călin Popescu Tăriceanu, în vizorul CSM după atacul la Iohannis şi procurori în cazul Vosganian

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, a propus, joi, în plen, sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul afirmaţiilor preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privind o eventuală sesizare a IJ în cazul declaraţiilor preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la Varujan Vosganian. Tăriceanu ,  referitoare la "republica procurorilor".

19 feb. 2015, 08:10
Călin Popescu Tăriceanu, în vizorul CSM după atacul la Iohannis şi procurori în cazul Vosganian

Judecătorul Horațius Dumbravă a susținut joi, în Plenul CSM, că se impune sesizarea Inspecției Judiciare cu privire la declarațiile președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

A fost declaraţia domnului preşedinte al Senatului României, care solicita CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară cu privire la declaraţiile preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, şi declaraţiile procurorului general legate de ridicarea imunităţii parlamentare a senatorului Varujan Vosganian. 

Cred că putem analiza acum, în plen, dacă sesizăm sau nu Inspecția Judiciară și în același context aș considera că se impune sesizarea Inspecției Judiciare cu privire la declarațiile domnului președinte al Senatului, care are totuși gravitate prin ceea ce spune.

Dumnealui spune că trăim în republica procurorilor, că justiția se imixtionează în activitatea Guvernului”, a spus Horaţius Dumbravă, la începutul şedinţei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii.

Tăriceanu, ATAC la Klaus Iohannis după criticile acestuia pentru votul senatorilor pe cazul Vosganian

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţinea, la data de 14 februarie, că CSM ar trebui să se sesizeze în urma criticilor formulate de șeful statului în ceea ce privește avizul negativ dat de senatori în cazul cererii procurorilor pentru urmărirea penală a lui Varujan Vosganian în dosarul Romgaz.

„Consider că CSM ar trebui să sesizeze Inspecţia Judiciară în acest caz, aşa cum o face şi atunci când unii politicieni critică nepermis puterea judecătorească. După alegerile de anul trecut mi-am propus să mă abţin de la orice critică la adresa Preşedintelui ales. Punctul de vedere exprimat mai sus nu se vrea a fi în niciun caz o critică la adresa Preşedintelui. El derivă însă din necesitatea ca, în calitatea mea de Preşedinte al Senatului României, să apăr rolul acestei instituţii fundamentale a democraţiei în arhitectura constituţională şi să subliniez poziţia sa independentă şi legitimă în raport cu celelalte puteri ale statului pe o chestiune de principiu, şi nu într-un caz particular„, declara Tăriceanu.

Şeful Senatului afirma, la acel moment, că, în realitate, dosarul în care este implicat Varujan Vosganian, şi pentru care s-a cerut votul Senatului, nu se referă la presupuse fapte de corupţie ale unui senator, „ci pune în discuţie o decizie politică a unui ministru în funcţie, concretizată printr-o hotărâre de Guvern”.

„De aceea pot să afirm că un vot în favoarea cererii procurorului general, aşa cum îşi dorea şi preşedintele, ar fi creat precedentul potrivit căruia orice decizie a Executivului (deci, potenţial şi a preşedintelui) şi a oricărei autorităţi publice ar fi putut fi cenzurată în viitor de către procurori. Un asemenea precedent devenea periculos, pentru că el ar fi deschis calea spre transformarea României într-o republică a procurorilor„, mai spunea Tăriceanu.

Reacţia lui Tăriceanu a venit după ce Iohannis a scris, pe Facebook, că se aştepta ca Senatul să încuviinţeze cererea de începere a urmăririi penale în cazul senatoului PNL Varujan Vosganian, precizând că votul senatorilor arată că nu s-a înţeles pe deplin necesitatea schimbării.

Mă așteptam ca Senatul să încuviințeze solicitarea DIICOT de începere a urmăririi penale în cazul senatorului PNL Varujan Vosganian. Votul senatorilor arată că nu s-a înțeles încă pe deplin necesitatea schimbării pentru care am pledat atât la consultările cu partidele politice parlamentare, cât și în recentul discurs ținut în plenul Parlamentului. În fața justiției, nu există decât o singură măsură: respectul față de lege, indiferent de persoană sau funcție”, a scris Iohannis. 

KLAUS IOHANNIS, mesaj DUR pe Facebook pentru Parlament după votul în cazul Vosganian

Călin Popescu Tăriceanu i-a răspuns şefului statului, spunând că intervenţia preşedintelui Klaus Iohannis după votul din Senat reprezintă „o critică fără menajamente”.

Nu mai departe de luni, 9 februarie, preşedintele Iohannis declara în plenul Camerelor reunite următoarele: «Îmi doresc un Parlament puternic (…) Parteneriatul preşedintelui cu Parlamentul răspunde nevoii de a restabili încrederea în această instituţie fundamentală a democraţiei». După votul din Senat, parteneriatul propus de Preşedinte pentru restabilirea încrederii s-a transformat într-o critică fără menajamente faţă de opinia exprimată de majoritatea senatorilor”, susţinea Tăriceanu.