Klaus Iohannis: Am decis să retrag ordinul „Steaua României” lui Laszlo Tokes

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut, joi, o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni. Şeful statului a anunţat în debutul conferinţei că a decis să îi retragă ordinul "Steaua României" lui László Tőkés. Un alt subiect pe care l-a abordat a fost mandatul lui Dacian Cioloş la Summitul UE - Turcia, dedicat migranţilor. În final, Iohannis a răspuns unei întrebări legate de cazul bebeluşilor din Argeş. Acesta a spus că este preocupat şi că urmăreşte cu "îngrijorare" evoluţia cazului.

03 mart. 2016, 13:46
Klaus Iohannis: Am decis să retrag ordinul „Steaua României” lui Laszlo Tokes

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la bilanţul MApN şi a făcut declaraţii de presă, la Palatul Cotroceni.  

Vezi mai jos principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis:

– Mă voi referi în declarația pe care o voi face la câteva chestiuni care sunt importante şi interesante pentru opinia publică. Prima chestiune se referă la decoraţia lui László Tőkés, care i-a fost atribuită în 2009 de către Preşedintele României şi, în urma unor declaraţii făcute de domnul Tőkés, Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua României” s-a sesizat şi a propus retragerea acestei distincţii.

– Domnul Tőkés s-a adresat instanţelor, a contestat această decizie a Consiliului de Onoare şi instanţele au admis că acest Consiliu a avut dreptul să facă această propunere. În consecinţă, chestiunea a ajuns pe masa mea şi trebuie să iau o decizie. După părerea mea, trebuie să ținem cont de câteva lucruri când analizăm această speţă: cel care acordă o distincție vrea să îl răsplătească pe cel distins, vrea să îi recunoască un merit; cel care primeşte şi care acceptă această distincţie trebuie să recunoască, evident, România şi Constituţia României. Trebuie să aprecieze valorile care stau la baza Constituţiei României. Având în vedere toate acestea, am decis să retrag Ordinul „Steaua României” domnului László Tőkés.

–  A doua chestiune la care mă voi referi este mandatul pe care l-am dat domnului Prim-ministru, Dacian Cioloş, pentru a reprezenta România, luni, la două întâlniri care vor avea loc la Bruxelles. Un summit împreună cu ceilalţi lideri europeni şi cu Turcia, şi o întâlnire informală a liderilor care sunt reprezentaţi în Consiliul European.
Scopul acestor întâlniri este de a evalua stadiul măsurilor luate pentru a controla fluxul migraţionist, în special pe ruta balcanică, de a evalua relaţia care s-a instituit încă din toamna anului trecut, în această chestiune, între Uniunea Europeană şi Turcia, de a evalua impactul misiunii NATO în Mare Egee şi de a găsi căi pentru un mai bun control al fluxul migrator. Aceste lucruri vor fi discutate, mandatul pe care l-am dat domnului Prim-ministru este foarte clar şi se înscrie în logica poziţiilor noastre pe care le-am avut şi până acum. Nu vreau să intru în foarte multe detalii, dar este clar că este nevoie de un control mult mai riguros al graniţelor externe ale Uniunii Europene, este nevoie de colaborare şi solidaritate la nivelul Uniunii Europene, este nevoie de măsuri ferme convenite de comun acord pentru a găsi soluţii pentru fenomenul migraţionist.

– Al treilea punct explică de ce a fost nevoie de acest mandat. Începând de duminică, duminică seara, voi face o vizită de stat în Israel şi Palestina. Această vizită de stat a fost stabilită deja de câteva luni de zile, este evident că nu poate fi contramandată şi suntem în situaţia foarte bună în care atât Preşedintele, cât şi Prim-ministrul ştiu foarte bine cum să reprezinte România în cadrul unor reuniuni de la Bruxelles pe aceste teme. În Israel voi avea întâlniri cu Preşedintele Israelului, cu Prim-ministrul, cu Speakerul Parlamentului şi cu alte oficialități. Voi avea cel puţin o întâlnire cu diaspora noastră din Israel și voi avea discuții, cred eu foarte bune, care au scopul de îmbunătăți relaţia dintre România şi Israel.

Sunt foarte multe domenii în care avem colaborări bune, în care avem abordări comune. Cu această ocazie, voi face o vizită la Autoritatea din Palestina și voi avea o întâlnire cu Președintele Autorității.

Pe data de 15 martie va avea loc Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării din primul trimestru al anului în curs. Sunt chestiuni care trebuie să fie discutate, de regulă în primul trimestru, foarte multe legate, sigur, de chestiuni de bilanț și de buget, plus alte reglementări. La momentul potrivit, vom emite un comunicat în această chestiune.

– A cincea și ultima temă, revoluționarii. Am constatat că există o preocupare intensă în acest domeniu și vreau să fac câteva precizări, ca să nu fiu greșit înțeles. Legislația a fost modificată și a instituit o procedură de reverificare și reeditare a titlurilor de revoluționar, cu o titulatură puțin modificată. Legea prevede foarte clar că nimeni nu primește un titlu de revoluționar pe care nu l-a avut și până acum. Deci, toți care au fost trecuți în aceste anexe din decretele pe care le-am semnat au avut și înainte acest titlu. Este importat de știut că Administrația Prezidențială, în această chestiune, nu are nicio atribuție de verificare sau prelucrare a unor contestații. Doar Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor și comisia parlamentară au dreptul să verifice – și au obligația să verifice – dosarele depuse, să decidă asupra lor, să decidă asupra contestațiilor. Legea, în această speță, îmi dă o singură atribuție: să iau act de aceste liste și să le validez prin decret. Aceste titluri în niciun caz nu sunt decorații conferite de Președinte, ci sunt titluri conferite în baza unei legislații foarte clare.”

Întrebări de la jurnalişti:

– Vreau să vă întreb dacă ați fost informat, în virtutea atribuțiilor constituționale pe care le aveți și dacă ați luat vreo măsură sau ați discutat cu autoritățile cu privire la ce se întâmplă în Argeș? De circa mai multe săptămâni asistăm la controale ale Justiției, ale Guvernului, ale autorităților locale, medicale. Nimeni nu știe care e cauza, ce se întâmplă acolo, dacă se întrezărește vreo soluție și dacă se conlucrează sau dacă sunteți informat despre această problemă.

Klaus Iohannis: M-am informat, fiindcă tema mă preocupă. Am avut chiar două discuții cu domnul Ministru al Sănătății și aștept în continuare să primesc un raport pe această temă. Urmăresc cu aceeași îngrijorare cu care urmăriți și dumneavoastră evoluția și sper ca autoritățile competente să-și facă treaba bine și să găsim toate răspunsurile.

– Domnule Președinte, pentru că aveți acele discuții săptămânale cu Premierul Dacian Cioloș, în acest moment dumneavoastră sunteți mulțumit de modul în care Guvernul României și autoritățile au gestionat această criză a bebelușilor?

Klaus Iohannis: În acest moment este prematur să vă dau un răspuns ultimativ. Repet, mă preocupă, mă interesează și urmăresc cu atenție și, recunosc, cu un pic de îngrijorare evoluția.

– Laura Codruța Kövesi, propunere pentru DNA, a fost trimisă la CSM. Ministrul Justiției a anunțat că își asumă ca doamna Kövesi să fie reinvestită. Cum vi se pare dumneavoastră, dacă veți semna reinvestirea doamnei Kövesi sau e nevoie să mai faceți o evaluare?

Klaus Iohannis: Este evident că am fost informat despre acest demers și m-am exprimat deja în public, cel puțin de două ori. Cred că rezultatele de la DNA vorbesc de la sine.

Citeşte şi: Iohannis, la bilanţul MApN: România susține întărirea rolului NATO prin constituirea unei grupări navale multinaţionale