Klaus Iohannis, prima reacţie după demisia ministrului Sănătăţii. "Am semnat decretul de numire a noului ministru"

Publicat: Joi, 26 Martie 2020 11:24 // Actualizat: Joi, 26 Martie 2020 14:12 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă, joi, în contextul în care Victor Costache, ministrul Sănătăţii, a demisionat, în plină pandemie de coronavirus. Premierul Ludovic Orban a anunţat că l-a propus pe Nelu Tătaru pentru postul de ministru al Sănătăţii.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis

 • Am primit în cursul acestei dimineţi de la premierul Ludovic Orban propunerea pentru numirea domnului Nelu Tătaru în funcţia de ministru al Sănătăţii.  
 • Am luat act de demisia domnului Costache şi am semnat decretul de numire a noului ministru.
 • Domnul Tătaru cunoaşte foarte bine care este situaţia în acest moment în sistemul sanitar şi trebuie să ia urgent toate măsurile necesare pentru combaterea răspândirii infectării cu noul coronavirus.
 • Domnul Tătaru va depune jurământul în cursul acestei zile. 

Klaus Iohannis, despre măsurile pentru combaterea coronavirus adoptate la nivelul UE

 • Aşa cum ştiţi, începând cu ora 17, voi participa la o videoconferinţă cu membrii Consiliului European dedicată măsurilor legate de combatere a efectelor pandemiei COVID-19.
 • Pandemia afectează grav toate statele membre ale Uniunii şi este nevoie de acţiune comună susţinută la nivelul Uniunii pentru a încerca să limităm pe cât posibil efectele negative ale acestei crize.
 • Din perspectiva noastră, a României, şi a priorităţilor noastre în gestionarea provocărilor pe care le-a determinat această epidemie, intenţionez să subliniez în cadrul acestor discuţii o serie de aspecte deosebit de importante pentru noi. 
 • În primul rând, la nivelul Uniunii, prin intermediul CE, au fost demarate proceduri de achiziţii în comun de echipamente şi dispozive medicale necesare gestionării epidemiei. Este vorba despre mănuşi, echipamente de protecţie, ventilatoare şi echipamente de laborator. 
 • Având în vedere că situaţia s-a deteriorat rapid şi în ţara noastră în ultimele zile, a devenit crucială dezvoltarea urgentă a procedurilor de achiziţii comune ale Uniunii, lansate pentru echipamente medicale. 
 • Este important ca aceste proceduri să fie finalizate cât mai repede cu putinţă pentru ca statele membre interesate, adică şi noi, să poată intra rapid în posesia acestor produse. 

România face o achiziţie de 10 milioane de euro pentru rezerva strategică de echipamente medicale a UE

 • De asemenea, la nivel european s-a decis în baza unui proiect aprobat în timpul preşedinţei noastre la Consiliul Uniunii Europene constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale în cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă, un mecanism european destinat prevenirii, pregătirii şi reacţiei UE la diferite crize şi dezastre, cum este epidemia cu care ne confruntăm. 
 • Foarte important, România este primul stat membru al Uniunii care a primit acceptul Comisiei Europene de a demara procedurile de achiziţie necesare pentru constituirea acestei rezerve a UE pe teritoriul ţării noastre.
 • Într-o primă etapă, achiziţia derulată de România în numele UE, în limita sumei de 10 milioane de euro, va viza echipamente medicale de protecţie, măşti şi costume individuale de protecţie şi ventilatoare.
 • Această procedură de desfăşoară independent de achiziţiile făcute direct de Comisie, dar evident că atunci când aceste materiale vor fi disponibile, vom putea şi noi în România să solicităm o parte din această rezervă strategică. 
 • Voi prezenta în cadrul videoconferinţei eforturile pe care România le face deja în proiect, discuţiile cu furnizorii fiind deja demarate, voi solicita o finanţare mai mai consistentă pe acest program și voi arăta disponibilitatea României de a se implica mai mult și în alte zone din acest mecanism.
 • În altă ordine de idei, le voi transmite partenerilor noștri din Uniune că avem nevoie de lanțuri de aprovizionare funcționale pentru a asigura accesul adecvat al cetățenilor noștri la bunurile esențiale, iar pentru aceasta trebuie eliminate barierele din lanțurile de aprovizionare și evitarea apariției altor blocaje.
 • În același timp, libera circulație a bunurilor este esențială și pentru menținerea în parametri funcționali a activității economice, care este supusă, la acest moment, unor limitări importante.

Recomandările Comisiei Europene pentru combaterea coronavirus

 • Comisia Europeană a elaborat deja o serie de recomandări în acest sens, menite să faciliteze transportul de mărfuri în interiorul Uniunii Europene.
 • Un alt aspect pe care îl voi menționa se referă la repatrierea cetățenilor români aflați în prezent fie în afara Uniunii, fie în state membre și care, din motive obiective, doresc să revină în România.
 • Este importantă cooperarea tuturor pentru a putea permite revenirea cetățenilor europeni în țările lor de origine, mai ales în condițiile în care multe state au impus restricții de circulație.
 • Cea mai vulnerabilă categorie continuă să fie lucrătorii noștri mobili, în special lucrătorii detașați și cei sezonieri.
 • Noi facem tot posibilul pentru a le asigura întoarcerea în siguranță acasă. Cu toate acestea, nu este o sarcină ușoară, având în vedere numărul totuși semnificativ de cetățeni și restricțiile impuse peste tot în Europa.
 • Nu în ultimul rând, voi sublinia și necesitatea identificării unor soluții de atenuare a efectelor produse de această criză în plan economic, dar și social. Efectele negative ale acestei pandemii asupra activității economice se fac resimțite la nivelul tuturor statelor membre și situația, din păcate, se înrăutățește constant.
 • România, ca și alte state membre, este puternic afectată de această criză, mai ales în sectorul industrial, și, prin urmare, avem mare nevoie de o acțiune coordonată la nivelul Uniunii.
 • În același timp, consider că este important să începem să gândim o strategie de recuperare post-criză. Comisia Europeană trebuie încurajată, trebuie să înțeleagă că trebuie dezvoltat un plan de acțiune, bazat pe o evaluare cuprinzătoare a consecințelor și a posibilelor instrumente aplicabile tuturor statelor membre pentru sprijinirea recuperării.
 • Uniunea Europeană în ansamblul său și fiecare stat membru în parte traversează, în aceste momente, o perioadă extrem de dificilă.
 • Ne confruntăm cu o realitate care devine cu fiecare zi mai dramatică și suntem forțați să ne adaptăm rapid și să găsim cele mai bune soluții pentru toți cetățenii noștri.
 • Sunt convins că proiectul european va ieși întărit din această grea încercare, iar noi vom înțelege, o dată în plus, cât de importante sunt valorile, libertățile și credințele care ne unesc și pe care, de multe ori, uităm să le apreciem cum se cuvine.

Apelul lui Klaus Iohannis către români în timpul crizei de coronavirus

 • Dragi români,

  În finalul acestei declarații, vreau să reiau apelul meu către toți românii.

  Respectați, vă rog, dragi români, restricțiile impuse de autorități!

  Stați acasă, pentru că doar așa putem să ne protejăm sănătatea! Cu cât reușim acum mai bine să ținem sub control și să limităm răspândirea coronavirusului, cu atât mai repede vom putea să revenim cu toții la activitățile cărora le simțim acum lipsa!

  Știu că este greu, dar numai făcând aceste sacrificii vom câștiga lupta cu acest inamic extrem de periculos!

Ministrul Sănătății, Victor Costache, și-a anunțat demisia joi dimineață, în plină criză COVID.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că îi trimite președintelui Iohannis propunerea de numire în funcția de ministru al Sănătății a secretarului de stat Nelu Tătaru.

Reacţia lui Ludovic Orban după demisia lui Victor Costache de la Ministerul Sănătăţii. "Regret decizia domnului ministru"

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
declaraţii demisie Klaus Iohannis ministrul Sănătăţii nelu tataru Victor Costache
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8582
RON
20 Sep
noapte 10 °
zi 26 °
Ultimele joburi adaugate
24 H