Klaus Iohannis, despre abuzurile asupra copiilor: Bătaia nu e ruptă din Rai

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Palatul Cotroceni că anual 16.000 de copii sunt abuzaţi anual în România. "Bătaia nu e ruptă din Rai", a avertizat şeful statului.

20 nov. 2020, 15:14
Klaus Iohannis, despre abuzurile asupra copiilor: Bătaia nu e ruptă din Rai

Abuzurile asupra copiilor din România a fost temă de discuţie vineri într-o şedinţă la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis a avertizat că „stigmatizarea, discriminarea și abuzurile, din păcate, sunt probleme reale care nu pot fi sub nicio formă tolerate”. Declaraţia şefului statului vine după o întâlnire cu președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, Mădălina Turza, și cu președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați, Andreeas Novacovici în care au discutat despre abuzurile asupra copiilor din România.

„Anual, 16.000 de copii sunt victime ale abuzului, neglijării, exploatării și oricărei alte forme de violență. Avem obligația să conștientizăm traumele la care sunt supuși acești copii și să folosim toate instrumentele, inclusiv cele legale, pentru a le preveni. Bătaia nu e ruptă din rai!

M-am bucurat să constat că, în ultima vreme, societatea civilă cooperează îndeaproape cu Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, reușind astfel să aducă vocea celor vulnerabili mai aproape de decidenți.

Fiecare copil trebuie să fie protejat și să aibă șanse egale de a-și atinge potențialul. De aceea, principiile non-discriminării, dreptul la viață și dezvoltare, respectul față de opiniile și interesele copiilor trebuie să se afle constant pe agenda publică, să se regăsească în practicile instituțiilor de orice fel, dar și ale cetățenilor în viața de zi cu zi.

Temele pe care le-am abordat în discuția de astăzi au vizat, printre altele, accesul copiilor aflați în sistemul de protecție socială la diverse servicii, cum sunt, de exemplu, cele din sănătate, mai ales în contextul epidemiei de COVID-19, dar și susținerea pentru o viață independentă, în special prin măsuri legate de educație, formare profesională și asigurarea unei locuințe adecvate.

Dezvoltarea noastră ca societate, acea Românie Educată pe care ne-o dorim, nu poate fi durabilă dacă nu investim în educație și în protejarea drepturilor copiilor și ale tinerilor. Aceasta trebuie să fie abordarea și în ceea ce privește asigurarea unei finanțări consistente, atât la nivel național, cât și local. În egală măsură, protejarea copiilor și a tinerilor trebuie să se regăsească și în sălile de judecată, unde orice formă de violență și abuz să fie aspru pedepsită”, a declarat şeful statului.

Klaus Iohannis a anunţat că astăzi, în mod simbolic, Palatul Cotroceni va fi iluminat în albastru, parte a campaniei UNICEF România, pentru a marca Ziua Internațională a Drepturilor Copilului.

„Mulțumesc tuturor celor care se luptă pentru respectarea drepturilor copiilor! Veți avea întotdeauna în mine un sprijin!”, a mai spus Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Caz revoltător în Neamţ. Un pensionar a violat fetiţa de 10 ani a unor vecini. Victima, integrată de urgenţă într-un program psihologic

 

 


loading...