Klaus Iohannis vrea alegeri locale în două tururi: Este decizia guvernului

Președintele Klaus Iohannis se declară adeptul alegerilor locale în două tururi, în cazul primarilor. El spune că orice soluție pentru alegerea în două tururi este bună - ordonanță de urgență, asumarea răspunderii, lege în Parlament.

05 dec. 2019, 16:42
Klaus Iohannis vrea alegeri locale în două tururi: Este decizia guvernului

„Această discuție (despre revenirea la alegerea primarilor în două tururi – n.red.) se poartă, știu din sursă sigură, și în Guvern, și în PNL. Este decizia lor dacă vor dori să aplice o legislație schimbată, este decizia Guvernului dacă va da ordonanță sau dacă își va asuma, poate, răspunderea în fața Parlamentului. Eu pot doar să repet opțiunea mea personală, care este clară pentru alegerea primarilor în două tururi și pentru alegerea președinților consiliilor județene din rândul consilierilor județeni”, a declarat președintele Klaus Iohanis joi seară.

Întrebat ce soluție de legiferare ar fi bună pentru revenirea la două tururi, șeful statului spune că oricare, inclusiv ordonanța de urganță.

„Prin felul în care se poate legifera pe această speță, este posibilă orice variantă – lege, asumare, ordonanță de urgență”, a mai precizat președintele Iohanis.

Potrivit legii în vigoare, primarii sunt aleși într-un singur tur, iese primar candidatul care a obținut cele mai multe voturi.

USR dorește revenirea la alegerea primarilor în două tururi și a inclus acet punct în pactul pentru susținerea Guvernului Orban.

UDMR, în schimb, se opune revenirii la două tururi, la fel ca PSD, care vrea să își păstreze localitățile unde a câștigat deja (alegerile într-un singur tur îi avantajează pe primarii care candidează pentru un nou mandat, datorită resurselor pe care le au dispoziție).

Citește și: Klaus Iohannis: Spaţiul cosmic va face parte din preocuparea NATO pentru securitate