Klaus Iohannis, despre alegerile parlamentare: „Îmi doresc să fie prezență mare la vot. Nu ne așteptăm la o creștere a numărului de infectări”

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat, astăzi, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, iar apoi a făcut declarații de presă despre vaccinul împotriva COVID-19 și alegerile parlamentare.

30 nov. 2020, 14:32
Klaus Iohannis, despre alegerile parlamentare: „Îmi doresc să fie prezență mare la vot. Nu ne așteptăm la o creștere a numărului de infectări”

„Am văzut astăzi un spital extraordinar de bine organizat. Vreau să îi felicit pe cei 2 medici care m-au însoțit. Un spital care a reușit să pornească dintr-o situație complicată, în martie, și a ajuns să funcționeze bine. Spitalul funcționează acum aproape ca și în condiții fără pandemie. Este remarcabil. Îmi doresc ca atunci exemplu să fie folosit atunci când vom construi întreaga reformă a sistemului de sănătate, după alegeri, cu o nouă majoritate parlamentară, sunt convins că putem să punem pe picioare o astfel de reformă. Ce am văzut astăzi îmi reconfirmă că avem în spitalele noastre oameni foarte preformanți, dedicați sută la sută muncii. Este o rază de lumină pe care o subliniez în mod expres astăzi”, a declarat președintele.

În privința vaccinului împotriva COVID, Klaus Iohannis a spus că e posibil ca la începutul anului viitor să avem disponibile două, trei sau chiar patru tipuri de vaccin eficiente.

„În acest moment, știm sigur că sunt mai multe tipuri de vaccin care sunt în fază avansată de testare-aprobare și este foarte posibil ca la începutul anului viitor să avem două, trei, poate chiar patru tipuri de vaccin, care toate vor funcționa bine. Este destul de probabil să avem, chiar de la începutul anului, un vaccin sau două disponibile și pentru noi, în România. Sigur, vorbim de primele tranșe, care vor fi suficiente pentru a vaccina întregul personal medical din România, majoritatea pacienților cu boli care au dovedit că sunt periculoase în combinația cu  SARS-CoV-2. Cred că asta este o veste foarte bună”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, despre alegerile parlamentare: Nu ne așteptăm la o creștere a numărului de infectări

Klaus Iohannis afirmă că nu poate estima ce prezenţă va fi la urne la alegerile parlamentare de duminică, însă susţine că este clar din sondaje că PSD nu va fi la guvernare.

„Este oarecum dificil de estimat ce prezenţă vom avea la vot. Eu îmi doresc să fie o prezenţă mare. Sunt alegeri cu o miză mare. Ne alegem Parlamentul pentru următorii 4 ani şi avem nevoie de o stabilitate politică semnificativă. Este clar din toate sondajele că PSD va fi ţinut în afara deciziei politice şi acolo trebuie să stea. În ceea ce priveşte carantina, nu există nicio discriminare pentru alegători. Toată lumea are acelaşi drept să meargă la vot. Secţiile de vot vor fi pregătite peste tot. Votul se va desfăşura în siguranţă şi îi invit pe români la vot'”, afirmă Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că nu se așteaptă la o creștere a numărului de infectări după alegerile parlamentare fiindcă nici după cele locale nu s-a pus această problemă.

„Nu ne așteptăm la o creștere a numărului de infectări după alegerile parlamentare. Noi suntem bine pregătiți, cunoaștem felul în care ne-am pregătit pentru alegerile locale, ne-am pregătit mai bine ca atunci. Acea creștere nu s-a datorat alegerilor locale, acea creștere s-a datorat faptului că în acea perioadă în toată lumea au avut loc creșteri. Nimeni nu s-a infectat că s-a dus la vot, oamenii s-au infectat că nu au respectat normele”, a declarat Iohannis.

Citește și Klaus Iohannis, anunţ crucial pentru români: Vaccinarea în masă va fi programată la primăvară