Klaus Iohannis, despre creşterea galopantă a inflaţiei în România: „Ar fi bine să coboare cât mai repede”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat despre faptul că, pentru a treia lună consecutiv, România are cea mai mare inflaţie din UE, iar cei de la Comisia Europeană spun că deficitul bugetar ar putea ajunge la 7% din PIB, la sfârşitul acestui an, că în pofida acestor condiţii privind inflaţia mare, „am avut creştere economică”.

03 apr. 2024, 20:40
Klaus Iohannis, despre creşterea galopantă a inflaţiei în România: „Ar fi bine să coboare cât mai repede”

Klaus Iohannis a mai spus că „este clar că anumite măsuri ar fi foarte bune, dar sunt greu de luat în an electoral, însă aceste chestiuni sunt conştientizate şi la nivel de Guvern şi la nivel de coaliţie şi sunt convins că redresarea va fi destul de rapidă, poate surprinzător de rapidă”.

„Acuma nu aş vrea să intru în zona Guvernului, dar chiar în condiţiile unei inflaţii destul de ridicate, aveţi dreptate şi bine ar fi să coboare cât mai repede, am avut creştere economică. În perspectivă, cred că România va performa economic bine şi sunt convins că, după toate alegerile pe care le avem în acest an, vom avea un Guvern care va ştii să redreseze rapid şi zona de creştere şi zona de inflaţie”, a afirmat Klaus Iohannis, chestionat despre faptul că, pentru a treia lună consecutiv, România are cea mai mare inflaţie din UE, iar Comisia Europeană este de părere că deficitul bugetar ar putea ajunge la 7% din PIB, la sfârşitul acestui an şi ce traiectorie vede pentru economia românească, miercuri la Palatul Cotroceni, în conferinţa comună cu preşedintele Consiliului European Charles Michel.

România este profund angajată în avansarea tuturor priorităţilor Uniunii Europene pentru perioada 2024-2029 și poate contribui semnificativ la acest proces, a spus președintele Klaus Iohannis.

Iohannis a subliniat că, din perspectiva României, în următorii ani, la nivelul Uniunii Europene este necesară concentrarea pe „consolidarea construcţiei europene”, referindu-se în special la securitate şi apărare.

„Este prioritatea noastră principală şi perspectiva din care privim la Bucureşti şi procesul de extindere a Uniunii Europene: ca o investiţie strategică, pe termen lung, în securitatea noastră comună”, a afirmat şeful statului.

Citeşte şi: VIDEO Klaus Iohannis, declaraţii comune cu preşedintele Consiliului Europei, Charles Michel: „Nu mă retrag, nici nu negociez altceva. Mă concentrez pe NATO”

Preşedintele Iohannis a precizat că, în ceea ce priveşte conectivitatea, România îşi doreşte o Europă bine ancorată în lanţurile de aprovizionare la nivel global, iar un rol strategic în acest sens îl are Marea Neagră.

„În acelaşi timp, este important să vedem conectivitatea şi ca vector de aprofundare a integrării în interiorul Uniunii”, a adăugat şeful statului.

Referitor la Piaţa Unică, el a punctat că aceasta rămâne un pilon fundamental al proiectului european şi cel mai bun instrument pentru a consolida creşterea şi rezilienţa, inclusiv pentru a face faţă şocurilor externe.

„Voi pleda pentru stimularea competitivităţii, menţinerea coeziunii în cadrul Pieţei Interne şi condiţii echitabile de concurenţă în Uniune şi în raport cu partenerii externi”, a mai spus Iohannis.

Preşedintele României a arătat că discuţiile cu privire la Agenda strategică a UE vor scoate în evidenţă unitatea şi angajamentul comun al statelor membre de a găsi soluţii la problemele prioritare pentru cetăţenii şi de a întări Uniunea într-un moment-cheie al existenţei sale.

„Ne aşteaptă provocări majore, dar avem şi lecţiile învăţate ale ultimilor cinci ani extrem de dificili, în care Uniunea a dovedit că este rezilientă, adaptabilă şi capabilă să-şi protejeze cetăţenii”, a completat şeful statului.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu anunţă restructurări în sistemul administrativ: „Avem nevoie de o reformă. Avem prea mulţi ordonatori de credite, nu putem susţine acest sistem bugetar”