Klaus Iohannis despre defrişările ilegale: "Datele sunt de speriat"

Publicat: Joi, 05 Decembrie 2019 18:35 // Actualizat: Joi, 05 Decembrie 2019 18:35 // Sursa: romaniatv.net

Klaus Iohannis a preciazat, joi seara, la Palatul Cotroceni, că din cauza PSD s-a ajuns ca o cantitate uriașă de lemn să fie defrișat în mod ilegal, pentru că Guvernul a refuzat să implementeze lucrurile stabilite în CSAT.

Foto: rtv.net

"Au fost fake news-uri ale PSD, că eu sunt de parte defrișărilor, că eu sunt prieten cu nu știu ce exploatatori. Eu sunt, cam de când mă știu, un adept al protejării pădurilor și al unui mediu curat. Nu am de gând să mă schimb, de dragul PSD. E nevoie de măsuri ferme, pentru a preveni aceste defrișări ilegale. Datele sunt de speriat. O cantitate egală de lemn cu cea care se taie legal se taie și ilegal. Asta trebuie să înceteze. Ministrul Mediului a venit cu câteva propuneri care se poate transforma în legislație, altele se poate da prin ordin de ministru.

CSAT a discutat această chestiune, dar nu s-au pus în practică pentru că PSD nu a dorit. A făcut tot ce a putut ca să apere cealalată parte. Ministerul Mediului trebuie să vină cu măsuri ferme, în sprijinul pădurilor, al bugetului național. Mă preocupă, mă ocup mai departe și sunt foarte încrezător de ce va face Guvernul Orban.", a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: "Cu certitudine nu vor exista tăieri de salarii"

Corpul de Control al primului ministru și Direcția Control Silvic și Cinegetic au descoperit în perioada 2016-2-2018 infracțiuni silvice pentru un volum total de aproape 58 mc, tăiat ilegal, cu o valoarea totală a prejudiciului de 24.000 de lei și pentru care s-au aplicat amenzi de 5,2 milioane de lei, conform unui document semnat de către ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe. Amenzile sunt infime în comparație cu câștigurile ilegale realizate de tăietorii de păduri care nu au acte legale. Cum ne dăm seama? Un document de la Ministerul Agriculturii arăta că din 2004 și pănă în luna iunie 2019, s-au tăiat ilegal 1,13 milioane de metri cubi de masă lemnoasă. Anul trecut, de exemplu, s-au tăiat ilegal 207.391 metri cubi de masă lemnoasă. Cantitatea recoltată a fost de 19,262 milioane metri cubi (volum brut), cu 1,146 milioane metri cubi mai mult față de 2017, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. Județele unde s-a tăiat cele mai mari cantități ilegal sunt Maramureș, Sibiu, Bistrița Năsăud. Preţul mediu al masei lemnoase pe picior vândute a fost de 214,7 lei/mc, iar cel al masei lemnoase fasonate de 219,5 lei/mc. Asta înseamnă că hoții de lemne au câștigat în jur de 44,5 milioane de lei doar anul trecut, adică aproape 10 milioane de euro. Iar amenda dată, conform actului semnat de ministrul Alexe a fost de 1,4 milioane de lei. Asta înseamnă că profitul tăietorilor de lemne, doar din exploatarea ilegală, a fost uriașă. 

Recent, Greenpeace România arăta într-un raport că 32 de cazuri de defrişări ilegale sunt înregistate în medie, în România, în fiecare zi. În topul rușinii este județul Mureș, unde au loc 10% din totalul furturilor forestiere la nivel naţional.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
CSAT defrisari paduri Klaus Iohannis Ministerul Mediului PSD taieri paduri
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7786
RON
23 Jan
noapte 0 °
zi 8 °
Ultimele joburi adaugate
24 H