Klaus Iohannis: „Combaterea schimbărilor climatice reprezintă teme prioritare pentru mandatul meu”

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declaraţii, marţi, cu prilejul lansării raportului intitulat „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”.

11 ian. 2022, 11:16
Klaus Iohannis: „Combaterea schimbărilor climatice reprezintă teme prioritare pentru mandatul meu”

Klaus Iohannis: „Mă bucur să văd cât de dornici sunt copiii (…) să avem sfârşit şi în sistemul românesc de învăţământ cursuri dedicate schimbărilor climatice şi mediului.

Îi felicit pentru implicare şi îi îndemn să nu îşi piardă entuziasmul. Educaţia, protecţia mediului şi combaterea schimbărilor climatice reprezintă teme prioritare pentru mandatul meu de preşedinte.

Sunt domenii esenţiale asupra cărora decidenţii politici încă se apelează prea puţin şi tocmai de aceea am organizat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale grupuri de lucru, de reflecţie care să vină cu propuneri concrete.

Un astfel de demers a fost cel finalizat prin elaborarea proiectului „România educată” care prin sumele record obţinute prin PNRR capătă în sfârşit şi alocare financiară pentru a putea fi pus în practică.

În continuare proiectului „România educată”, am decis ca pe parcursul anului 2021 la nivelul Administraţiei Prezidenţiale să funcţioneze şi un grup de lucru pe tema educaţiei privind schimbările climatice şi mediul.

Prezentăm astăzi rezultatele discuţiilor din cadrul acestui grup sub forma unui raport pe care-l supunem dezbaterii publice.

Educaţia este unul dintre pilonii îmbunătăţirii răspunsului la schimbările climatice întrucât educaţia determină modificarea comportamentului uman în sensul unei mai mari responsabilităţi pentru protejarea naturii şi a viitorului întregii societăţi”

Citeşte şi: Reprezentantul OMS pentru Covid ne avertizează că urmează şi alte valuri. „Situaţia va fi dificilă cel puţin trei luni de-acum înainte”

Klaus Iohannis: „Să deschidem drumul spre o schimbare de mentalitate”

„Raportul lansat azi semnalează o serie de probleme, dar prezintă şi soluţii, atât pentru a lărgi accesul la educaţia privind protecţia mediului, cât şi combaterea efectelor climatice, cât şi pentru fundamentarea unei infrastructuri şcolare verzi. Ceea ce ne dorim mai mult decât orice e să deschidem drumul spre o schimbare de mentalitate.

Mulţumesc tuturor celor care în săptămânile următoare se vor implica în mod constructiv în cadrul dezbaterii publice. Am convingerea că la nivelul societăţii există şi alţi actori care pot contribui la punerea în practică în cea mai bună formă a propunerilor noastre.

Cu toţii ne dorim un mediu curat, fără deşeuri la tot pasul. Cu toţii ne dorim să ne fie pusă în pericol sănătatea şi să fim feriţi de efectele devastatoare ale fenomenelor meteo extreme. Putem reuşi asta prin politici publice adecvate, prin instituţii care funcţionează şi care aplică legea, dar mai ales prin acţiunile individuale ale fiecăruia dintre noi.

De aceea, protejarea mediului şi combaterea schimbărilor climatice nu se poate realiza fără un parteneriat între instituţii şi cetăţeni. Acest parteneriat dă rezultate dacă se bazează pe combaterea fake news-urilor şi pe orientarea asupra unei corecte informări la problemele de mediu şi cele privind schimbările climatice”

Klaus Iohannis, despre educaţia privind schimbările climatice. „Ne adresăm unor generaţii formate din veritabili digitali nativi”

„În educaţia privind schimbările climatice şi mediu la nivel preuniversitar este să ne centrăm pe beneficiarul primar al actului educaţional, evident, elevul. Modul propus de raportul lansat astăzi vine în întâmpinarea elevului cu un set de instrumente atractive digitale, aplicaţii, manuale interactive, pentru că ne adresăm unor generaţii formate din veritabili digitali nativi.

În acelaşi timp trebuie să le creem elevilor oportunitatea să înveţe despre natură în natură, să înţeleagă ce înseamnă sustenabilitate în şcoli sustenabile şi să conştientizeze importanţa protecţiei mediului prin activităţi practice aplicate, menite să protejeze mediul înconjurător”, a precizat preşedintele.

„Şcolile în care învaţă elevii noştri trebuie să devină ele însele exemple de bune practici în materie de sustenabilitate pentru a inspira elevii să adopte un comportament adecvat de protejare a mediului. Beneficiile unei structuri educaţionale verzi sunt incontestabile, dovedite științific, de la crearea unui mediu mult mai adecvat dezvoltării copiilor, până la creșterea calității învățării și a performanței școlare”, a adăugat şeful statului.

Klaus Iohannis: „Educația privind schimbările climatice și mediul nu poate fi un efort solitar”

„Educația privind schimbările climatice și mediul nu poate fi un efort solitar. Succesul unei astfel de inițiative depinde de implicarea unui număr cât mai mare de actori diferiți: instituții centrale, autorități locale, profesori, ONG-uri, părinți, comunități, companii, mass-media etc.

Prin urmare, îi îndemn pe toți acești actori să participe activ la implementarea măsurilor care cresc accesul la educația privind schimbările climatice și mediul. Inițiativele bune trebuie extinse la nivel național, astfel încât toți elevii să beneficieze de acest tip de educație, indiferent de mediul din care provin sau de școala unde învață.

Am deplină încredere că Guvernul va aborda cu toată deschiderea și responsabilitatea realizarea acestui obiectiv național prioritar, în strâns parteneriat cu mediul asociativ, cu cel privat, dar și cu reprezentanții tinerilor, care ne-au demonstrat în ultimii ani că sunt în prima linie a luptei împotriva schimbărilor climatice”, a mai spus Klaus Iohannis.

Iohannis: „Niciun stat nu este ocolit de efectele degradării mediului și ale schimbărilor climatice”

Îmi doresc în etapa următoare să amplificăm și la nivel internațional cooperarea în materie de educație privind aceste teme.

Sunt convins că România va găsi mulți parteneri, pentru că niciun stat nu este ocolit de efectele degradării mediului și ale schimbărilor climatice, iar educația este un instrument important în contracararea acestora.

Vă invit, așadar, să lucrăm împreună pentru o Românie educată, sănătoasă și sustenabilă”, a conchis şeful statului.

Vezi aici Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”

O nouă materie va fi introdusă în programa școlară! O lege care prevede apariția unei noi materii școlare legate de protecția mediului a intrat în vigoare luni, după promulgarea de către președintele Klaus Iohannis și apariția în Monitorul Oficial.

”Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, elaborează o strategie privind educația pentru mediu până la data de 31 decembrie 2022. Strategia va fi transpusă în programele școlare începând cu anul școlar 2023—2024.”
Proiectul legislativ a fost inițiat în martie 2021 de un grup de parlamentari liberali, printre care se numără și Monica Anisie, fost ministru al Educației. Inițiatorii susțin că învățământul primar (clasele 1-4) ”este locul potrivit pentru a introduce educația de mediu… Generațiile actuale trebuie formate ca prieteni ai naturii”.

”Această completare este în concordanță cu implementarea Pactului Verde European (Green Deal), adoptat de Comisia Europeană”, mai arată inițiatorul legii, deputatul liberal Ionuț Sorin Banciu.

Citeşte şi: O nouă materie în programa școlară! Elevii o vor studia de anul viitor