Klaus Iohannis, despre negocierile privind noul USL: „Poziția de președinte nu se joacă la masa verde”

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, de la Bruxelles, despre posibila comasare a alegerilor din România, dar a dezminţit negocierile privind o înţelegere PNL-PSD legată de viitorul tandem preşedinte-premier.

01 feb. 2024, 11:23
Klaus Iohannis, despre negocierile privind noul USL: „Poziția de președinte nu se joacă la masa verde”

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, de la Bruxelles, despre alegerile care se vor ține în România, în acest an. „În ce privește alegerile, știu că există o discuție în coaliția de guvernare pentru a găsi soluții. Discuția este legitimă, fiindcă patru rânduri de alegeri în jumătate de an, din iunie până-n decembrie, este foarte greu de gestionat. Ar fi o soluție ca anumite alegeri să fie comasate pentru a avea mai puține rânduri de alegeri. Cum va gestiona coaliția aceste chestiuni, vom vedea, nu este treaba președintelui să se implice în negocierile coaliției de guvernare pentru astfel de chestiuni. Ar fi bine să se ia o decizie cât se poate de repede. În ce privește rotația președinților, în continuare cred că poziția de președinte nu se joacă la masa verde, ci românii decid cine și când va fi președintele României” a spus președintele Klaus Iohannis, de la Bruxelles.

Klaus Iohannis este de acord cu comasarea alegerilor: „Discuția este legitimă fiindcă patru rânduri de alegeri în jumătate de an sunt foarte greu de gestionat”

Iohannis, despre atacurile cibernetice: SRI fucționează impecabil. Sunt instituții care nu s-au îngrijit de o protecție adecvată

”SRI este condus de prim-adjunctul generalul Ionescu și cred că el conduce SRI-ul foarte bine. Întreaga conducere militară este în funcție, SRI nu are director civil. Evaluarea mea este că SRI-ul funcționează impecabil, nu trebuie să-și facă nimeni probleme. Atacurile au loc acolo unde infrastructura nu este bine protejată. Din păcate, sunt instituții publice care nu s-au îngrijit de o protecție adecvată a infrastructurii lor informatice. Nu au decât să găsească resurse și să îmbunătățească protecția, altă metodă nu este”, a răspuns Iohannis la o întrebare despre atacul hackerilor la adresa unor instituţii de bază din România.

Marcel Ciolacu, întrebat despre o rocadă la alegerile prezidenţiale: O idee foarte bună. Dar să fie pe mandat complet

Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că este o idee foarte bună rocadă la alegerile prezidenţiale, după modelul aplicat la rotaţia premierilor, însă a atras atenţia că ea ar trebui să fie pe un mandat complet.

„O idee foarte bună. Dar să fie pe mandat complet. Totuşi, nu ne jucăm. Cred că e suficient, că am avut zece premieri în zece ani”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat cum vede ideea unei rocade la alegerile prezidenţiale, după modelul aplicat anul trecut în cazul rotaţiei premierilor, miercuri la Parlament.

Chestionat dacă e o  idee foarte bună, doar în ipoteza în care PSD ar fi primul partid care ar da candidatul la prezidenţiale, liderul social-democraţilor a răspuns: „M-aţi întrebat dacă este o idee bună. Eu am zis că este o idee bună”.

Klaus Iohannis, prima reacţie despre protestul fermierilor: „Culoarele solidarității nu afectează agricultura din România”

„Restul ţine de negocieri, dacă ele există sau duc discuţiile, nu au dus discuţiile, nu s-a vorbit aşa ceva. Vreţi să fabulez? Hai să avem un acord în ceea ce priveşte eventuale comasări sau datele alegerilor. Oricum, noi avem o lege. Legea este foarte clară. În iunie avem europarlamentare. Pe 29 septembrie avem locale. La sfârşitul, ultima duminică din noiembrie, avem turul întâi. Ultima sâmbătă din noiembrie, pentru că nu putem face pe 1 decembrie, avem generale şi următoarea duminică avem turul al doilea, aşa sunt acum alegerile conform legii”, a completat Ciolacu.