Klaus Iohannis, despre planurile pentru Unităţile 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă: „Avem nevoie de securitate energetică. Vom demonstra că suntem independenţi energetic”

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la evenimentul de înmânare a celor două scrisori de intenţie privind împrumuturile din partea US Exim Bank pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, care a avut loc în marja celei de-a 27-a Conferinţe a Părţilor Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), de la Sharm El-Sheikh, în Egipt.

09 nov. 2022, 12:00
Klaus Iohannis, despre planurile pentru Unităţile 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă: „Avem nevoie de securitate energetică. Vom demonstra că suntem independenţi energetic”

Cele două scrisori de intenţie vizează un prim împrumut de circa 50 milioane dolari, care va sprijini derularea Fazei a doua de lucrări preliminare a proiectului Unităţilor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă şi un împrumut ulterior, de 3 miliarde USD, care să sprijine Faza a treia, de construcţie efectivă a proiectului.

„Avem nevoie de securitate energetică, dar securitatea energetică este posibilă numai prin disponibilitate energetică şi noi, în România, avem o ambiţie şi aceasta este importantă pentru români, pentru mediul de afaceri şi pentru regiune pentru că aceasta este o nouă abordare care ne va asigura că avem suficientă energie, va demonstra că suntem independenţi energetic şi va arăta cum să atingem tranziţia verde pentru că innovarea şi energia nucleară vor face posibilă înlocuirea combustibililor fosili”, a declarat Klaus Iohannis.

La ceremonie a fost prezent şi reprezentantul special al preşedintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry.

Citeşte şi: Cum vrea premierul Ciucă să convingă românii din Diaspora să revină în ţară: Avem peste 4 milioane de români, buni profesionişti care îşi desfăşoară activitatea, care susţin economii importante ale ţărilor europene

„Nu putem atinge neutralitate zero din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050 fără ca energia nucleară să fie parte a mixului energetic”, a transmis oficialul american.

El a afirmat că proiectul din România va dubla capacitatea de producţie de energie de la Cernavodă şi va ajuta la reducerea emisiilor.

Documentele au fost înmânate de către preşedintele US Exim Bank, Reta Jo Lewis, ministrului român al Energiei, Virgil Popescu.

„Este un pas mare în ceea ce priveşte independenţa României în domeniul energetic şi sunt sigur că noii paşi pe care îi vom face împreună vor creşte viteza şi vom finaliza programele noastre nucleare. Suntem angajaţi să realizăm programul nostru privind reactoarele”, a spus ministrul Popescu.

Citeşte şi: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, reclamat la DNA pentru morţile cauzate de infecții nosocomiale în spitale