Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, reclamat la DNA pentru morţile cauzate de infecții nosocomiale în spitale

Plângere penală la Direcția Națională Anticorupție pe numele ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Plângerea a fost făcută de deputatul USR Emanuel Ungureanu.

09 nov. 2022, 11:18
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, reclamat la DNA pentru morţile cauzate de infecții nosocomiale în spitale

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus la DNA o plângere penală împotriva ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat USR.

Emanuel Ungureanu, care este şi vicepreşedinte al comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, a anunţat într-o postare pe Facebook că l-a reclamat la DNA pe Alexandru Rafila, dar şi pe mai mulţi funcţionari din Ministerul Sănătăţii, pentru că, „în ciuda avertismentelor oficiale, acesta refuză să respecte legile” emise de Parlament.

Citeşte şi: Focar de infecţii cu nosocomiale în secţia ATI a Spitalului Judeţean Târgu Mureş. Cinci pacienţi au murit

„Dacă ar fi făcut norme la Legea 3/2021 iniţiată de Tudor Pop, Adrian Wiener şi subsemnatul, care se referă la combaterea infecţiilor nosocomiale, Rafila şi alţi funcţionari din ministere, ar fi prevenit zeci de morţi evitabile! Voi invoca în plângere şi încălcarea articolul 297 din Codul Penal. Rafila nu doar trebuie să plece din fruntea Ministerului Sănătăţii, ci trebuie să răspundă pentru lenea penală, pentru contractul de consultanţă de 21 de milioane de euro cu OMS şi pentru deplasările de lux în Cuba sau Israel”, a scris Emanuel Ungureanu pe Facebook.

Citeşte şi: Ministrul Alexandru Rafila a prins directorii de spitale cu minciuna. România raportează de șapte ori mai puține infecții nosocomiale decât media UE

Ministrul Alexandru Rafila a avertizat că România se află pe primul loc la consumul de antibiotice din UE. Acest lucru genereză o rezistență și mai mare a bacteriilor la medicamente, a avertizat ministrul Sănătăţii.

„În momentul în care există opinii foarte vehemente că trebuie să facem totul pentru dispariţia infecţiilor nosocomiale, nu o să reuşim. Pentru că dacă se va crea o presiune publică, noi lucrăm să se poată descoperi, să se poată raporta, să putem lua măsuri încât să fie mai puţine infecţii cu bacterii multirezistente pentru că avem o problemă majoră în România, avem cea mai proastă situaţie din punct de vedere al bacteriilor multirezistente care produc infecţii invazive întrucât se folosesc cele mai multe antibiotice.