Klaus Iohannis, despre revocările şefilor din parchete: Le voi analiza în lumina recomandărilor MCV

Publicat: Marţi, 13 Noiembrie 2018 16:43 // Actualizat: Marţi, 13 Noiembrie 2018 16:43 // Sursa: romaniatv.net

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, marți, că va analiza propunerile ministrului Justiției de revocare a lui Augustin Lazăr și de numire în funcția de șef al DNA a Adinei Florea in luminea noilor recomandări din raportul MCV.

"Le voi analiza si in lumina acestor recomandari", a declarat președintele României. 

Prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans a declarat, marţi, prezentând raportul MCV, că, în ultimele luni, în România s-a înregistrat un regres regretabil legat de amendarea legilor justiţiei, independenţa magistraţilor şi combaterea corupţiei. El a spus că sunt opt măsuri care trebuie adoptate. Comisia Europeană recomandă, în raportul publicat marţi, suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare, suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire şi revocare aflate în curs care vizează procurori în funcţii-cheie, respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcţii de conducere, îngheţarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal şi Codului de procedură penală şi relansarea procedurii de revizuire.

MCV despre Numirile/revocările în cadrul sistemului judiciar:
  • Suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire şi revocare aflate în curs care vizează procurori în funcţii-cheie.
  • Relansarea procesului de numire a unui procuror-şef al DNA care să aibă experienţă dovedită în domeniul urmăririi penale a infracţiunilor de corupţie şi un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente şi imparţiale în cazurile de corupţie.
  • Numirea imediată, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a unei echipe interimare de conducere a Inspecţiei Judiciare şi numirea, în termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a acestei instituţii.
  • Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcţii de conducere până la intrarea în vigoare a unui nou cadru legislativ, în conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.
loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Adina Florea Augustin Lazăr dna Klaus Iohannis MCV şefa DNA
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
13 nov 23:23
Răspunde | Votează email 0 email
Carme Atanasoiu
Dar pe Felix Banila de la DIICOT cand il revoci nene Iohannis ca ne-am cam saturat de abuzurile lui?
1
EUR
4.7274
RON
19 Aug
noapte 15 °
zi 32 °
Ultimele joburi adaugate
24 H