Klaus Iohannis, despre utilizarea armelor chimice şi biologice în războiul din Ucraina. „Sunt interzise. Nu putem să pornim de la premisa că cineva le foloseşte”

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, joi, că armele chimice sunt interzise şi şi-a exprimat speranţa că semnatarii tratatelor internaţionale îşi vor respecta angajamentele.

24 mart. 2022, 11:20
Klaus Iohannis, despre utilizarea armelor chimice şi biologice în războiul din Ucraina. „Sunt interzise. Nu putem să pornim de la premisa că cineva le foloseşte”

Klaus Iohannis a făcut declaraţii, joi, înainte de a participa la Summitul extraordinar al Alianţei Nord-Atlantice, care are loc la Bruxelles. Preşedintele României a vorbit inclusiv despre armele chimice, în contextul războiului din Ucraina.

„Armele chimice şi biologice sunt interzise prin tratatele internaţionale şi nu putem să pornim pur şi simplu de la premisa că cineva le foloseşte. Noi toţi sperăm să rămână aşa şi toţi semnatarii tratatelor internaţionale să respecte ceea ce s-a decis”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: SUA se pregătesc de război nuclear cu Rusia. Echipa specială „Tigrul” întocmeşte planul de răspuns la atacul Moscovei

Afirmaţiile preşedintelui României vin în contextul în care Rusia este acuzată c-ar fi folosit bombe cu fosfor în estul Ucrainei. Cel puţin patru persoane, printre care doi copii, au murit, iar alte şase au fost rănite în urma atacurilor armatei ruse din localitatea Rubijne, în apropiere de Lugansk. Guvernatorul regiunii, Serghii Gaidai, a avertizat că bilanţul ”s-ar putea dovedi cu mult mai mare”.

Oficialul ucrainean a acuzat Rusia de faptul că foloseşte bombe cu fosfor. Acuzaţiile nu au putut fi verificate de presa internţională .

De asemenea, Klaus Iohannis a anunţat că NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziţionat în România.

„Vrem să discutăm și lucruri care pentru noi sunt extraordinar de importante, cum ar fi consolidarea Flancului Estic NATO. Aceste chestiuni vor face obiectul mai multor runde de discuții, dar avem deja o veste foarte bună. Probabil ați aflat, conform declarației secretarului general Jens Stoltenberg, deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România.

Este acel grup de luptă pe care l-am solicitat, am sperat să se realizeze repede și s-a realizat. E acel grup pentru care Franța va fi națiune-cadru. Sigur, urmează încă negocieri pentru a vedea cine mai trimite trupe în acest grup de luptă. Sunt foarte bucuros că s-a decis atât de repede“, a spus președintele României.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi, la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO, organizată la Cartierul General al NATO din Bruxelles.

Citeşte şi: NATO a aprobat grupul de luptă ce va fi poziționat în România. Klaus Iohannis: „Trebuie să construim o apărare solidă pe flancul estic”