SUA se pregătesc de război nuclear cu Rusia. Echipa specială „Tigrul” întocmeşte planul de răspuns la atacul Moscovei

SUA întocmeşte planuri de urgență în cazul în care Rusia își folosește cele mai puternice arme. The New York Times a anunțat joi crearea unui grup de planificare în cazul utilizării armelor nucleare de către Moscova.

24 mart. 2022, 09:30
SUA se pregătesc de război nuclear cu Rusia. Echipa specială „Tigrul” întocmeşte planul de răspuns la atacul Moscovei

Casa Albă a format în cel mai mare secretă o echipă de oficiali alcătuită din angajaţi ai Securității Naționale pentru a schița scenarii cu privire la modul în care Statele Unite și aliații săi ar trebui să răspundă dacă Vladimir Putin – frustrat de lipsa sa de progres în Ucraina sau hotărât să avertizeze Occidentul vizavi de intervenția sa în război — își va dezlănțui stocurile de arme chimice, biologice sau va organiza un atac nuclear.

Echipa Tiger, așa cum este cunoscută grupul, examinează și răspunsurile în cazul în care Rusia ajunge pe teritoriul NATO pentru a ataca convoaiele care aduc arme și ajutor în Ucraina, potrivit mai multor oficiali implicați în proces, citaţi de The New York Times.

Citeşte şi NATO îi transmite Rusiei că nu poate câştiga un război nuclear: „Ne vom apăra aliaţii în orice moment!”

Întâlnindu-se de trei ori pe săptămână, în sesiuni clasificate, echipa analizează, de asemenea, răspunsuri în cazul în care Rusia încearcă să extindă războiul la națiunile vecine, inclusiv Moldova și Georgia, și cum să pregătească țările europene pentru fluxul de refugiați la o scară nemaivăzută în decenii. În plus, sunt identificate linii roșii, a căror trecere ar putea determina NATO să se angajeze în ostilități în Ucraina.

Citeşte şi Cu Donald Trump președinte războiul nuclear ar fi iminent. „Aş trimite submarine nucleare pe coasta Rusiei, în sus şi-n jos”

Marţi, Moscova a anunţat prin purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, că va utiliza arma nucleară în Ucraina doar în cazul unei „ameninţări existenţiale” împotriva Rusiei. „Avem o doctrină de securitate internă, este publică, puteţi citi acolo toate motivele pentru utilizarea armelor nucleare. Dacă este vorba despre o ameninţare existenţială pentru ţara noastră, atunci ele pot fi folosite în conformitate cu doctrina noastră”, a spus Dmitri Peskov.