Klaus Iohannis, despre consultările de săptămâna viitoare. „Dacă partidele nu se înțeleg, acest guvern interimar va rămâne în funcție până se găseşte o soluţie!”

Klaus Iohannis a explicat, miercuri, de ce a acordat liderilor şi partidelor politice timp de gândire până săptămâna viitoare pentru a se prezenta la consultări pentru desemnarea noului premier.

06 oct. 2021, 12:21
Klaus Iohannis, despre consultările de săptămâna viitoare. „Dacă partidele nu se înțeleg, acest guvern interimar va rămâne în funcție până se găseşte o soluţie!”

Klaus Iohannis, despre consultările de săptămâna viitoare. Klaus Iohannis a explicat, miercuri, de ce a acordat liderilor şi partidelor politice timp de gândire până săptămâna viitoare pentru a se prezenta la consultări pentru desemnarea noului premier.

Klaus Iohannis, despre consultările de săptămâna viitoare

„Am constatat ieri în Parlament un entuziasm total nemotivat în legătură cu căderea Guvernului. Am observat, după ce s-a încheiat moţiunea, că liderii şi membrii partidelor care au votat această moţiune au avut diverse abordări. Au venit unii să ne spună că probabil nu se prezintă la consultări. Probabil dumnealor au dărâmat un Guvern şi habar n-au ce se întâmplă după. Deci nu vin la consultări. Alţii au ţopăit pe acolo strigând că vor să suspende preşedintele. Nu văd cum ar rezolva suspendarea preşedintelui relaţia dintre partide. Cu siguranţă, ar crea circ şi despre asta vorbim. Vor doar circ!”, as spus Klaus Iohannis.

„Dacă partidele nu se înţeleg, atunci atunci Guvern interimar va rămâne în funcţie până când se găseşte o nouă soluţii. Nu există niciun înlocuitor. Ţara nu poate să rămână total neguvernată şi cred că până la urmă toată lumea va înţelege că este mai bine să avem un Guvern cu puteri depline, decât un Guvern interimar”, a precizat preşedintele României.

Klaus Iohannis cere intervenţia Comisiei Europene: „Nu putem să trecem iarna cu preţuri în creştere la electricitate”

„Este posibil să fie nevoie de încă o rundă de consultări şi este nevoie ca partidele să se aşeze la discuţii în diferite combinaţii pentru cauta soluţii. Politica coaliţiilor nu se face doar prin nişte consultări la Cotroceni. Coaliţiile se formează între partide. Oamenii trebuie să aibă curajul să lase discursul acela patetic în urmă, să se aşeze şi să discute concret”, a mai spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: „Orice persoană susţinută de o majoritate parlamentară poate să devină premier”. Ce spune despre varianta Orban premier

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, referitor la nominalizarea unui nou prim-ministru, că orice persoană care o susţinere a unei majorităţi parlamentare poate deveni premier.

„Orice persoană susţinută de o majoritate parlamentară poate să devină premier. Nu este nicio piedică”, a explicat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă Ludovic Orban ar putea fi luat în calcul ca variantă de şef al Executivului, şeful statului a precizat: „Din informaţiile mele, politica partidelor se face în forurile partidelor şi nu în presă”.

„Nu exclud niciun pas constituţional, dar orice am face trebuie să ducă la o soluţie, ori soluţia, indiferent cum abordăm trebuie să fie formarea unui Guvern care rezolvă problemele României şi ale românilor. Acesta e scopul politicii”, a mai spus şeful statului despre posibilitatea declansării alegerilor anticipate.

Citeşte şi: Prima şedinţă a Guvernului Cîţu după demitere. Ce planuri au PSD, PNL, USR, UDMR şi AUR în plină criză sanitară şi politică