Prima şedinţă a Guvernului Cîţu după demitere. Ce planuri au PSD, PNL, USR, UDMR şi AUR în plină criză sanitară şi politică

Cabinetul Cîtu se reuneste la ora 19 la Palatul Victoria. Este prima şedinţă după retragerea sprijinului politic în Parlament. De acum înainte, Guvernul are puteri limitate. Între timp se fac calcule şi negocieri. Partidele parlamentare au timp o săptămână să-și stabilească mandatul cu care vor merge la Palatul Cotroceni, pentru consultările care ar trebui să dea o nouă propunere de premier din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

06 oct. 2021, 11:47
Prima şedinţă a Guvernului Cîţu după demitere. Ce planuri au PSD, PNL, USR, UDMR şi AUR în plină criză sanitară şi politică

Prima şedinţă a Guvernului Cîţu după demitere. Pe fondul crizei sanitare din cauza pandemiei de coronavirus, după demiterea Guvernului Cîţu, Executivul a rămas interimar, pentru 45 de zile. Guvernul interimar Cîţu va avea puteri limitate, neputând să emită Ordonanţe de Urgenţă.

Desemnarea unui nou premier şi învestirea unui nou Guvern în Parlament trebuie făcute cât mai repede, iar preşedintele Iohannis a anunţat că va convoca partidele parlamentare la consultări la Cotroceni.

Citeşte şi: PSD a depăşit 35% înainte de căderea Guvernului Cîţu. AUR şi-a dublat scorul electoral – SONDAJ

Social-democrații l-au dat jos pe Florin Citu, dar nu vor la guvernare. PSD vrea cu orice preț anticipate si un guvern de tehnocrați pana atunci.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu susţine că nu se poate forma un guvern stabil având în vedere actuala structură parlamentară, astfel încât a întărit ideea că singura soluţie pentru ieşirea din criza politică sunt alegerile anticipate.

„Noi am fost instrumentul romanilor cand am daramat acest guvern cinic, arogant si incompetent, ca sa nu mai vorbim de corupt. Ma mandresc ca de cand sunt presedintele PSD deciziile politice se iau in interiorul partidului si cu membrii PSD si se vad si realizarile.

In acest moment PSD nu are o majoritate. Cu guverne instabile in situatia in care e Romania acum nu se poate. Nu putem iesi din aceasta criza politica decat cu alegeri anticipate. Ii predam mandatul, daca ni-l ofera, nu ne jucam cu soarta romanilor fara sa existe stabilitate politica si guvernamentala. PSD este pregatit sa intre la guvernare la orice ora, dar un guvern minoritar este o capcana.

Lucrul acesta trebuia sa il faca Iohannis acum 8 luni de zile, sa-l lase pe domnul Rafila sa-si creeze o majoritate. Intre timp PSD considera ca nu se poate iesi din criza decat cu alegeri anticipate. Intre timp sustinem, pe o perioada limitata, un guvern de specialisti, care sa gestioneze cat mai bine situatia pandemica.

Nu am hotarat nici daca mergem la Cotroceni. PSD nu mai merge la Cotroceni pentru a bifa Iohannis pasii Constitutiei. Ma vedeti pe mine sa sustin un guvern minoritar PNL? Cum sa solicit asa ceva colegilor mei? Nu vedeti unde am ajuns? Astazi constata Iohannis ca avem crize in Romania. Dar ele sunt gestionate si accentuate de guvernele sale.

Nu a devenit opozitia acum responsabila de deciziile presedintelui. Responsabil este el. Noi am crezut ca va ramane in Bucuresti si vom avea aceste discutii in perioada imediat urmatoare. Inteleg ca nu, ca el va pleca. Avem guvern interimar care poate gestiona.

Am vazut milogeala domnului Ciolos pentru a reveni la guvernare, ii uram succes, am luat act de ea. Ei nu au niciun principiu la baza, vehiculeaza niste reforme. Ce reforme, ce specialisti, ce reforme sunt in PNRR? Cand ajungi la astfel de crize, te intorci la votul poporului.

Momentan PNL a luat decizia ca ei nu negociaza cu PSD. Ce sa fac, sa-i rog eu frumos, ca domnul Ciolos, sa ma lase sa intru la guvernare? Mingea este la preşedinte, care este si artizanul acestei crize. Am adus si solutii, incepem sa le introducem ca legi in Parlament. Cum am reusit sa trecem intr-o singura zi legea consumatorului vulnerabil, vom reusi si cu altele.

Veti vedea ca, chiar daca se vor impaca PNL si USR, nu va tine, ii despart prea multe lucruri. Un dialog institutional cu presedintele Iohannis nu a existat. Tocmai ne-a anuntat ca nu ne convoaca, ca vorbim saptamana viitoare.

N-am veleitati de analist politic, dar stiu ca PSD a facut ceea ce a promis, sa rastoarne acest guvern. SI a facut-o cu un scor istoric, asa cum au vrut romanii.”, a declarat Marcel Ciolacu la România TV.

PNL vrea guvern minoritar. Rareş Bogdan: „Nu vom renunţa la Florin Cîţu”. Contestatarii actualei conduceri îl vor pe Orban premier

Liberalii ar vrea un Guvern minoritar, doar cu UDMR, care să treacă de Parlament cu acordul tuturor parlamentarilor, pe fondul crizei sanitare de COVID-19, pe modelul Guvernului Orban din 2020.

Rareş Bogdan a declarat că Florin Cîţu este în continuare propunerea de premier a PNL. Europarlamentarul se arată surprins de faptul că USR a votat o „moţiune de cenzură care îi face praf”.

„PNL nu renunţă la Florin Cîţu. Pentru noi Florin Cîţu este propunerea de premier. Le spun tuturor sa stea linistiti ca nu pierdem guvernarea, vom face exact ce am promis. Florin Cîţu este optiunea noastra.

Pentru România umătorii trei ani înseamnă, din punctul nostru de vedere, reforme, modernizare, implementare de bani europeni. Niciodată această țară nu a avut șansa unei sume atât de mari de bani pentru inevstiții. Pe 21, România trebuie să aibă un ministru de Finanțe valid, pentru că este Ecofinul și după ce trecem prin Ecofin PNRR intrăm în cele 60 de zile în care urmează să primim banii, cei 3,9 miliarde de euro.

Fac parte dintre cei din PNL care au crezut până în ultima clipă că cei din USR nu vor vota o moţiune de cenzură care îi va face praf, că nu vor vota umăr la umăr cu antivacciniștii de la AUR, cu antieuropenii de la AUR, nu am crezut că domnul Cioloș care clamează la Bruxelles valorile europene că votează umăr la umăr cu AUR”, a declarat europarlamentarul PNL la B1.

Sunt şi voci în PNL care îl susţin pe Ludovic Orban ca premier. 41 de parlamentari susţinători ai fostului preşedinte Ludovic Orban au transmis, marţi, o scrisoare deschisă în care se precizează că acesta este cea mai potrivită persoană să negocieze refacerea coaliţiei de guvernare, fiind ”reprezentantul PNL care se bucură de cea mai mare autoritate publică, de cea mai vastă experienţă politică şi guvernamentală, dovedite în calitate de prim-ministru”.

USR vrea refacerea coaliţiei, cu aceeaşi configuraţie a ministerelor, dar fără Cîţu

Dan Barna susține că cea mai rapidă soluție de ieșire din criza politică este ca USR PLUS să-și reia portofoliile pentru care a negociat în decembrie 2020 în cadrul coaliției de guvernare. Totodată, acesta spune că USR PLUS nu va solicita funcția de președinte al Camerei Deputaților la negocierile pentru restabilirea coaliției.

„Din punctul nostru de vedere, este cea mai rapidă soluție de ieșire din criză, pentru că în momentul în care avem un alt premier dornic să constituie un guvern, structura de colaborare în cadrul coaliției e deja definită încă din decembrie și atunci ar putea fi o chestiune de zile dacă mergem pe structura deja agreată.

Având agreată o structură, acea structură nu prevedea poziția de președinte al Camerei la USR în momentul acela. N-o s-o cerem acum.

Sunt două scenarii. Dacă mergem pe scenariul în care structura de coaliție agreată la Vila Lac rămâne valabilă și avem doar situația schimbării premierului și discuția pe programul de guvernare, din punctul nostru de vedere aceasta este varianta cea mai rapidă prin care câteva zile am putea să avem un guvern stabil și cu majoritate”, a afirmat Dan Barna la Digi24.

UDMR vrea refacerea coaliţiei PNL-USR-UDMR

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat de mai multe ori în această perioadă că varianta cea mai bună în acest moment este refacerea coaliţiei de guvernare cu PNL şi USR, precum şi cu sprijinul minorităţilor.

AUR susţine varianta unui guvern tehnocrat propusă de PSD. George Simion: „Vom avea propunere de premier şi, dacă Iohannis insistă cu Cîţu, vom demara procedurile de demitere a preşedintelui”

George Simion a declarat că AUR îl va propune pentru funcţia de premier pe Călin Georgescu şi vrea un cabinet de specialişti neafiliaţi politic, dar că este dispus la negocieri cu toate partidele şi facţiunile, mai puţin cu Florin Cîţu şi echipa sa.

„Klaus Iohannis pare ca e dezamagit de politicieni, ca si cum el nu este tot politician. Temporizeaza inutil, trebuia sa ne cheme de maine, stim ce vrem, stim de blatul pe care l-a facut pentru a intarzia motiunea cu o luna. Saptamana viitoare vom avea o propunere de prim ministru si daca Iohannis se opune vointei noastre, vom initia procedurile pentru suspendarea sa, asa cum am demarat si pentru demiterea lui Citu. Dumnezeu sa-l ierte!

Daca presedintele vine tot cu Citu, asta inseamna suspendare, pentru ca inseamna sfidare. Au iesit peste 30.000 de oameni in strada duminica. Am vazut fortele globaliste si guvernul Citu ce pot sa faca. Este timpul specialistilor si al solutiilor, iar AUR va merge pana la capat. Luni ar fi cea mai buna zi pentru consultari, noi stim directia in care trebuie sa mearga Romania.

Noi vrem guvern de specialisti din afara partidelor politice, un om care sa fie lasat sa construiasca. PNL am vazut ca are un singur nume, PSD se fereste de guvernare, vrea doar alegeri anticipate. Se poate si asta, dar noi credem ca exista solutii.

Am transmis un mesaj la Cotroceni in decembrie, speram ca i-a ajuns mesajul. Vom sta la aceeasi masa cu celelalte partide, sa gasim o solutie. Absolut, noi vom avea propunere de premier, am avut-o si in decembrie, domnul Calin Georgescu. Noi dicutam cu oricine, mai putin cu extremistii domnului Citu, care refuza jocul democratic si care au calcat in picioare Constitutia si tot ce inseamna parlamentarism.

Suspendarea lui Iohannis este doar planul B. El spune ca traim intr-un stat esuat, dar el este presedinte de 7 ani. Daca incalci Constitutia si iti bati joc de romani in mod repetat, normal ca iti atragi furia poporului.

Eu nu vreau sa fiu prim-ministru, avem propuneri pentru toate functiile importante. Eu imi doresc o miscare politica care sa curete spatiul public de tradatori de neam, nu imi doresc functii pentru mine. Da, vrem specialisti, pentru ca altfel ar fi la cheremul baronilor care ii sustin. Am vazut deschidere din partea tuturor spre dialog, in afara de extremistii domnului Citu.

Deosebiirea dintre noi si celelalte partide este ca noi nu doar vorbim, ci si dovedim. Am pus online exact tentativa de mituire cu functii si am aratat ca noi nu tradam si nu suntem de vanzare. Mai departe este rolul procurorilor sa-si faca treaba. Altfel doar s-au implicat in viata politica. Sa se implice si sa-si faca treaba si acum”, a spus George Simion la România TV.

Guvernul Cîţu a fost demis. Moţiunea de cenzură depusă de PSD pentru demiterea Guvernului Cîţu a trecut marţi, 5 octombrie, iar încrederea acordată Guvernului a fost retrasă.

”Numărul total al deputaţilor şi senatorilor este de 466. Numărul deputaţilor şi senatorilor prezenţi 318. Numărul total de voturi exprimate 281. Anulate voturi zero. Din care votul pentru motiunea de cenzură 281, voturi contra, abţineri zero. Se constată că a fost întrunită majoritatea voturilor pentru adoptare, potrivit Constituţiei”, a anunţat în plen social-democratul Daniel Suciu.