Klaus Iohannis, discuţie cu preşedintele CE despre criza alimentară

Uniunea Europeană a acuzat Kremlinul că folosește arma alimentară, cu repercusiuni globale. Consiliului European are o întrunire de urgenţă la sfârşitul lunii mai.

26 mai 2022, 13:13
Klaus Iohannis, discuţie cu preşedintele CE despre criza alimentară

Şeful statului Klaus Iohannis a avut, joi, o discuţie la telefon cu preşedintele Consiliului European Charles Michel despre principalele teme care vor fi abordate la Summitul Consiliului din perioada 30 – 31 mai şi anume sprijinul umanitar şi financiar pentru Ucraina, securitate alimentară, energie, securitate şi apărare.

Coaliţia de guvernare respinge cererea lui Iohannis. Cotele de vânătoare pentru păsările migratoare vor fi stabilite prin lege, fără avize sau autorizări
„În pregătirea reuniunii extraordinare a Consiliului European din 30 – 31 mai, Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut astăzi o convorbire telefonică cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cu privire la principalele subiecte de pe agenda Summitului: sprijin umanitar şi financiar pentru Ucraina, securitate alimentară, energie, securitate şi apărare”, arată o postare pe pagina de Twitter a şefului statului, Klaus Iohannis.

Ludovic Orban face acuzaţii incendiare la adresa lui Iohannis: „Iohannis a intervenit personal pentru introducerea lui Ciucă pe liste. Ciucă a fost Agamiţă Dandanache”
Rusia riscă să declanșeze o criză alimentară globală. ″Ridicați sancțiunile impuse și dăm drumul la porturi”

″Ridicați sancțiunile impuse împotriva noastră, și vom permite vaselor care transportă grâu, să iasă în siguranță, din porturile ucrainene″⁣.
Iată oferta Kremlinului, ca parte a unei “abordări”, care să ducă la evitarea unei crize alimentare globale, după cum a explicat adjunctul lui Serghei Lavrov.

Dacă se menţine blocada porturilor de la Marea Neagră, și Ucraina nu poate exporta rezervele masive de grâu pe care le are, prețul alimentelor va continua să crească avertizează responsabilii occidentali. Țări din America Latină, și Africa, sunt amenințate de foamete a avertizat şi un director de la Naţiunile Unite.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume. În silozurile din porturile de la Marea Neagră s-ar afla 25 de milioane de tone de grâu care nu au cum să plece la export din cauza blocadei impuse de ruși.