Klaus Iohannis, întâlnire cu profesorii la Cotroceni. De ce l-a refuzat Liviu Antonesei pe preşedinte

Preşedintele Klaus Iohannis i-a invitat pe profesori la Palatul Cotroceni, miercuri, de la ora 17.00, relatează România TV. Profesorul de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Liviu Antonesei, care și-a asumat în mod public, anul trecut, susținerea candidaturii lui Klaus Iohannis, a refuzat invitaţia şefului statului la recepţia de la Cotroceni.

16 dec. 2015, 08:49

Miercuri, la Palatul Cotroceni, are loc o recepţie organizată de preşedintele Klaus Iohannis, la care au fost invitaţi mai mulţi dascăli, printre care şi cunoscutul profesor de la Iaşi, Liviu Antonesei.

După ce iniţial a acceptat să participe la întâlnirea de la Cotroceni, Liviu Antonesei a declinat invitaţia, iar motivele le-a expus într-o postare pe contul său de Facebook.

Liviu Antonesei i-a scris consilierul prezidenţial, Andrei Muraru, că odată cu mandatul lui Klaus Iohannis remarcă o „schimbare de stil față de mandatele lui Băsescu”, însă Klaus Iohannis, pe care l-a susţinut, i-a înşelat încrederea.

Stimate Domnule Andrei Muraru,

Consilier Prezidențial,

De vineri încoace, de când am vorbit la telefon, m-am tot gândit dacă nu m-am pripit acceptând invitația pentru întâlnirea de mâine de la Cotroceni, pentru care, desigur, îi mulțumesc Domnului Președinte și Dumneavoastră de asemenea.

Amabilul Dumneavoastră mesaj de astăzi, m-a obligat cumva să opresc meditația și să iau o decizie. Iar aceasta este negativă, în ciuda unei anumite simpatii pe care încă o am față de Domnul Klaus Iohannis. Mai ales pentru candidatul pe care l-am susținut toamna trecută și, din păcate, mai puțină pentru prețedintele în exercițiu.

Recunosc, desigur, că noul președinte marchează o schimbare de stil față de mandatele Domnului Băsescu, un stil care apropie România de o anumită normalitate. Faptul că nu mai trăim într-o isterie continuă, provocată de la cel mai nivel al puterii de stat, este fără îndoială un câștig pentru țară pe care îl apreciez. În context, mă simt mai bine reprezentat de Președintele de acum decât de toți cei anteriori.

Din păcate, după primele două-trei luni de mandat, președintele pe care l-am susținut mi-a înșelat încrederea – este desigur și vina mea, uneori uit că trăim în România -, comițând unele erori de poziționare, pe care le-am criticat de câte ori a trebuit. Din păcate, nu mai am acces pe pagina de Facebook a Preșendintelui, așa că doar la primele erori am putut să-i comunic opinia. Când am confirmat telefonic acceptul meu, m-am gândit că-i voi putea comunica prin viu grai observațiile și criticile mele. Apoi, mi-am dat seama că vom fi câteva zeci, poate sute de persoane, invitați să participe la o întâlnire agreabilă, înainte de sărbători, pe care nu avea sens s-o tulbur eu. Da, sunt un om relativ incomod, dar nu și un trouble fete!”, a scris Liviu Antonesei pe Facebook.

Profesorul ieşean i-a transmis lui Klaus Iohannis, prin consilierul său, o listă cu nemulţumirile sale.

„În speranța că dumneavoastră îi veți putea comunica Domnului Președinte unele din observațiile și criticile mele, le reiau aici pe scurt:

– O politică de personal care a condus la recuperarea și punerea în posturi a celei mai dăunătoare părți a intelectualității din țară, mă refer desigur la ceea cea presa a numit „intelectualii lui Băsescu”, care au ocupat din noi instituții ale statului, de la servicii de informații la ambasade. Nu fac o listă nominală, pentru că am făcut-o la timp, în articole, postări pe blog și Facebook.

– Promovarea pe sub mână a legislației Big Brother, într-o formă abia edulcorată față de versiunile anterioare, respinse toate de Curtea Constituțională a României. Or, aceste legi sunt de limpede extracție securistă și nu au fost supuse niciodată cu adevărat unei dezbateri publice.

– DNA, în ciuda faptului că e mai „pluralist” din octombrie 2013 – tras de mânecă de Departamentul de Justiție al SUA a aflat că hoții sunt în toate partidele nu doar în cele antipatizate de adversarii Domnului Băsescu -, continuă să facă un fel de Justiție specatocol – scapă „pe surse” informații din dosarele în lucru, stenograme etc., către presa acolită, ceea ce nu se întâmplă în statele civilizate, unde Justiția se face la tribunal, nu în ziare și la televizor. Ceea ce este ți mai grav, SRI ia parte la anchetele DNA, nu are nicio atribuție legală în această privință. Poate încă și mai grav este că TOATE interceptările din România, oricine le-ar face, sunt ilegale, dat fiind că o Hotărâre CSAT, de pe vremea anteriorului președinte, poate ține locul unei legi. CSAT nu este organ legislativ în România, cel puțin așa ceva nu este prevăzut în Constituție.

– Mi se pare inacceptabil cum s-a profitat de o tragedie, incendiul cu deja 62 de morți de la „Colectiv”, pentru a fi promovat guvernul Ciolos. Opinia mea privind acest guvern, care a schimbat de trei ori titularul de la Justiție, a propus Parlamentului trei versiuni de program de guvernare într-o zi și cuprinde, pe lângă ceva eurobirocrați – că tehnocrați ar fi o exagerare -, și un demn reprezentant al extremei drepte, nu are cum să fie una favorabilă.

Acestea ar fi observațiile mele majore. Mai sunt și altele, de mai mică importanță, dar care cumulate, trag totuți greu. Mă gândesc, de pildă că, chiar acum, mai multe mii de ciobani protestează la București împotriva noii forme a legii vânătorii, devenită nu știu de ce un fel de lege anti-oi și anti-câini! Se înțelege că și antioerit!

Încă o dată, mulțumesc Domnului Președinte pentru amabila invitație, cum vă mulțumesc și Dumneavoastră. Îmi pare rău dacă refuzul meu vă dezamăgește, dar viața m-a învățat ceva, să ține mai mult la opiniile mele și la independența mea decât la orice fel de onoruri… Ultimul lucru pe care mi l-aș dori ar fi să aveți neplăceri din pricina acestui refuz. Știți că vă apreciez foarte mult, inclusiv pentru unele gesturi de independență”, a completat Liviu Antonesei.

Klaus Iohannis i-a invitat la Cotroceni, luni, 21 decembrie, şi pe medicii care s-au mobilizat după tragedia din Colectiv, pe victimele incendiului, care se pot deplasa, şi pe rudele acestora.

Iohannis va organiza un concert al Corului Madrigal chiar în ziua în care împlineşte un an de la preluarea mandatului, pentru medicii, pompierii şi reprezentanţii celorlalte instituţii care au intervenit în tragedia de la clubul Colectiv.

Klaus Iohannis va oferi şi un dineu, la Palatul Cotroceni, pentru invitaţii săi. Acesta va avea loc chiar în ziua în care preşedintele împlineşte un an de mandat.