Klaus Iohannis: Voi merge la şedinţele de guvern. O ordonanță de amnistie și grațiere ar fi o eroare foarte gravă

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că va participa la şedinţele de guvern. El a cerut luni guvernului să-i pună la dispoziţie ordinea de zi a şedinţelor, în contextul informaţiilor despre pregătirea unei ordonanţe de urgenţă pentru amnistie şi graţiere.

RomaniaTV.net
18 dec. 2018, 07:37
Klaus Iohannis: Voi merge la şedinţele de guvern. O ordonanță de amnistie și grațiere ar fi o eroare foarte gravă

„Da, am solicitat agenda (şedinţelor de guvern – . Cred că trebuie să vedem lucrurile un pic în perspectivă. Ne pregătim pentru președinție (a Consiliului UE – n.r.), și chiar dacă suntem pregătiți, lucrurile nu vor fi absolut deloc simple. Pe de altă parte, am constatat din partea doamnei premier o dorință de colaborare, ca să zic așa. În repetate rânduri, m-a invitat să colaborăm. Iată că voi colabora. Voi merge la ședințele de Guvern”, a declarat preşedintele Iohannis. 

Întrebat despre posibilitatea ca o ordonanţă pentru amnistie şi graţiere să fie adoptată pe ordinea suplimentară de zi a şedinţei de guvern, şeful statului a spus că acest lucru ar fi o „eroare foarte gravă”.

„O astfel de ordonanță, de amnistie și grațiere, ar fi o eroare foarte gravă pentru România”, a precizat Klaus Iohannis.

În privinţa unei eventuale plngeri pentru înaltă trădare, Klaus Iohannis exclude această posibilitate.

„Nu poate nimeni să facă plângere penală împotriva preşedintelui. E o procedură parlamentară complicată. Nu are niciun suport, e o fantezie a pesediştilor”, a mai spus preşedintele.

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis luni dimineaţă o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, în care îi solicită agenda de lucru a fiecărei ședințe de guvern. În ultima vreme se vehiculează tot mai des emiterea unei ordonanţe de urgenţă privind amnistia şi graţierea. Un pas similar a făcut preşedintele pe timpul Guvernului Grindeanu, când a mers la şedinţa de guvern pentru a se asigura că nu se adoptă graţierea prin ordonanţă.

Citeşte şi: Klaus Iohannis îi cere premierului Viorica Dăncilă în avans ordinea de zi a şedinţelor de guvern. Precedentul Grindeanu şi OUG 13