Klaus Iohannis: „Este inacceptabil ca, în secolul 21, să vedem cum femeile şi copiii sunt nevoiţi să fugă din calea gloanţelor”

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis marţi, un mesaj în cadrul Galei „Women in Economy. Beyond Borders”, eveniment organizat de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin - CONAF.

08 mart. 2022, 20:17
Klaus Iohannis: „Este inacceptabil ca, în secolul 21, să vedem cum femeile şi copiii sunt nevoiţi să fugă din calea gloanţelor”

Mesajul lui Klaus Iohannis a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, Consilier Prezidenţial – Departamentul Politici Economice şi Sociale. Este inacceptabil ca, în secolul 21, într-o lume care preţuieşte viaţa, care înţelege virtuţile dialogului, ale păcii şi ale bunei înţelegeri, să vedem cum femeile şi copiii sunt nevoiţi să fugă din calea gloanţelor, a transmis preşedintele.

Volodimir Zelenski, aplaudat în picioare şi în parlamentul Marii Britanii după ce a citat din Shakespeare: „A fi sau a nu fi? Răspunsul este a fi!”

Preşedintele a felicitat Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin pentru Gala organizată şi în acest an.

”Meritele şi performanţele femeilor trebuie recunoscute, susţinute şi promovate. Pentru că astăzi sărbătorim Ziua internaţională a femeii, vă urez „La mulţi ani!”, cu cele mai bune gânduri de respect, recunoştinţă şi consideraţie pentru rolul determinant pe care dumneavoastră, doamnele, îl aveţi în familie, în societate dar şi în mediul de afaceri”, a transmis preşedintele.

Şeful statului afirmă că, ”în această perioadă, care stă sub semnul unui război absurd, vedem zilnic cămine destrămate de un conflict nedrept, lipsit de orice justificare, vedem femei care îşi asumă răspunderea siguranţei copiilor şi a familiei în refugiu, purtând cu ele speranţa regăsirii cu cei de acasă în timp de pace”.

 

Cum ar fi arătat România cu Mircea Geoană președinte. Ana, fiica secretarului general adjunct al NATO: „Calitățile lui sunt importante, mai ales într-un moment crucial pentru umanitate”

”Este inacceptabil ca, în secolul 21, într-o lume care preţuieşte viaţa, care înţelege virtuţile dialogului, ale păcii şi ale bunei înţelegeri, să vedem cum femeile şi copiii sunt nevoiţi să fugă din calea gloanţelor. Solidaritatea cu care românii şi-au întâmpinat vecinii năpăstuiţi de război este impresionantă şi vreau să remarc şi acţiunile autorităţilor centrale şi locale, împreună cu societatea civilă şi organizaţiile internaţionale, în vederea asigurării asistenţei umanitare adecvate. Apreciez foarte mult şi iniţiativele mediului de afaceri, de a se alătura cu generozitate acestui efort, în forme diferite şi atât de binevenite. Împreună, demonstrăm încă o dată că forţa noastră stă în primul rând în unitate, iar solidaritatea ne este valoare de căpătâi”, a afirmat preşedintele.

Şeful statului a mai afirmat că ”pandemia, criza energetică şi acum conflictele militare, toate acestea au obligat guvernele la măsuri extraordinare pe termen scurt”.

”Cunoaştem cu toţii modul în care pandemia a afectat economiile şi a generat îngrijorări în privinţa sănătăţii, dar şi a siguranţei locurilor de muncă şi a veniturilor cetăţenilor noştri. În perioada de lockdown, multe dintre dumneavoastră, femeile antreprenor, au fost nevoite să aibă deopotrivă responsabilitatea afacerii şi a angajaţilor, în paralel cu grija pentru copii şi familie. România a progresat mult din perspectiva echilibrării balanţei de gen şi acest lucru este vizibil. De mai bine de un deceniu, prezenţa femeilor antreprenor reprezintă, ca pondere, peste o treime din mediul de afaceri din România. Pentru a creşte şi pentru a deveni cât mai competitivă, economia noastră trebuie să mobilizeze întregul său talent antreprenorial, fără deosebiri de gen, de vârstă sau de profesie”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a mai arătat că ”deşi premisele economice actuale, reprezentate de criza energetică şi intensificarea inflaţiei, sunt îngrijorătoare şi ne preocupă pe toţi, autorităţile sunt responsabile şi tratează cu maximă seriozitate întregul context economic”.

”Pe lângă intervenţiile punctuale, reactive, există nevoia stringentă de implementare a unei viziuni sănătoase de dezvoltare, deja asumată. Avem, după aceşti ani de criză şi pandemie, o bună bază de pornire: acces la finanţări de zeci de miliarde, un amplu plan de reforme şi investiţii, dar şi noi perspective oferite de digitalizarea economiilor şi a societăţii. Dezvoltarea de mâine stă în acţiunile noastre de azi. Încurajez mediul de afaceri şi Guvernul să exploreze, împreună, toate oportunităţile oferite de volumul fără precedent al fondurilor europene aflate în prezent la dispoziţia României”, spune şeful statului.

Preşedintele transmite că rămâne ”un susţinător al dialogului transparent, deschis şi onest între autorităţi şi reprezentanţii mediului de afaceri, convins fiind că eficienţa implementării reformelor şi a investiţiilor depinde, în mod esenţial, şi de implicarea şi mobilizarea întreprinzătorilor români”.

”Apreciez consecvenţa, implicarea şi perseverenţa dumneavoastră în promovarea unor modele de business axate pe excelenţă. Felicit laureatele acestei ediţii şi sper ca exemplul lor să fie o sursă de inspiraţie şi în continuare. Antreprenoriatul feminin din România reprezintă un exemplu elocvent al schimbării şi modernizării în economia şi societatea românească. Să nu uităm, însă, că pacea este condiţia indispensabilă a prosperităţii economice şi să sperăm că aceasta va reveni curând în vecinătatea ţării noastre, pentru ca toate energiile noastre constructive să fie canalizate, în continuare, pe drumul investiţiilor şi al dezvoltării. Vă mulţumesc, vă doresc o primăvară frumoasă, cu sănătate şi pace!”, a mai spus preşedintele în mesaj.