Klaus Iohannis: „Nu mai pot accepta încercări de formare a unui Guvern minoritar. Voi convoca consultări cu partidele doar după ce se pun de acord în privinţa unei majorităţi” LIVE TEXT

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni, după întâlnirile şi negocierile dintre PNL, USR şi PSD pentru formarea unui guvern după ce Guvernul condus de Florin Cîţu a fost demis în Parlament, iar cabinetul Cioloş şi programul său de guvernare nu a primit votul de încredere al Parlamentului.

04 nov. 2021, 17:50
Klaus Iohannis: „Nu mai pot accepta încercări de formare a unui Guvern minoritar. Voi convoca consultări cu partidele doar după ce se pun de acord în privinţa unei majorităţi” LIVE TEXT

UPDATE

: „Am două teme pe care vreau să le ating. Prima se referă la procedurile de instalare a unui nou guvern. Din păcate, ultima propunere nu a întrunit un număr suficient de posibile voturi și astfel guvernul Ciucă nu s-a mai prezentat la votul din Parlament.

Între timp, partidele au reluat între ele discuțiile și este un lucru foarte bun.

E foarte clar că încercările de a forma guverne minoritare nu au dus la rezultate și nu pot să accept în continuare astfel de abordări. Deci voi aștepta cu consultările formale până când din discuțiile între partide se cristalizează o amjoritate asumată de partidele care vor dori să propună un guvern.

Abia când majoritatea va fi asumată voi convoca consultări pentru formarea noului guvern.

A doua temă, școlile și vaccinarea. Se încheie vacanța școlară. La finalul săptămânii vacanța nu va fi prleungită și, de luni, unde condițiile sanitare o permiet, elevii se vor putea întoarce fizic la școală și grădiniță.

Va fi introdusă o nouă condiție pentu prezența fizică, gradul de vaccinare a personalului școlii. Vaccinarea e singura șansă pentru a depăși pandemia.

În vestul Europei avem iarăși o creștere a pandemiei. Pandemia nu s-a încheiat, însă noi avem soluția: ea se numește vaccinare”, a spus Klaus Iohannis.

Ştirea iniţială

Klaus Iohannis face declaraţii de presă în acestă seară, de la ora 18, la Palatul Cotroceni. Administraţia Prezidenţială nu a precizat despre ce va vorbi şeful statului.

Declaraţia şefului statului are loc la scurt timp după întâlnirea delegaţiilor PNL şi PSD. Rareş Bogdan a declarat că liberalii nu vor renunţa la funcţia de premier, dar sunt dispuşi să discute cu PSD despre împărţirea funcţiilor de miniştri.

Totodată, preşedintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că PSD va avea o propunere de premier la consultările de la Palatul Cotroceni.

Liberalii au avut întâlniri şi cu conducerea USR şi mai mulţi lideri liberali şi-au exprimat speranţa că se va reface alianţa cu partidul lui Dacian Cioloş.

„Ştiţi bine părerea mea despre PSD. În acelaşi timp, sunt extrem de conştient că interesul României este de a avea un Guvern extrem de rapid.

Azi PNL are 115 parlamentari. Restul parlamentarilor până la 234 sunt în grupul domnului Orban. 115 parlamentari avem noi , 80 de parlamentari are USR, 30 de parlamentari are UDMR şi , pentru a constitui o majoritate, mai avem nevoie de neafiliaţi care sunt 5 şi de o parte din grupul minorităţilor naţionale care sunt 18. Mai avem nevoie de minim 9 voturi pentru a trece un Guvern al Dreptei”, a explicat liderul PNL Rareş Bogdan.

Citeşte şi: Alfred Simonis, încrezător că PSD va intra la guvernare. „Coaliția PNL – USR – UDMR nu are șanse. Suntem îndreptățiți politic”