Rareş Bogdan, despre negocierile cu PSD şi USR: Nu se pune problema ca PNL să renunţe la poziţia de prim-ministru

Liderul PNL Rareş Bogdan spune în prezent un nou guvern de dreapta nu ar avea voturile necesare pentru a trece în Parlament, iar negocierile cu PSD se fac în "interesul României".

04 nov. 2021, 13:40
Rareş Bogdan, despre negocierile cu PSD şi USR: Nu se pune problema ca PNL să renunţe la poziţia de prim-ministru

Rareş Bogdan a declarat joi că liberalii nu vor renunţa sub nicio formă la funcţia de premier, însă în rest va sta de vorbă cu social-democraţii, deoarece majorităţile parlamentare ţin cont strict de aritmetică. Liderul PNL a ţinut să precizeze totuşi că prima opţiune a PNL rămâne o refacere a coaliţiei de guvernare cu USR.

Întrebat ce concesii e dispus să facă PNL la negocierea cu PSD şi dacă ar putea primi social-democraţii jumătate din ministere sau chiar mai mult, dacă intră la guvernare cele două partide, Rareş Bogdan a răspuns că „interesul României este de a avea un Guvern extrem de rapid”.

„Ştiţi bine părerea mea despre PSD. În acelaşi timp, sunt extrem de conştient că interesul României este de a avea un Guvern extrem de rapid.

Azi PNL are 115 parlamentari. Restul parlamentarilor până la 234 sunt în grupul domnului Orban. 115 parlamentari avem noi , 80 de parlamentari are USR, 30 de parlamentari are UDMR şi , pentru a constitui o majoritate, mai avem nevoie de neafiliaţi care sunt 5 şi de o parte din grupul minorităţilor naţionale care sunt 18. Mai avem nevoie de minim 9 voturi pentru a trece un Guvern al Dreptei”, a explicat liderul PNL Rareş Bogdan.

Citeşte şi: Alfred Simonis, încrezător că PSD va intra la guvernare. „Coaliția PNL – USR – UDMR nu are șanse. Suntem îndreptățiți politic”

Europarlamentarul PNL a vorbit şi despre întâlnirea de la Palatul Parlamentului cu Dacian Cioloş şi echipa de la USR, despre care a spus că „a fost o întâlnire extrem de bună care a lăsat speranţa că lucrurile pot merge spre o refacere a coaliţie”.

„Nu am vorbit despre persoane, nu am vorbit despre prim-ministru, nu am vorbit despre portofolii. Am vorbit despre ce nu a funcţionat şi despre obiecte, ce livrăm populaţiei.

Sunt mai puţin importante persoanele, fie că se numesc Drulă, Cîţu sau Bogdan – întrebarea peste trei ani va fi ce am făcut în această perioadă. Am reuşit să facem reforme?

Cum am implementat PNRR care e un adevărat plan Marshall? Cum am dezvoltat PNL pentru a dezvolta comunităţile locale? Am vorbit despre ce nu a funcţionat şi despre obiective.”, a mai spus Rareş Bogdan.

Citeşte şi: Dacian Cioloș, despre varianta Florin Cîţu premier: Asta este o glumă

Rareş Bogdan a mai explicat că în niciun caz PNL nu va renunţa la poziţia de prim-ministru, în discuţiile cu PSD.

„Eu vă spun că astăzi vom sta de vorbă cu cei din PSD. Nu se pune problema ca PNL să renunţe în vreun fel la poziţia de prim-ministru, dar în rest, înainte de orice, chiar dacă mi-e greu să stau de vorbă cu cei din PSD şi nu ascuns asta – nu îi simpatizez foarte mult, dar în acelaşi timp sunt un om care ştie că majorităţile parlamentare sunt aritmetice. Ei au 156 de parlamentari, noi avem astăzi 115, 119. Vom sta de vorbă pe fiecare subiect. Cu siguranţă dacă ne păstrăm individualitatea şi dacă vom reuşi să venim cu un plan foarte clar de reformă pentru România, vom găsi cea mai bună soluţie. Din punctul meu de vedere, prima opţiune rămâne indiscutabil USR, dar în cazul în care aritmetic nu putem constitui o majoritate, atunci suntem nevoiţi să stăm de vorbă”, a conchis Rareş Bogdan.