Klaus Iohannis: Este evident că acest guvern este condus de infractorul Dragnea. Doamna Dăncilă nu înţelege cum funcţionează statul

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că nu va lua nicio decizie privind revocarea celor doi miniştri ai Transporturilor şi Dezvoltării până când nu se va pronunţa Curtea Constituţională, sesizată tot vineri de guvern. Şeful statului a spus că premierul Viorica Dăncilă nu înţelege cum funcţionează statul, iar guvernul este condus de fapt de "infractorul Dragnea".

RomaniaTV.net
07 dec. 2018, 09:52
Klaus Iohannis: Este evident că acest guvern este condus de infractorul Dragnea. Doamna Dăncilă nu înţelege cum funcţionează statul

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a rezumat pe Facebook declaraţia de vineri:

„Guvernul nu are de fapt Prim-ministru, fiind condus de infractorul Liviu Dragnea prin interpuși. PSD și-a pierdut, sub acest Dragnea, capacitatea de a acționa politic, guvernând și legiferând foarte prost. PSD încearcă să-și impună voința prin politica pumnului în gură, într-o manieră de a conduce statul de la partid, specifică regimului care s-a terminat în decembrie ‘89. Acesta este un fapt inacceptabil”, a scris preşedintele pe Facebook.

_______

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a avut un atac deosebit de dur vineri la adresa premierului Viorica Dăncilă şi a PSD. El a spus că Viorica Dăncilă nu înţelege cum funcţionează statul şi că este condusă de partid. De asemenea, şeful statului a mai declarat că guvernul este condus de fapt de „infractorul Liviu Dragea” prin interpuşi.

Klaus Iohannis spune că nu este vorba despre o criză constituţională, ci de una politică. El acuză lipsa de comunicare cu guvernul.

„Curtea Constituțională nu are cum să rezolve problema, fiindcă problema nu este una constituțională, problema este una politică. Și o să vă spun și care sunt cele două cauze ale acestei probleme politice.

Prima cauză este că, de facto, România nu are Prim-ministru. A doua cauză este totala inabilitate a PSD de a face politică, politică de orice fel.

Să detaliez un pic. Doamna Prim-ministru mi-a trimis în scris, fără să mă contacteze, o solicitare de remaniere a Guvernului. După care, fără să aștepte răspunsul, mi-a mai trimis o solicitare de remaniere a Guvernului. După care mi-a mai trimis hârtii, toate fără să caute o discuție sau un dialog cu mine.

În definitiv, doamna Prim-ministru m-a sunat totuși ieri. Și ce credeți că m-a întrebat? Dacă am terminat analiza și când cred eu că voi da un răspuns. Și i-am spus foarte politicos că azi și mâine nu, iar în zilele următoare o voi informa când ajung la o concluzie.

Sincer, m-aș fi așteptat, în toată această perioadă, așa, printre vizitele pe care le face doamna Prim-ministru în străinătate, măcar să mă sune sau să mă caute și să întrebe: „Domnule Președinte, de ce nu ne dați un răspuns? Care este problema?”.

Această doamnă, pur și simplu, nu înțelege cum funcționează statul. Noi nu suntem puși aici ca să ne trimitem hârtii scrise de secretare, secretari sau alți colaboratori. Asta este simplu de făcut. Noi suntem puși aici pentru a rezolva problemele statului, pentru a rezolva problemele României. Or, asta se face inclusiv prin colaborare și prin dialog instituțional”, a declarat Klaus Iohannis.

Mai mult, preşeditele spune că guvernuleste condus de fapt de Liviu Dragnea.

„Este evident că acest Guvern este condus de infractorul Dragnea prin interpuși. Este simplă această chestiune. O știm cu toții”, a afirmat preşedintele.

________

UPDATE Klaus Iohannis, declaraţii:

Se aude că dna premier a trimis o solicitare la CCR. Probabil CCR va da un răspuns.

Dar nu va rezolva problema. Problema nu e constituţională, este politică.

De facto, România nu are prim ministru.

Dna prim ministru mi-a trimis în scris, fără să mă sune, o solicitare de remaniere a guvernului.

Ieri m-a sunat. M-a întrebat când cred că voi da un răspuns. Am răspuns că azi şi mâine nu.

Sincer, m-aş fi aşteptat măcar să mă sune,să întrebe dece nu ne daţi un răspuns.

Această doamnă pur şi simplu nu înţelege cum funcţionează statul.

PSD este total inabil să facă politică. Şi-a pierdut această abilitate în timpul lui Dragnea.

PSD legiferează foarte prost.

În peste 30 de situaţii m-am adresat CCR pe legi votate de PSD. 

În peste 25 de cazuri CCR mi-a dat dreptate şi a declarat legi neconstituţionale doar anul acesta.

PSD nu negociază politic, vrea să îşi impună voinţa prin politica pumnului în gură. Este iancceptabil.

Voi aştepta decizia CCR în privinţa revocării.

Nu mai fac nimic în această speţă, până când CCR va lua o decizie.

La Senat, s-a depus cererea de începere a urmării penale a unui senator. Amaşteptat un vot. Majoritatea PSD a considerat că un termen rezonabileste de 2-3 luni, amânând votul.

Prin amânarea deciziei nu se blochează activitatea guvernului, chiar ministrul Transporturilor a recunoscut.

Este evident că acest guvern este condus de infractorul Dragnea.

Dna premier a venit cu o cerere de remaniere, cu revocarea unor miniştri. Avea obligaţia să se prezinte în faţa naţiunii, să explice de ce trebuie revocaţi miniştrii.

Această manieră de a conduce statul de la partid o cunoaştem de laun regim care s-a terminat în 1989.

Avem marţi CSAT. În marja şedinţei,ar fi fost o ocazie să discutăm despre remaniere. Acum, situaţias-a schimbat, va afla motivele mele la Curtea Constituţională.

Mulţumesc. O zi frumoasă!

________

Preşedintele este aşteptat să ia o decizie în privinţa revocării celor doi miniştri, ai Dezvoltării şi Transporturilor.

Guvernul a sesizat, vineri, Curtea Constituţională cu privire la un posibil conflict interinstituțional, după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat-o că încă mai analizează situaţia numirilor celor doi miniştri şi nu va lua o decizie până săptămâna viitoare. Anunţul a fost făcut de premierul Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

RomaniaTV.net va transmite în direct declaraţia.