Klaus Iohannis, felicitat de premierul Greciei pentru intervenţiile pompierilor români

Klaus Iohannis a avut o convorbire cu premierul Greciei, care a mulţumit pentru intervenţia pompierilor români.

11 aug. 2021, 19:02
Klaus Iohannis, felicitat de premierul Greciei pentru intervenţiile pompierilor români

Preşedintele Klaus Iohannis a avut miercuri o convorbire telefonică cu prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, la solicitarea acestuia, informează Administraţia Prezidenţială. Premierul grec a transmis şefului statului mulţumirile sale deosebite în numele poporului elen pentru sprijinul acordat în lupta împotriva incendiilor din Grecia prin misiunea pompierilor români care au răspuns prompt apelului autorităţilor greceşti.

„Preşedintele Klaus Iohannis i-a mulţumit premierului Kyriakos Mitsotakis pentru cuvintele de apreciere şi a exprimat solidaritatea cu poporul elen în aceste momente dificile, precum şi compasiunea pentru victimele şi toţi cei afectaţi de incendiile devastatoare din ultimele zile. Această solidaritate este demonstrată nemijlocit prin acţiunea celor 108 pompieri români aflaţi în misiune în Grecia pentru acordarea de sprijin în combaterea incendiilor care s-au răspândit pe arii extinse şi salvarea vieţilor omeneşti. Grupul de pompieri s-a deplasat în Grecia, cu 23 de autospeciale, în baza solicitării de asistenţă internaţională formulate de Guvernul elen prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.”, arată sursa citată, într-un comunicat de presă.

Mesaje ale pompierilor care intervin pentru stingerea incendiilor din Grecia, postate pe Facebook de ISU Buzău: Când ne întorceam de la intervenţie, murdari şi obosiţi, suntem aplaudaţi
Klaus Iohannis şi premierul grec au discutat şi despre excelentele relaţii bilaterale dintre România şi Republica Elenă, precum şi despre colaborarea la nivel european şi internaţional.
„Cu referire la Raportul privind schimbările climatice, publicat la începutul acestei săptămâni de ONU, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că magnitudinea şi ritmul accelerat în care acestea au loc, dar şi efectele lor dramatice, precum incendiile de vegetaţie la care asistăm în prezent, necesită o acţiune fermă, coordonată la nivel european şi internaţional, pentru a implementa politici publice adecvate prin care să protejăm mediul înconjurător”, mai arată sursa menţionată.
În total, 108 pompieri români au plecat în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor izbucnite în mai multe zone din ţara afectată de cea mai gravă caniculă din ultimii 30 de ani.

Zilele acestea, misiunile pompierilor români au continuat în insula Evia din Grecia. Una dintre misiunile prioritare este identificarea de surse de apă. Noi focare de incendiu sunt identificate constant. La temperaturi caniculare, pompierii luptă cu focul în ture de câte şase ore.

Catastrofă totală pe o insulă din Grecia, din cauza incendiilor. Peste 15 sate au fost evacuate și sute de case au ars. Imaginile fac înconjurul lumii – VIDEO
Sute de pompieri continuau să lupte împotriva unor incendiide pădure uriaşe în Grecia, dintre care unul face ravagii de nouă zile în care a lăsat sute de oameni fără locuinţe şi care provoacă pagube imense, relatează AFP.

„Cred că putem spune că frontul incendiilor este încet pe cale să fie controlat”, a anunţat la televiziunea publică ERT primarul din Istiaia, o localitate mică de pe Insula Evia, Yiannis Kontzias.