Klaus Iohannis, discuții la Cotroceni cu Ciucă și Ciolacu despre greva din Educație și revendicările profesorilor. Sindicaliștii din Educație, chemați din nou la negocieri la Guvern

Președintele Klaus Iohannis i-a chemat miercuri la Cotroceni pe cei trei lideri ai coalitiei de guvernare PSD-PNL-UDMR pentru consultări pe tema grevei din educație. De la întâlnirea care a început la ora 12 a lipsit președintele UDMR Kelemen Hunor. A participat în schimb, ministrul Educației, Ligia Deca. După discuții, liderii sindicali din Educație au fost chemați din nou la negocieri la Guvern.

31 mai 2023, 12:06
Klaus Iohannis, discuții la Cotroceni cu Ciucă și Ciolacu despre greva din Educație și revendicările profesorilor. Sindicaliștii din Educație, chemați din nou la negocieri la Guvern

Preşedintele Klaus Iohannis i-a chemat miercuri, la Cotroceni, pe liderii coaliţiei de guvernare pentru consultări pe tema grevei din învăţământ. Liderul UDMR Kelemen Hunor nu se află în București, fiind la Cluj-Napoca, astfel că nu a participat. A venit în schimb Ligia Deca.

Întâlnirea a durat aproximativ o oră. De la Palatul Cotroceni, liderii coaliţiei au plecat la Palatul Victoria pentru a se întâlni cu reprezentanţii sindicatelor din Învățământ. Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă urmează să prezinte sindicatelor oferta din acordul discutat cu şeful statului.

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri, 31 mai 2023, la Palatul Cotroceni, discuţii cu liderii Coaliţiei de guvernare, Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Premierul Nicolae Ciucă, şi Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, pe tema grevei din sistemul de învăţământ. La întâlnire a mai participat şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca. În cadrul discuţiilor au fost analizate revendicările Federaţiilor sindicale din educaţie şi posibilele soluţii care să conducă la încetarea grevei profesorilor şi la reînceperea cursurilor”, a anunţat Administraţia Prezidenţială, după consultările şefului statului cu cei doi lideri ai coaliţiei, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu.

Potrivit comunicatului ”preşedintele Klaus Iohannis a accentuat importanţa menţinerii dialogului, singura cale prin care se poate debloca situaţia actuală. Astfel, negocierile vor fi reluate imediat şi vor continua până la identificarea măsurilor menite să răspundă cerinţelor cadrelor didactice”.

”Preşedintele României le-a solicitat liderilor coaliţiei să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele şi măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul şcolar să fie încheiat în bune condiţii, iar calendarul susţinerii examenelor naţionale să nu fie afectat”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Marţi, şeful statului s-a întâlnit cu o delegaţie a liderilor sindicatelor din Educaţie în contextul grevei generale declanşate în învăţământ.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis marţi, după discuţiile cu sindicatele din educaţie şi în urma amplului protest de la Palatul Cotroceni al angajaţilor din educaţie că rezolvarea blocajului din educaţie şi finalizarea grevei sunt cruciale şi că sunt prioritare încheierea mediilor şi organizarea examenelor naţionale. Şeful statului anunţă că garantează încheierea unui acord politic privind revendicările salariale ale celor din educaţie. Şeful statului îndeamnă toate părţile angajate în dialogul instituţional să dea dovadă de responsabilitate şi flexibilitate în procesul de negociere şi să înţeleagă că soluţiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile şi solicitările profesorilor.

Citește și: Protest al sindicaliştilor din Educație. Negocierile cu Guvernul au eșuat. Mii de angajaţi din sistem mărșăluiesc prin București

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit astăzi, 30 mai 2023, la Palatul Cotroceni, o delegaţie a liderilor sindicatelor din educaţie, în contextul grevei generale declanşate în învăţământ. Preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu reprezentanţii profesorilor despre revendicările acestora şi le-a transmis că le înţelege îngrijorările şi solicitările, care sunt fireşti şi legitime. Asigurarea unui mediu de învăţare propice pentru fiecare elev nu poate fi realizată fără ca profesorii să beneficieze de condiţiile adecvate pentru a-şi desfăşura activitatea”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Mii de profesori au protestat marți în Piața Victoriei, apoi au plecat în marș spre Palatul Cotroceni. Sindicaliștii din învățământ au respins oferta guvenanților și cer în continuare majorarea salariilor, nu ”bonusuri” în două tranșe.