Klaus Iohannis a discutat degeaba o oră cu sindicaliștii din Educație: „Sunt prioritare încheierea mediilor şi organizarea examenelor naţionale”. Protestele continuă UPDATE

Negocierile dintre Guvern și sindicaliștii din Educație, aflați în grevă de mai bine de o săptămână, au eșuat. Mii de profesori au protestat marți în Piața Victoriei, apoi au plecat în marș spre Palatul Cotroceni. Sindicaliștii din învățământ au respins oferta guvenanților și cer în continuare majorarea salariilor, nu ”bonusuri” în două tranșe.

30 mai 2023, 16:09
Klaus Iohannis a discutat degeaba o oră cu sindicaliștii din Educație: „Sunt prioritare încheierea mediilor şi organizarea examenelor naţionale”. Protestele continuă UPDATE

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a transmis marţi, după discuţiile cu sindicatele din educaţie şi în urma amplului protest de la Palatul Cotroceni al angajaţilor din educaţie că rezolvarea blocajului din educaţie şi finalizarea grevei sunt cruciale şi că sunt prioritare încheierea mediilor şi organizarea examenelor naţionale. Şeful statului anunţă că garantează încheierea unui acord politic privind revendicările salariale ale celor din educaţie. Şeful statului îndeamnă toate părţile angajate în dialogul instituţional să dea dovadă de responsabilitate şi flexibilitate în procesul de negociere şi să înţeleagă că soluţiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile şi solicitările profesorilor.

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit astăzi, 30 mai 2023, la Palatul Cotroceni, o delegaţie a liderilor sindicatelor din educaţie, în contextul grevei generale declanşate în învăţământ. Preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu reprezentanţii profesorilor despre revendicările acestora şi le-a transmis că le înţelege îngrijorările şi solicitările, care sunt fireşti şi legitime. Asigurarea unui mediu de învăţare propice pentru fiecare elev nu poate fi realizată fără ca profesorii să beneficieze de condiţiile adecvate pentru a-şi desfăşura activitatea”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Potrivit comunicatului oficial, ”preşedintele României le-a transmis liderilor sindicali că doar prin dialog, printr-o abordare constructivă şi deschisă, vor putea fi identificate soluţii rezonabile care să satisfacă atât doleanţele profesorilor, cât şi nevoile şi aspiraţiile elevilor şi ale părinţilor”.

”Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că rezolvarea blocajului din educaţie şi finalizarea grevei sunt cruciale pentru buna desfăşurare a anului şcolar şi pentru menţinerea unui climat de stabilitate în sistemul educaţional. Pentru a asigura dreptul fundamental la educaţie al tuturor elevilor sunt prioritare încheierea mediilor şi organizarea examenelor naţionale”, se arată în comunicat.

”În urma discuţiilor de astăzi, Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanţii sindicatelor şi Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale şi a obţinerii astfel a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educaţional. Preşedintele României îndeamnă toate părţile angajate în dialogul instituţional să dea dovadă de responsabilitate şi flexibilitate în procesul de negociere şi să înţeleagă că soluţiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile şi solicitările profesorilor”, spune Administraţia Prezidenţială.

 

De asemenea, ”preşedintele Klaus Iohannis a reiterat că educaţia este un domeniu prioritar pentru viitorul României, iar adoptarea noilor legi ale educaţiei în Parlament constituie cea mai bună dovadă în acest sens”.

”Preşedintele României şi reprezentanţii sindicali au evidenţiat că legislaţia rezultată din proiectul „România Educată” aduce o serie de îmbunătăţiri semnificative şi au agreat ca împreună să depună eforturile necesare pentru punerea în aplicare a acestor prevederi, care creează cadrul optim pentru dezvoltarea generaţiilor de azi şi de mâine. Toate aceste măsuri vor genera un sistem de învăţământ modern, care garantează cadrelor didactice statutul pe care îl merită şi care oferă tuturor elevilor condiţiile optime pentru a-şi atinge potenţialul”, mai arată Administraţia Prezidenţială.

UPDATE: Discuţiile dintre preşedintele Klaus Iohannis şi reprezentanţii angajaţilor din sistemul de învăţământ s-au încheiat, marţi după-amiază, liderii de sindicat anunţând că preşedintele Klaus Iohannis le-a promis protestatarilor că se oferă să gireze şi să garanteze un acord între guvernanţi şi sindicalişti, acord privind revendicările acestora. ”Oamenii sunt cei care decis astăzi şi mâine îi consultăm şi ei vor lua o decizie”, a anunţat liderul FSLI, Simion Hancescu. Miercuri, greva va continua.

La ieşirea liderilor de sindicate de la negocieri, protestatarii au scandat ”Nu plecăm!” Liderul FSLI, Simion Hăncescu, a anunţat, la ieşirea de la discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, că greva cadrelor didactice şi a celorlalţi angajaţi din educaţie va continua, miercuri.

”A promis că se va implica”, a afirmat liderul FSLI, Simion Hancescu. Preşedintele Federaţiei ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a catalogat discuţia cu şeful statului drept ”constructivă”
”Colegii noşţri vor considera dacă aceste promisiuni şi angajamentele preşedintelui pot duce la detensionarea acestui conflict”, a afirmat, la rândul său, Marius Nistor.

 

UPDATE Sindicaliştii din educaţie au fost primit marţi la Palatul Cotroceni, de către preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit imaginilor oferite de Administraţia Prezidenţială, la discuţii au participat Simion Hăncescu (FSLI), Marius Nistor (FSE), Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Alma Mater precum şi un reprezentant al Asociaţiei Elevilor. Discuţiile au durat mai bine de o oră.

Din partea preşedintelui Klaus Iohannis, la discuţii au participat doi consilieri, Cătălina Galer, de la Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă şi Dana Bârsan, de la Departamentul Comunicare Publică.

Sindicaliştii din Educaţie au anunţat, marţi, după discuţiile care au avut loc la Guvern, că acţiunile de protest continuă. Sindicaliştii adunaţi în Piaţa Victoriei pleacă în marş spre Palatul Cotroceni.

Președintele Klaus Iohannis se va întâlni, marți, cu liderii sindicatelor din învățământ, anunță România TV, citând surse din Administrația prezidențială. Întâlnirea a fost solicitată de liderii sindicatelor din educație.

Reprezentanţii sindicatelor din Educaţie au declarat, luni, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că au cerut o majorare salarizare până la finalul anului şi să li se garanteze că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu pe economie.

Citește și: Protest al sindicaliştilor din Educație. Mii de angajaţi din sistem vor mărșălui prin București. Restricții în Capitală

”Este obligația preşedintelui să intervină într-un moment critic”, a spus liderul FSLI.

FSLI, Federaţia „Spiru Haret” şi Federaţia „Alma Mater” i-au cerut şefului statului să îşi exercite rolul de „mediator între stat şi societate pentru a obţine din partea Executivului soluţii reale şi imediate pentru sistemul de învăţământ”, transmiţându-i lui Klaus Iohannis că, până în acest moment, oferta Guvernului nu răspunde niciuneia dintre revendicările protestatarilor. Documentul a fost înregistrat la Administraţia Prezidenţială.

Citește și: Greva profesorilor continuă. Guvernul nu găsește bani pentru majorarea salariilor, dar oferă 1500 lei în plus ca bonus. Profesorii analizează, dar continuă protestele