Klaus Iohannis îi acordă Patriarhului Daniel Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”

Consilierul prezidențial Sergiu Nistor i-a înmânat marți Patriarhului Daniel, din partea Președintelui României, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”, pentru implicarea Bisericii în promovarea memoriei și valorilor naționale.

30 nov. 2021, 20:19
Klaus Iohannis îi acordă Patriarhului Daniel Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”

„Este o bucurie că se recunoaște contribuția Bisericii Ortodoxe Române de-a lungul veacurilor la păstrarea și cultivarea identității și unității naționale”, a declarat Patriarhul Daniel.

„Este o bucurie, pentru că este oferit acest semn al prețuirii Președintelui României pentru Biserica Ortodoxă Română în ziua Sfântului Apostol Andrei, care este Ocrotitorul României și, în mod semnificativ, ziua de pomenire a Sf. Ap. Andrei, Ocrotitorul României, precede Ziua Națională a României”, a declarat Părintele Patriarh Daniel., potrivit Basilica.ro.

„Am avut o cooperare foarte rodnică între stat și Biserică, între slujitorii Bisericii și patrioții români de-a lungul timpului, dar mai ales în 1918. Iar în 2018, la o sută de ani, am avut o bucurie în plus, și anume aceea de a realiza sfințirea altarului Catedralei Naționale, care a fost de asemenea un ideal din timpul Regelui Carol I, apoi al Regelui Ferdinand și susținut de Biserică.”

Preafericirea Sa a precizat că data de 1 Decembrie 1918, care a marcat Unirea Transilvaniei cu Regatul României, a fost finalizarea unui proces desfășurat pe parcursul anului 1918 și în condiții nu tocmai propice, după un război și o molimă.

„În ceea ce privește Marea Unire de la 1 Decembrie, reamintim faptul că ea a fost precedată de Unirea Basarabiei cu România în 27 martie 1918 și de Unirea Bucovinei cu România în 28 noiembrie 1918”, a subliniat patriarhul.

„Iar Unirea Transilvaniei, Crișanei, Maramureșului și Banatului cu România, realizată la Alba Iulia în I Decembrie 1918 a fost o încoronare a acestor eforturi ale poporului român de a ajunge la unitate după jertfe foarte multe: peste 30.000 de soldați au murit în Primul Război Mondial și foarte mulți au fost răniți.”

„Acel an a fost un an greu, pentru că a fost și o epidemie foarte severă, agresivă, tifosul exantematic, care a secerat o mulțime de vieți omenești”, a remarcat Părintele Patriarh Daniel.

„Și, cu toate acestea, la 1 Decembrie 1918, credincioșii mireni, conduși de către preoții lor delegați la Adunarea de la Alba Iulia, au participat în număr foarte mare, de peste 100.000. Și aceasta a arătat că, în Basarabia, în Bucovina și Transilvania clerul a fost foarte activ”, a adăugat Preafericirea Sa.

Citeşte şi: Patriarhia Română reacționează după recomandarea UE de a elimina din vorbire cuvântul „Crăciun”: „Păsăreasca ideologică nu va fi niciodată vorbită în ţările care au suferit din pricina ideologiei anticreştine impuse de socialism”

„Iar la Alba Iulia, viitorul patriarh al României, Episcopul Caransebeșului, Miron Cristea, a înălțat o rugăciune pentru unitate foarte bogată și în același timp foarte înflăcărată, care arăta dorința Bisericii de a se împlini un ideal al românilor, și anume unitatea lor națională.”

„A fost la Alba Iulia prezentă și Biserica Greco-Catolică, prin Episcopul Iuliu Hossu, care a citit Proclamația Unirii, iar Miron Cristea a făcut parte din delegația de la Alba Iulia care a dus la București Actul Unirii și l-a prezentat Familiei Regale, Regelui Ferdinand și Reginei Maria”, a continuat Preafericirea Sa.

„Toate acestea ne arată că unitatea națională s-a realizat prin jertfe multe, dar și printr-o rodnică cooperare.”

Preafericirea Sa a transmis mulțumiri Președintelui Klaus Iohannis pentru distincție și a încheiat: „Ne rugăm, lui Dumnezeu să ne dăruiască bucuria de a simți darul unității, al comuniunii și al frățietății”.

Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” a fost acordată de Președintele României „dorind a răsplăti meritele Bisericii Ortodoxe Române, în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării și promovării memoriei evenimentelor și participanților la înfăptuirea unității naționale și a statului român modern, contribuind la apărarea și perpetuarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire”, se arată în brevetul semnat de Președintele Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Mesaje de Ziua Naţională a României, 1 Decembrie 2021. La mulţi ani, România!


loading...
Partenerii noștri