Patriarhia Română reacționează după recomandarea UE de a elimina din vorbire cuvântul „Crăciun”: „Păsăreasca ideologică nu va fi niciodată vorbită în ţările care au suferit din pricina ideologiei anticreştine impuse de socialism”

Patriarhia Română vine cu o primă reacţie după ce Comisia Europeană le-a recomandat funcţionarilor săi "comunicarea incluzivă". Printre cuvintele şi expresiile pe care CE le vrea eliminate sunt şi dintre acelea cu conotaţii religioase. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, este, însă, de părere că "păsăreasca ideologică" nu va avea sorţi de izbândă.

30 nov. 2021, 17:04
Patriarhia Română reacționează după recomandarea UE de a elimina din vorbire cuvântul „Crăciun”: „Păsăreasca ideologică nu va fi niciodată vorbită în ţările care au suferit din pricina ideologiei anticreştine impuse de socialism”

Printre termenii pe care CE îi vrea scoşi din vocabular se află şi „Crăciun”, care ar trebui înlocuit cu „sărbători”, astfel încât persoanele care nu sunt creştine şi, deci, nu sărbătoresc Crăciunul să nu se simtă discriminate.

Mai exact, de sărbători nu ar mai trebui să existe referiri cu conotații religioase, ci acestea vor fi exprimate într-un mod generic. Adică, în propoziţia „Crăciunul e stresant”, cuvântul „Crăciun” ar trebui înlocuit cu „sărbători”: „Sărbătorile sunt stresante”, se arată în documentul CE pentru o „comunicare corectă”, document intitulat „Union of Equality” – Uniunea Egalității.

Patriarhia Română, prima reacţie după recomandarea UE de a elimina din vorbire cuvântul „Crăciun”

Patriarhia Română vine cu o primă reacţie vizavi de aceste recomandări ale Comisiei Europene. Vasile Bănescu a declarat, pentru stiripesurse.ro, că ”lupta ideologilor cu realitatea are mereu același plictisitor rezultat: compromiterea morală a celor ce încearcă utopic falsificarea realității”.

Păsăreasca ideologică din care sunt izgonite cuvinte pe al căror conținut s-a fondat Europa și chiar Uniunea Europeană însăși nu va fi niciodată vorbită și înțeleasă în țările care au trecut timp de decenii prin suferința atroce provocată de ideologia anticreștină și antiumană a socialismului.

Europa reală este și va rămâne Europa creștină, multiculturală, desigur, întrucât aceasta este natura ei profundă, cristalizată definitiv în istorie. Lupta ideologilor cu realitatea are mereu același plictisitor rezultat: compromiterea morală a celor ce încearcă utopic falsificarea realității”, a precizat Vasile Bănescu pentru sursa citată.

Citeste si Patriarhul Daniel, apel către credincioşi pentru respectarea „cu stricteţe” a recomandărilor medicilor: ”Viaţa şi sănătatea sunt daruri ale lui Dumnezeu pe care noi trebuie să le păstrăm şi să le cultivăm cu rugăciune, smerenie şi multă grijă”

Ce presupune comunicarea incluzivă promovată de UE

Reamintim că CE le-a solicitat angajaților săi să respecte anumite reguli atunci când comunică în numele instituției. De exemplu, comitetul recomandă să nu se folosească niciodată substantive precum „muncitori” și „polițiști”. De asemenea, li se cere să spună „focul este cea mai mare invenție a omenirii” în loc de „focul este cea mai mare invenție a omului”. În plus, comisia solicită evitarea expresiei „Doamnelor și domnilor” în favoarea unora mai neutre, precum „stimați colegi” sau „stimați participanți”.

Comitetul îi îndeamnă, de asemenea, pe oficialii săi să fie conștienți de conotațiile negative ale unor termeni precum „colonizare” sau „colonie”, chiar și atunci când se referă la alte planete. De aceea nu ar trebui să spunem „colonizarea lui Marte”, ci „trimiterea oamenilor pe Marte”.

Citeste si ÎPS Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, îndemn la vaccinare: „Haideți să biruim cu Dumnezeu, cu sfatul medicului și cu mai multă grijă la noi înșine”