Klaus Iohannis îl desemnează premier din nou pe Ludovic Orban. Mâine e posibil să avem votarea Guvernului în condiţii speciale

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că îl desemnează din nou pe Ludovic Orban pentru funcţia de premier. 

RomaniaTV.net
13 mart. 2020, 13:01
Klaus Iohannis îl desemnează premier din nou pe Ludovic Orban. Mâine e posibil să avem votarea Guvernului în condiţii speciale

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul prin care îl desemnează pe Ludovic Orban, liderul PNL, în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.


Declaratia preşedintelui Klaus Iohannis:

  • Am decis şi am făcut consultări sub forma de teleconferinţă, am discutat cu toate partidele parlamentare.
  • Toate discuţiile au fost foarte bune, foarte constructive. Toate abordările politicienilor cu care am discutat au fost abordări consistente, mature şi constructive.
  • În cadrul acestor consultări am primit o singură propunere pentru o persoană care să fie desemnată prim ministru.
  • Avem în momentul de faţă un Guvern în funcţiune. Guvernul Ludovic Orban care a lucrat foarte serios de la învestire şi până în ziua de astăzi, indiferent că a lucrat cu puteri depline sau interimar.
  • Acest Guvern a lucrat foarte bine de când a început criza generată de coronavirus. Am luat împreună măsurile cele mai potrivite, la timpul potrivit. Rezultatele se văd pentru că avem relativ puţine cazuri de coronavirus în România şi ne dorim să gestionăm criza eficient şi în continuare.
  • Este imposibil de imaginat ca în timpul acestei lupte unde noi formăm o echipă serioară, este imposibil de imaginat să schimbăm totul peste noapte pentru că nimic n-ar mai funcţiona.
  • Singura propunere pe care am primit-o este Ludovic Orban şi în consecinţă, l-am desemnat pe Ludovic Orban pentru poziţia de prim ministru al Guvernului.
  • Am promisiuni de la toate partidele politice că se vor implica în Parlament pentru a trece cu mare celeritate prin toate procedurile parlamentare în aşa fel încât în foarte scurt timp, posibil deja mâine să avem învestirea Guvernului Orban, un vot care, sigur, se va da în condiţii speciale, dar am încrederea că Parlamentul are toate datele şi are toate posibilităţile pentru a trece cu bine prin această procedură.
  • Mă aştept de la toate partidele, de la toţi politicienii responsabili din Parlamentul României să fie parte a acestui efort comun de rezolvare a situaţiei, de finalizare a acestei crize politice în aşa fel încât să ne concentrăm 100% pe combaterea infecţiilor cu coronavirus.  

Conducerea Parlamentului urmează să se reunească de la ora 17 pentru a stabili o procedură rapidă pentru audierea miniștrilor și votul de învestitură a noului Guvern.

Tăriceanu: ALDE nu va vota un Guvern din care fac parte Orban şi Cîţu

Tăriceanu a afirmat că i-a transmis preşedintelui că ALDE nu poate accepta un Guvern din care să mai facă parte Ludovic Orban şi Florin Cîţu, numind desemnările acestora ”neinspirate”.

”Domnul Ludovc Orban s-a descalificat. (…) Într-o perioadă de criză, aceste considerente de partid trebuie lăsate în planul doi. Aici este vorba despre întreaga ţară care este în pericol”, a mai spus Tăriceanu.