KLAUS IOHANNIS: Îmi doresc un GUVERN pe care pot să îl numesc AL MEU, condus de PNL

Klaus Iohannis a declarat, joi, că îşi doreşte un Guvern PNL şi a arătat că "situația evoluează de așa natură că există o șansă rezonabilă ca printr-o moțiune de cenzură să se schimbe Guvernul".

19 feb. 2015, 19:57
KLAUS IOHANNIS: Îmi doresc un GUVERN pe care pot să îl numesc AL MEU, condus de PNL

Klaus Iohannis a precizat că toate sondajele indică o schimbare la putere.

„Nu cred că cineva are alte date. Acesta este trendul. A fost dat de votul din 16 noimebrie. Dacă s-ar putea face schimbarea (înainte de 2016, n.r.), mi-ar conveni și mâine să se facă. Numai că nu depinde de mine, ci de majoritatea din Parlament. Și dacă vorbim de aceste lucruri, trebuie să facem o diferență.

Schimbarea puterii este un act eminamente politic, care se petrece în Parlament. Colaborarea între președinte și premier în această situație este un act administrativ. Sunt două lucruri diferite. Ca politician, îmi doresc un guvern pe care pot să îl numesc al meu, condus de PNL, dar pentru România nu ar fi bine să existe o ceartă permanentă la vârful statului și îmi asum, chiar dacă știu că mulți nu văd așa, îmi asum colaborarea instituțională până când se schimbă Guvernul.

Totodată, Klaus Iohannis a spus că nu s-a schimbat caracterul relaţiei cu premierul Victor Ponta. „Așa cum am promis, instituțional corect. Nici mai mult, nici mai puțin (…) Sunt probleme destul de multe unde este nevoie de acordul ambelor părți, așa e legislația în vigoare. Trebuie să fie de acord și Guvernul, și președinte. Unele lucruri trebuie discutate înainte. Asta e situația în care colaborăm. Nu există niciun fel de colaborare politică și nici nu cred că s-ar fi așteptat cineva, pentru că provenim din zone doctrinare destul de diferite, însă problemele pe care le rezolvăm și pe care le discutăm sunt foarte concrete, care țin de România.

CITEŞTE ŞI Iohannis, despre un nou ACORD cu FMI: Să ia Guvern decizii fără a cunoaşte motivaţiile? Ar fi destul de grav

Președintele nu este pus să facă politica de partid, cum nu este pus să facă și să desfacă majorități în Parlament. Acest film l-am avut și nu a funcționat, președintele este pus să medieze între instituțiile statului și atunci când e cazul să fie arbitru să spună: stop, aici s-a greșit, dar președintele nu e pus să facă sau să desfacă majoritățile.

Dar când este o nouă majoritate, este chemat să nominalizeze prim-ministrul, ăsta e rolul președintelui în viziunea mea și fiți sigur că o să îl umplu”, a declarat, la Digi 24, Klaus Iohannis.

Întrebat dacă va avea Guvern înainte de 2016, Iohannis a răspuns: „Situația evoluează de așa natură că există o șansă rezonabilă ca printr-o moțiune de cenzură să se schimbe Guvernul.”

Şeful statului a evitat însă să avanseze o dată. la întrebarea dacă schimbarea Guvernului ar putea avea loc până la  la finalul sesiunii parlamentare, Iohannis a răspuns: „E o întrebare la care nu v-aș răspunde, pentru că nu aș vrea să fac speculații.”