Klaus Iohannis, în vizită în Bulgaria: ”Continuăm demersurile pentru ca ambele țări să adere la Schengen anul acesta”. Despre drona doborâtă în Marea Neagră: ”Comunicarea oficială o face partea americană”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Sofia că România şi Bulgaria vor continua activ demersurile pentru adoptarea, în acest an, a deciziei de aderare a celor două ţări la spaţiul Schengen, punctând că cele două state sunt pregătite.

15 mart. 2023, 14:55

„În planul agendei europene, am abordat, bineînţeles, obiectivul comun al ţărilor noastre cu privire la avansarea procesului de aderare la spaţiul Schengen. Am convenit să continuăm activ demersurile pentru a asigura adoptarea, în acest an, a Deciziei de aderare pentru cele două ţări. România şi Bulgaria sunt pregătite pentru aderare – am dovedit-o prin acţiunile noastre – şi acţionează responsabil cele două state pentru protejarea spaţiului Schengen”, a spus Iohannis, după întâlnirea cu omologul bulgar, Rumen Radev.

El a subliniat că, chiar dacă extinderea nu este legată de migraţia ilegală de la frontierele externe, România şi Bulgaria şi-au exprimat disponibilitatea de a fi parte a soluţiilor pentru gestionarea acestei provocări.

„Recunoaştem problemele cu care se confruntă unele dintre statele membre, dar rezolvarea acestora se face în mod constructiv şi prin dialog deschis, ca parte a abordării europene. Măsurile adoptate la ultimul Consiliu European sunt paşi importanţi în această direcţie”, a afirmat şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat că incidentul cu dronă care a avut loc marţi este unul „grav” şi „regretabil”.

Citește și: Nicolae Ciucă: ”Am aprobat 500 de milioane de euro pentru investiții în infrastructura de transport energetic”

„Incidentul cu dronă care a avut loc ieri este un incident grav şi regretabil. Comunicarea oficială despre aceste chestiuni se face de către partea americană”, a mai spus Iohannis.

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a adăugat că acest incident măreşte riscul securităţii.

„Noi trebuie să fim atenţi şi proactivi la ceea ce se întâmplă, vorbesc despre agresiunea rusă asupra Ucrainei. Acest conflict creşte într-un conflict global, economic. Noi trebuie să nu transformăm tot acest lucru. Dacă acest conflict va continua, în timp se va extinde teritorial. Deci aceste conflicte se vor extinde. Vedeţi şi explozia care a avut loc asupra interconectorului, moartea multor cetăţeni civili, acum şi întâmplarea cu această dronă asupra Mării Negre. Asta trebuie să ne spună că fiecare zi în care are loc război măreşte riscul nu doar pentru economiile noastre şi sistemele sociale, ci şi riscul garantării păcii şi securităţii noastre. De aceea, în acelaşi timp cu sprijinul pe care îl acordăm Ucrainei încercăm ca aceste conflicte să fie oprite”, a afirmat Rumen Radev.

Citește și: Clotilde Armand pierde în instanţă şi rămâne sub acuzaţia de incompatibilitate. Reacţia PSD: „USR tace, menţinând susţinerea pentru cel mai dezastruos primar din România”