Klaus Iohannis, în vizită la spitalul Floreasca, unde sunt internate mai multe victime ale exploziei de la Crevedia: „Este inacceptabil să dăm din umeri și să mergem mai departe. O astfel de tragedie nu poate rămâne fără urmări”

Preşedintele Klaus Iohannis a fost, marți, la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, unde a vizitat răniţii din incendiul de la Crevedia.

29 aug. 2023, 16:07
Klaus Iohannis, în vizită la spitalul Floreasca, unde sunt internate mai multe victime ale exploziei de la Crevedia: „Este inacceptabil să dăm din umeri și să mergem mai departe. O astfel de tragedie nu poate rămâne fără urmări”

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis, după vizită:

„Am vizitat pompierii răniți, care sunt aici, în spital. Am întâlnit două categorii de persoane, pe care, trebuie să recunosc, că le admir: pompierii, care a fost la intervenție, profesioniști hotărâți, dăruiti si care, din păcate, au fost răniți în cadrul aceste intervenții, pe de altă parte, medicii, întregul corp medical care s-a mobilizat incredibil. Au salvat vieți și destine. Și unii și alți au toată aprecierea și admirația mea.

Pe pacienți i-am întrebat și despre intervenție, am avut un dialog cu ei și le-am dorit însănătoșire grabnică, iar pe cei din corpul medical i-am felicitat pentru munca pe care o fac, nu doar acum, în fiecare zi. Acum este foarte important ca persoanele care au suferit să primească tot ce se poate face, ca cei care sunt răniți să poată să revină cât mai repede la munca lor. Este momentul să ne gândim și la familiile victinmelor, să le arătăm că suntem real alături de ei, că înțelegem suferința și fiecare în zona lui încearcă să vină cu un ajutor pentru ei. Aceste lucruri sunt cele care sunt urgente, care trebuie să se întâmple acum, dar deja trebuie să vedem și un pic mai departe. Am avut în utimele săptămâni tragedie după tragedie. Am avut tragedia de la 2 Mai, de la Botoșani, de la Crevedia, de la Alba.

Citeste si Klaus Iohannis își pune cenușă-n cap în problema centrelor pentru mari arși: „Poate promisiunile au fost prea mari”

Autoritatile trebuie sa mearga mult mai mult in profunzime. Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem cu toți este de ce s-a ajuns pana aici, de ce nu s-a prevenit ce ar fi putut fi prevenit si atunci cu siguranta autoritatile trebuie sa caute explicatii si solutii pentru a preveni cat de mult se poate in viitor. Trebuie sa vedem dacă a fost conivență sau neglijenta sau ignoranta sau nu au fost bune procedurile sau nu s-au corelat institutiile sau cineva a incalcat legea penala. Toate aceste lucruri trebuie sa fie clarificate si sistemele imbunatatite.

Angajatii spun ca pe noi nu ne-a sesizat nimeni. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar astept ca institutiile abilitate sa vina cu explicatii, cei implicati sa primeasca pedepse exemplare si acolo unde procedurile nu sunt bune unde se calca in picioare autoritati unde au toti aceeasi competenta acestea sa fie clarificate pentru a preveni in viitor astfel de evenimente. Este inacceptabil sa dam din umeri sa mergem mai departe. O astfel de tragedie nu poate ramane fara urmari clare care scot in evidenta ce se poate face mai bine.

În toată această situaţie, să nu uităm de eroii pozitivi, pompierii şi personalul medical care cu toţii şii-au făcut cu vârf şi îndesat datorie punându-şi efectiv în pericol viaţa”