Klaus Iohannis, întâlnire cu specialiştii despre problemele din secţiile ATI. „Extinderea secţiilor de terapie intensivă în spitale se poate face”

Klaus Iohannis, întâlnire cu specialiştii privind echipamentele din secţiile ATI. Preşedintele va discuta, miercuri, la Palatul Cotroceni, cu experţii din domeniul sanitar despre dotările necesare secţiilor de Terapie Intensivă.

18 nov. 2020, 09:45
Klaus Iohannis, întâlnire cu specialiştii despre problemele din secţiile ATI. „Extinderea secţiilor de terapie intensivă în spitale se poate face”
Klaus Iohannis, întâlnire cu specialiştii despre problemele din secţiile ATI. "Extinderea secţiilor de terapie intensivă în spitale se poate face"

Klaus Iohannis a convocat la Cotroceni mai mulţi specialişti în sănătate pentru a discuta despre echiparea secţiilor ATI din spitalele din România. Întâlnirea a fost anunţată chiar de şeful statului, într-o conferinţă de presă.

„În ceea ce priveşte situaţia la zi din sistemul sanitar, mâine (miercuri, n.red) voi organiza o întâlnire la Palatul Cotroceni cu experţii în domeniu pe tema echipamentelor din spitale, mai specific a celor din secţiile de terapie intensivă, cu referire la sistemele de gaze medicinale şi reţeaua electrică. Ştim că există numeroase probleme în acest domeniu, care impun rezolvarea lor cu prioritate”, a declarat Klaus Iohannis, marţi seară, în cadrul unei conferinţe de presă.

Citeşte şi: CTP, după conferinţa lui Iohannis: Tătaru poate fi clasificat între rumegătoare?

Klaus Iohannis, întâlnire cu specialiştii despre problemele din secţiile ATI. „Improvizaţiile la reţele, în special electrice, sunt deosebit de periculoase”

Preşedintele a explicat că întâlnirea de la Palatul Cotroceni a fost convocată pentru a discuta cu guvernanţi, cu specialiştii domeniul Terapiei Intensive, despre măsurile care pot fi adoptate pentru o tragedie, precum cea de la spitalul din Piatra Neamţ, să nu se mai repete.

„Am convocat şi specialişti în instalaţii, în special în instalaţii sanitare. Lucrurile pot fi rezolvate. Extinderea secţiilor de terapie intensivă în spitale se poate face, evident, cu respectarea normelor în vigoare. Lucrurile care clar trebuie evitate sunt suprasolicitarea unor reţele şi improvizaţiile.

Ştiţi foarte bine că improvizaţiile la reţele, în special electrice, sunt deosebit de periculoase, nu doar pentru un spital şi pentru o terapie intensivă, ci şi pentru oricine face astfel de improvizaţie acasă. Deci, tocmai pentru a preveni aceste improvizaţii doresc să pun problema mâine pe tapet şi să găsim soluţii urgente, foarte urgente, fiindcă aici nu este nevoie doar de control, de verificare, este nevoie efectiv de intervenţie, de refacere a unor sisteme, de îmbunătăţire a unor sisteme şi de crearea unor proceduri care pe viitor nu mai permit astfel de acţiuni heirupiste, de mutat azi secţia, mâine injectomatul şi, din toată improvizaţia, iată că au murit oameni”, a susţinut Iohannis.

Citeşte şi: Incendiu ATI Neamţ. Klaus Iohannis: Baronii roşii au schimbat directorii de spital după capul lor

Preşedintele a mai precizat că a cerut autorităţilor o analiză privind situaţia reală a contractelor de service şi mentenanţă pentru echipamentele şi aparatura medicală din dotarea spitalelor publice.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, despre afirmaţia lui Tătaru privind stare sistemului de sănătate: „Nu toţi suntem de vină. Sunt de vină cei care au guvernat, marele PSD”