Klaus Iohannis, după întâlnirea de lucru cu premierul şi cu mai mulţi miniştri: O nouă lege a pensiilor ar fi utilă

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu premierul Ludovic Orban, cu vicepremierul Raluca Turcan. De asemenea, la întâlnire au participat şi miniştrii Muncii, Mediului şi Tineretului şi Sportului, pentru a discuta despre măsurile necesare care trebuie luate.

05 dec. 2019, 07:29
Klaus Iohannis, după întâlnirea de lucru cu premierul şi cu mai mulţi miniştri: O nouă lege a pensiilor ar fi utilă

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că o nouă lege a pensiilor ar fi utilă, având în vedere inechităţile semnalate în actuala legislaţie.

„Eu cred că o nouă lege a pensiilor ar fi utilă în condiţiile în care foarte mulţi şi pensionari, şi conducători de instituţii publice semnalează inegalităţi şi inechităţi în actuala lege a pensiilor, dar asta este o chestiune care nu se rezolvă nici într-o lună, nici în două. Sunt convins că Guvernul Orban va face o analiză serioasă, atentă, a chestiunilor şi în măsura în care va fi nevoie de o nouă lege se va discuta la momentul potrivit”, a spus Iohannis.

Întrebat dacă în cadrul discuţiilor avute la Cotroceni cu premierul Orban şi ministrul Muncii a primit asigurări că în bugetul de anul viitor vor fi suficienţi bani pentru acoperirea tuturor cheltuielilor, inclusiv pentru majorarea punctului de pensie, preşedintele a precizat: „Solicitarea mea pentru Guvernul Orban a fost să vină cu un proiect de buget care acoperă necesarul pe anul viitor şi, evident, să fie cât mai aproape de limita acceptată de deficit – de 3% din PIB”.

Şeful statului a făcut declaraţia înainte de întâlnirea cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti.

_______________

Întâlnirea dintre Klaus Iohannis şi Cabinetul Orban va avea loc de la ora 10.00 la Palatul Cotroceni.

La întâlnire va participa premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan şi miniştrii Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, Tineretului şi Sportului, Marian Ionuţ Stroe, Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

Ludovic Orban a declarat că pe agenda întâlnirii se regăseşte „analiza obişnuită a situaţiei pe care am găsit-o, a planului pe termen lung şi stabilirea măsurilor imediate absolut necesare”.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai avut astfel de întâlniri cu reprezentanţi ai Executivului, iar Ludovic Orban a anunţat că întrunirile de lucru vor fi periodice.

Citeşte şi: Klaus Iohannis promite că va fi mai activ

Klaus Iohannis a promis că va fi mai activ în cel de-al doilea mandat la Cotroceni. „Va fi un mandat mult mai intens şi cu rezultate semnificative”,  afirma Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti

Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni astăzi cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, cu prilejul reuniunii tradiţionale semestriale organizate de statul membru care deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Citeşte şi FOTOGRAFIA ZILEI: Klaus şi Carmen Iohannis, puşi pe glume la summitul NATO de la Londra

Cu acest prilej, şeful statului va sublinia importanţa menţinerii unităţii şi coeziunii în Uniunea Europeană în vederea identificării soluţiilor comune pentru provocările cu care Uniunea se confruntă, fie că este vorba de negocierea viitorului buget, de combaterea schimbărilor climatice sau asigurarea securităţii cetăţenilor europeni.

Totodată, Klaus Iohannis va evidenţia principiile majore care vor ghida acţiunea României la nivel european: nevoia de se a evita diviziunile între statele membre, mai multă convergenţă şi echitate, apropierea Uniunii de cetăţenii săi.

Nu în ultimul rând, preşedintele Iohannis va susţine faptul că, în perioada următoare, priorităţile cuprinse în Agenda Strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024, pe care liderii europeni le-au convenit, vor trebui să fie puse în practică.

Cu privire la viitorul buget al UE, Preşedintele Klaus Iohannis va arăta de ce este esenţial să se ajungă la un acord privind un viitor buget echilibrat, care să răspundă atât noilor priorităţi ale Uniunii, cât şi nevoii de finanţare corespunzătoare pentru politicile tradiţionale, respectiv coeziunea şi politica agricolă comună.