Klaus Iohannis, interviu pentru Deutsche Welle: Mobilizarea la vot, una istorică. A fost impresionant

Klaus Iohannis, preşedintele ales, a declarat, într-un interviu acordat ediției online Deutsche Welle, că mobilizarea populației la alegerile prezidenţiale de duminică, în turul al doilea, a fost una istorică.

19 nov. 2014, 08:52

Klaus Iohannis a precizat că, prin votul de duminică, au fost depășite toate prejudecățile legate de modul în care arată și se face politică în România”.

„Cred că istorică este în primul rând mobilizarea oamenilor care s-au prezentat în număr neașteptat de mare la urne. Întreaga lume a putut vedea cum arată devotamentul pentru democrație și libertate al cetățenilor români. A fost impresionant. În al doilea rând, cred că am spart multe tipare și prejudecăți despre cum se face politică și ce este posibil în România. Iar oamenii au înțeles acest lucru, iar votul lor și mai ales prezența masivă la urne ne-au dat tuturor un semnal clar: românii doresc o schimbare profundă a modului în care se face politică în România”, a spus Iohannis.

Preşedintele ales a arătat că va respecta promisiunile făcute în campanie și va continua să lupte împotriva corupției.

„Concret, viziunea mea este cea a unei Românii puternice și prospere, în care fiecare ne facem treaba, în care proiectele începute sunt duse la bun sfârșit, în care legea este lege pentru toți, în care politicienii și instituțiile servesc cetățenii și lucrând împreună facem ca România să arate așa cum ne dorim. Am propus în programul prezidențial cu care am candidat 11 teme pe care este necesar să creăm consens la nivelul societății și mediului politic, începând cu viziunea asupra marilor sisteme publice – sănătate, educație, pensii, dar și domeniul economic.

Părinţii lui Klaus Iohannis, primele declaraţii în presa germană despre noul preşedinte al României

Cred că președintele are un rol esențial în a garanta statul de drept și independența justiției, inclusiv continuarea luptei anticorupție. Acestea sunt chestiuni esențiale, importante pentru democrația din România și trebuie înțelese de toate guvernele și de toate partidele. Indiferent cine deține la un moment dat majoritatea parlamentară pe aceste teme este necesar un consens politic, nu doar la nivel declarativ, ci și în fapte.

La prima intervenție publică pe care am avut-o după ziua alegerilor m-am exprimat foarte clar în acest sens și am cerut partidelor politice să demonstreze că au înțeles semnificația reală a votului din 16 noiembrie prin câteva decizii foarte clare: respingerea definitivă a legii care ar fi permis amnistia și grațierea persoanelor vinovate de fapte de corupție, ridicarea imunității și încuviințarea cererilor făcute de justiție care vizează parlamentari. Deja s-a întâmplat acest lucru, în decurs de doar două zile. Deci, se poate. Președintele poate fi cel care generează consens pe teme majore”, a spus Iohannis.

În ceea ce priveşte situația din Ucraina, liberalul a spus că va urmări şi consolida, ca președinte, direcția actuală a politicii externe.

Ca Președinte al României voi urma și consolida direcțiile majore de politică externă existente astăzi: Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, rolul și locul României în NATO, rolul și locul României în Uniunea Europeană. Iar în contextul geopolitic complicat în care ne aflăm, România trebuie să se comporte ca un partener serios, de încredere, pe care aliații pot conta”, a declarat Iohannis. 

KLAUS IOHANNIS: „PNL va prelua puterea în 2015 sau cel mai târziu în 2016”

Iohannis a vorbit şi despre relațiile cu Germania: „Eu cred că și relațiile României cu Germania pot intra într-o nouă etapă, în mod particular, dar nu numai cele cu Germania. Cred că în general România trebuie să treacă la un nou nivel în interiorul Uniunii Europene. România poate și trebuie să devină un partener mai profilat în organismele din care face parte și să-și valorifice mai bine oportunitățile pe care le are ca țară.


loading...