Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe Andrej Kiska, președintele Slovaciei GALERIE FOTO

Președintele Klaus Iohannis l-a primit luni, la Palatul Cotroceni, pe omologul său slovac, Andrej Kiska, aflat în vizită de stat în România.

10 oct. 2016, 14:06

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, după întrevederea cu preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, că este necesară o abordare strategică cu privire la Parteneriatul Estic şi ”injectarea sa cu o nouă viziune”.

”Am discutat cu preşedintele Kiska şi aspecte care vizează proximitatea Uniunii Europene şi am căzut de acord că este necesară o abordare strategică cu privire la Parteneriatul Estic, injectarea sa cu o nouă viziune, astfel încât partenerii noştri să fie stimulaţi în dezvoltarea relaţiei cu Uniunea Europeană. Am vorbit în acest context, evident, şi despre Republica Moldova, despre cum putem sprijini mai bine consolidarea proceselor democratice şi a reformelor, astfel încât Republica Moldova să avanseze pe drumul european. Am reafirmat importanţa acordată de România sporirii capacităţii NATO de a răspunde provocărilor actuale de securitate, în contextul evoluţiilor din regiunea Mării Negre, componentă importantă a securităţii euro-atlantice, îndeosebi în contextul actual”, a subliniat Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.

El a precizat că ambii oficiali au apreciat utilitatea reuniunilor în Formatul Bucureşti, care vin în sprijinul discuţiilor şi proceselor la nivel NATO. ”Astfel, am evocat reuniunea la nivel înalt a Formatului Bucureşti care va avea loc în prima parte a anului viitor, pentru a evalua progresele în aplicarea deciziilor Summitului de anul acesta şi pentru pregătirea Summitului care va avea loc anul viitor”, a adăugat Iohannis.

El a felicitat autorităţile de la Bratislava pentru modul în care gestionează Preşedinţia slovacă a Consiliului Uniunii Europen într-o perioadă dificilă şi plină de provocări pentru Uniunea Europeană.

 
 

”Summitul informal de la Bratislava din 16 septembrie a lansat un proces de reflecţie asupra direcţiei în care vom îndrepta Uniunea Europeană. Am stabilit cu domnul preşedinte să ne coordonăm în continuare pe acest subiect”, a menţionat şeful statului.

De asemenea, el i-a mulţumit preşedintelui Kiska pentru faptul că Slovacia sprijină constant eforturile României de a adera la spaţiul Schengen, ”asumând-şi această poziţie într-un mod vocal şi activ la nivel european”’.

Kiska a confirmat această poziţie, reiterând ”sprijinul total” al Slovaciei.

 

Ceremonia primirii a avut loc pe platoul oficial de la Palatul Cotroceni, unde, după intonarea imnurilor celor două state, președintele Slovaciei a dat onorul Regimentului de Gardă și Protocol.

Din delegația președintelui Klaus Iohannis fac parte vicepremierul și ministrul Economiei, Costin Borc, consilierii prezidențiali Ion Oprișor, Bogdan Aurescu, Leonard Orban, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu, Sergiu Nistor, șeful Statului Major General, Nicolae Ciucă.

Cei doi șefi de stat vor avea convorbiri tete-a-tete și oficiale și vor susține o declarație de presă comună. 

De asemenea, la Palatul Cotroceni va fi organizată o ceremonie de decorare a unor veterani de război români de către președintele Republicii Slovace, Andrej Kiska. Cei doi șefi de stat vor face și un schimb de decorații între ei.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, obiectivul principal al vizitei oficialului slovac îl reprezintă consolidarea dinamicii pozitive a relației dintre România și Slovacia, la nivel politic, economic și sectorial, precum și a cooperării pe temele europene de actualitate, într-un context marcat de numeroase provocări.

„Cei doi înalți oficiali vor discuta și decide noi modalități de întărire a excelentei relații politice bilaterale. (…) Ținând cont că Slovacia deține, în acest semestru, președinția Consiliului Uniunii Europene, discuțiile se vor axa, prioritar, pe agenda europeană. Președintele Klaus Iohannis va prezenta viziunea României referitoare la procesul de reflecție cu privire la viitorul Europei, lansat la summitul informal de la Bratislava din 16 septembrie. Cei doi președinți vor avea, de asemenea, un schimb extins de opinii cu privire la celelalte teme europene și regionale de actualitate, inclusiv politica UE de extindere și raportarea la Vecinătatea Estică”, se arată în comunicatul Președinției.

În planul cooperării în cadrul NATO, președintele Iohannis va reitera necesitatea menținerii atenției Alianței asupra regiunii Mării Negre, componentă importantă a securității euro-atlantice, îndeosebi în contextul provocărilor de securitate din regiune.

Discuțiile vor viza și subiecte de actualitate ale agendei internaționale, inclusiv situația din Orientul Mijlociu.

Conform comunicatului de presă, în ceea ce privește componenta economică a relației dintre România și Slovacia, președintele Klaus Iohannis va sublinia necesitatea consolidării în continuare a acesteia, plecând de la recordul istoric al schimburilor comerciale atins în 2015, de 2,4 miliarde de euro, și aflat în creștere.

Și premierul Dacian Cioloș îl va primi luni pe președintele Republicii Slovace, Andrej Kiska.