Klaus Iohannis, la deschiderea noului an şcolar: „Susțin și mărirea de salarii din ianuarie 2024”. Situaţia consumului de droguri în şcoli, în viitorul CSAT

Preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Educaţiei Ligia Deca au participat, luni, la la festivitatea de deschidere a noului an şcolar (2023-2024), organizată la Şcoala Gimnazială Nr. 162 din Bucureşti.

11 sept. 2023, 10:25
Klaus Iohannis, la deschiderea noului an şcolar: „Susțin și mărirea de salarii din ianuarie 2024”. Situaţia consumului de droguri în şcoli, în viitorul CSAT

Prezent la Școala Gimnazială 162 din Sectorul 1, președintele României, Klaus Iohannis, a abordat cea mai sensibilă problemă a orei: măririle salariale așteptate de profesori. Klaus Iohannis spune că va supraveghea îndeaproape respectarea promisiunilor.

„Avem în sfârșit legi ale Educației moderne care transpun în practică viziunea proiectului România Educată. Cu toții ne dorim o Românie competitivă iar asta se poate realiza numai printr-o educație calitativă. Sunteți prima generație de elevi care vor beneficia de reforme. Vă îndemn să fiți îndrăzneți în a vă urmări visurile și în a învăța cât mai mult despre domeniile care vă intereseaza. Viitorul se clădește prin educație.

Dragi profesori, pasiunea pentru cunoaștere și talentul de a o împărtăși reprezintă cheile succesului acestei profesori. Știu că vi se cer multe și aveți multe provocări. Sunteți indispensabili viitorului țării noastre. Măririle salariale din acest an sunt în direcția corectă, dar cu siguranță că meritați mai mult. Creșterea de 25% a devenit realitate după ce ați atras atenția privind necesitatea unor măriri de salarii. Susțin și mărirea de salarii din ianuarie 2024 și vă asigur că mă voi asigura ca ele se vor implementa”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis: Situaţia drogurilor din şcoli, în viitorul CSAT

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că în viitoarea ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, un subiect foarte important va fi consumul de droguri în rândul tinerilor, pe care președintele îl consideră o amenințare la adresa securității naționale.
”Vreau să mă refer la un fenomen alarmant: consumul drogurilor în rândul tinerilor. Este o problemă tot mai mare în societatea noastră.

Am decis să includ pe ordinea de zi a CSAT acest subiect. Efectele, amploarea și modul în care afectează societatea sunt o amenințare la adresa securității naționale. Este crucial care tinerele generații să înțeleagă efectele dramatice ale consumului de droguri, alcool și tutun de la o vârstă fragedă.

Este vital să le oferim elevilor instrumente pentru a face singuri alegeri sănătoase.”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României, Klaus Iohannis, spune că Legile Educației vor da roade, însă progresele se pot vedea numai în timp, iar pentru asta e nevoie ca acestea să fie implementate și respectate punct cu punct. Președintele a avertizat politicienii să nu modifice Legile Educației.
Să acordăm noillor legi posibilitatea de a fi implementate. Sper ca politicienii să dea prioritate acestor legi și să nu intervină cu schimbări, a spus Iohannis în discursul din prima zi de școală.

Ce a postat directorul şcolii înainte de vizita lui Iohannis

Directorul Şcolii 162, din Sectorul 1 al Capitalei, unde luni au fost prezenţi  preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Educaţiei Ligia Deca, a postat pe Facebook un filmuleţ în care prezintă şcoala, alături de un mesaj adresat elevilor şi părinţilor, dar şi de remarca potrivit căreia deşi şcoala nu poate candida pentru titlul de cea mai modernă sau cea mai dotată unitate de învăţământ, are şanse la categoria ”Printre cele mai cochete şcoli din Bucureşti şi nu numai”.

„Nu credem ca putem candida la cea mai frumoasă, la cea mai modernă, la cea mai dotată unitate de învățământ etc. Însă, cu siguranță, am avea șanse la categoria „Printre cele mai cochete unități de învățământ din București și nu numai”. Ne place să credem că, personalizând, în limbaj popular, școala noastră îl are pe „vino\”ncoa”!”, a scris, pe Facebook, directorul Școlii Generale 162 din București.

Anul şcolar 2023 – 2024 va avea 5 vacanţe, 36 de săptămâni de cursuri şi multe probleme: 200 de şcoli au toaleta în curte, 3.000 de profesori nu au studii, iar 25.000 de elevi învaţă în trei schimburi

Anul şcolar 2023 – 2024 va avea 5 vacanţe, 36 de săptămâni de cursuri şi multe probleme: 200 de şcoli au toaleta în curte, 3.000 de profesori nu au studii, iar 25.000 de elevi învaţă în trei schimburi

Dorin Stoican a fost prezent la dezbaterea privind Legile Educației din Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților, în data de 12 aprilie 2023, unde a afirmat: „Am făcut un studiu acum ceva vreme și cam 45% dintre copii proveneau la școala 162 din familii dezorganizate, reorganizate, monoparentale, crescuți de bunici, cu părinții plecați la muncă în străinătate ș.a.m.d.”

El a propus atunci centre de consiliere psihologică pe lângă CMBRAE, unde copilul să meargă temporar, dacă manifestă constant un comportament violent.

„Dacă un elev deranjează constant orele de curs, să fie scos de la oră și nu lăsat de izbeliște, ci împreună cu consilierul școlar, un alt cadru didactic. Pentru elevii care manifestă constant un comportament violent să existe centre de consiliere psihologică și comportamentală pe lângă CMBRAE, în care copilul să meargă temporar”, a propus Stoican.

O altă propunere vizează Școala altfel și Săptămâna verde, care ar trebui să se desfășoare în timpul vacanțelor școlare, pentru cine dorește, potrivit lui Dorin Stoican, pentru că „se perturbează foarte grav procesul didactic. Unii copii au bani, alți copii n-au bani, este greu de gestionat transportul, monitorizarea acestora”.

Totodată, Dorin Stoican este și unul dintre autorii primului manualul de Educaţie fizică pe când era ministru al Educația Liviu Marian Pop. Potrivit news.ro, Dorin Stoican susţinea că ministrul Educaţiei de atunci, Liviu Pop, “nu are nicio vină şi niciun merit”, decizia ca Educaţia fizică să aibă manual nefiind luată de el.

Vouchere educaţionale de 1500 de lei pentru profesori. Sumele intră pe card, dar doar 30% pot fi cheltuite fără factură

Conform site-ului unităţii de învăţământ, Şcoala Gimnazială nr. 162 a luat fiinţă în anul 1919. La început nu a beneficiat de un imobil propriu, iar procesul didactic se desfăşura în cămăruţe închiriate de la diverşi proprietari din zonă. Cartierul se numea Giuleşti Ţigănie şi aparţinea, din punct de vedere administrativ, de comuna de comuna Roşu din judeţul Ilfov.

Anul şcolar 2023 – 2024, care începe luni, are 36 de săptămâni de cursuri, excepţie făcând clasele terminale, şi 5 vacanţe, fiind aşteptaţi în bănci aproape 3 milioane de elevi. Peste 25.000 dintre ei vor învăţa în trei schimburi, lucru care nu va mai fi, însă, permis din 2025. Conform autorităţilor, încă sunt şcoli cu grupuri sanitare neconforme, aproape 200 de unităţi de învăţământ aflându-se în această situaţie. Anul acesta vor ajunge la catedră peste 3000 de cadre didactice fără studii corespunzătoare.

Elevii ar urma să beneficieze de gratuitate la transport, însă transportatorii reclamă că nu au fost consultaţi şi că acest model a eşuat de fiecare dată în ultimii 30 de ani. Începând din acest an, există un Plan de acţiune privind siguranţa şcolară, asumat de mai multe ministere, care vizează, printre altele, violenţa în şcoli şi consumul de droguri. Preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Senatului Nicolae Ciucă şi premierul Marcel Ciolacu şi-au anunţat participarea la festivităţile de deschidere a anului şcolar, Iohannis şi Ciolacu, în Bucureşti, iar Ciucă la Blaj. Şi secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană va fi prezent la unităţi de învăţământ din judeţul Dâmboviţa.