Klaus Iohannis, la Memorialul Victimelor Holocaustului. Discursul, PERTURBAT de un elicopter

Preşedintele Klaus Iohannis a fost prezent, joi, la Memorialul Victimelor Holocaustului din România , unde a ţinut un discurs cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România.

08 oct. 2015, 08:14
Klaus Iohannis, la Memorialul Victimelor Holocaustului. Discursul, PERTURBAT de un elicopter

Discursul sustinut de presedintele Klaus Iohannis la Memorialul Victimelor Holocaustului a fost perturbat de un elicopter care a survolat la joasa inaltime zona in care se afla monumentul, scrie hotnews.ro Zgomotul elicopterului i-a atras atentia si presedintelui, care a ridicat ochii pentru a vedea ce il perturba.

În discursul său, şeful statului a spus că a păşit joi pentru prima dată pe „pe pietrele acestui impresionant Memorial ca Președinte”.

România este astăzi o țară care a făcut progrese foarte importante în domeniul recunoașterii și asumării Holocaustului.  (…) A fost un proces dificil, dar am arătat că ne-am însușit întru totul lecția trecutului. Am ales să fim vigilenți, să prevenim și să combatem orice formă incipientă de ură, discriminare și insultare a memoriei victimelor prin negarea sau minimalizarea genocidului evreiesc. Am ales cu responsabilitate să apărăm zi de zi libertățile civile, prin lege și prin apelul la justiție, nu doar prin carte. De aceea, vă pot asigura astăzi că în România nu mai sunt posibile asemenea fapte precum cele petrecute în acei ani tulburi.

Pentru noi, Transnistria din vremea războiului este imaginea unui pământ îndepărtat, în care copii și bătrâni, femei și bărbați nevinovați au fost deportați și obligați să trăiască în ghetouri și lagăre. Înghețați pe câmpurile sterile, chinuiți de foame, epuizați de boli, hăituiți și persecutați ori secerați de gloanțe, zeci de mii de oameni au pierit aici, între 1941 și 1944, pentru unica vină de a fi fost evrei sau romi. (…)

Acum, când mii de refugiați bat la porțile continentului nostru, tentațiile populismului și rasismului riscă să renască. Împreună cu statele Europei, avem datoria de a le respinge. Sunt convins că putem să depășim împreună această situație complicată și să facem față cu bine.

Am spus încă de la început că unul dintre obiectivele mandatului meu în privința memoriei națiunii este să apăr amintirea victimelor Holocaustului.

Sunt conștient că este un demers complex și de durată, dar sunt convins că rezultatele nu vor întârzia să apară. Orice forme de intoleranță, rasism, ură și discriminare reprezintă amenințări la adresa democrației.

De aceea voi continua să apăr acele modele și acțiuni din societate care contribuie la promovarea responsabilității și toleranței, non-discriminării și respectului pentru demnitatea ființei umane. Cred cu tărie că acțiunea de asumare a trecutului trebuie transformată în politică publică și sprijin pe deplin înființarea unui Muzeu al Evreilor și al Holocaustului la București.

Am anunțat recent lansarea unei largi consultări asupra educației și, în viitor, subliniez aici, aceasta va fi una din temele majore de dezbatere publică pe care le voi susține.

După cum spuneam, România a făcut pași importanți în privința asumării și memorializării Holocaustului, iar faptul că reprezentanții atâtor autorități și organizații sunt împreună este un semn că solidaritatea în această direcție este una puternică și durabilă”, a spus Iohannis.