Klaus Iohannis, la negocierile de la Consiliul European privind planul de relansare. „E ziua decisivă. Problemele sunt complicate”

Klaus Iohannis participă duminică, la a treia zi de negocieri purtate la Consiliul European privind planul de relansare a economiei. Preşedintele a explicat că "problemele sunt complicate" deoarece liderii europeni nu au ajuns la un consens privind modul în care vor fi acordate fondurile. Klaus Iohannis spune că este "moderat optimist" şi că România are "încă o şansă" în ziua care se anunţă una decisivă.

RomaniaTV.net
19 iul. 2020, 11:10
Klaus Iohannis, la negocierile de la Consiliul European privind planul de relansare. „E ziua decisivă. Problemele sunt complicate”

Preşedintele României a explicat înaintea participării la Consiliul European „se discută foarte intens despre condiţiile de acordare a acestor sume, condiţiile de gestionare sau de guvernanţă a fondurilor”

„Unii doresc o abordare mai lejeră, mai bazată pe abordării naţionale, alţii îşi doresc un control strict din partea Consiliului sau din partea Comisiei. Problemele sunt complicate.

Pe de altă parte, pentru acordare acestor fonduri, foarte multe state membre solicită o legătură strânsă cu verificarea statului de drept care iarăşi este o temă care a adus la multe discuţii”, a explicat Klaus Iohannis.

Iohannis: „Sunt moderat optimist. Avem încă o şansă”

„Pentru România, statul de drept nu este o problemă şi nu ne opunem unei legături fiindcă din fericire în România tema statului de drept a fost rezolvată în sens pozitiv prin referendumul de anul trecut şi prin schimbările politice care s-au făcut.

Se negociază şi astăzi în formate mai mici, urmând ca peste puţin timp să începem un nou plen să verificăm în ce măsură putem să facem progrese”, a spus preşedintele, conform Ştirileprotv.

„Avem nevoie de fonduri substanţiale”

„Pentru România, pentru mine, pentru echipa cu care am venit aici, temele prioritate sunt aceleaşi. Avem nevoie de fonduri substanţiale. Avem nevoie în continuare de bani pe coeziune, pentru multele proiecte de autostrăzi, căi ferate, spitale, şcoli. 
Avem nevoie de fondurile pentru agricultură, fără ele este aproape imposibil de imaginat cum ar arăta agricultura în România..

Avem nevoie de fonduri substanţiale pentru revigorare economică şi de o flexibilitate între fonduri şi felul în care se gestionează fondurile. Sunt vitale”, a afirmat Iohannis. 

„Astăzi este ziua decisivă”

„Până în momentul acesta, lucrurile pentru România s-au negociat într-un mod rezonabil. Aici, la negocieri, până când nu s-a negociat tot, practic nu s-a negociat nimic.

Sunt moderat optimist. Avem încă o şansă.

Astăzi este ziua decisivă când ne vom putea da seama dacă putem în această sesiune să ajunge la un acord sau dacă trebuie să revenim peste câteva săptămîni pentru a relua aceste înţelegeri.

Toată lumea îşi doreşte acest acord. toată lumea a înţeles că e nevoia între bugetul multianual şi relansarea economică”, a spus preşedintele României.