KLAUS IOHANNIS, la Paris. MAE anunţă „SANCŢIUNI” după gafa de la Ambasada României

MAE a reacţionat după gafa de la Ambasada României de la Paris, anunţând "sancţionarea cu avertisment" a persoanei responsabile de trimiterea invitaţiilor la recepţia la care va participa preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei oficiale în Franţa. Invitaţiile au fost însoţite de un document în care invitaţii primeau calificative ca "indezirabil" sau "scârbos".

06 feb. 2015, 13:52
KLAUS IOHANNIS, la Paris. MAE anunţă „SANCŢIUNI” după gafa de la Ambasada României

Într-un comunicat de presă, MAE face precizări referitoare la situaţia creată la Paris prin „transmiterea unor invitaţii însoţite, în mod eronat si regretabil, de un fişier de uz intern al ambasadei României la Paris”.

„MAE precizează că faţă de persoana responsabilă de comiterea faptei respective a fost deja aplicată măsura sancţiunii cu avertisment.

De asemenea, a fost dispusă convocarea în Centrală pentru a da explicaţii în faţa Corpului de Control şi Evaluare Diplomatică din cadrul MAE.

Totodată, MAE precizează că adnotările pe marginea documentului de uz intern nu reflectă opinia sau aprecierile ambasadei României la Paris, ci au caracter strict personal, motiv pentru care persoana responsabilă a şi fost sancţionată”, precizează MAE.

CITEŞTE ŞI GAFĂ INCREDIBILĂ la Paris, înainte de vizita lui KLAUS IOHANNIS

Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, la data de 10 februarie, o vizită oficială, la Paris, unde se va întâlni cu oficialităţile franceze, dar va participa şi la o recepţie, organizată de Ambasada României, cu personalităţi din Diaspora. Organizarea evenimentului a dat prilejul însă unei gafe de proporţii şi de-a dreptul jenantă. Din greşeală, la invitaţii a fost ataşat un document intern în care cei chemaţi la recepţie sunt caracterizaţi în fel şi chip, de la „indezirabil” până la „scârbos”.

Scrisoarea scriitorului şi jurnalistului Radu Portocală care a dezvăluit gafa de la Ambasadă:

„Domnule Ambasador,

Am primit invitaţia pe care aţi trimis-o pe 27 ianuarie prin e-mail, invitaţie «strict personală, valabilă pentru o singură persoană», deşi, în cele mai multe cazuri, ea era adresată unor persoane căsătorite.
Azi, am primit de la Dna Fulicea un e-mail ciudat – în realitate, un mesaj emis de Dna Brasat şi redirecţionat de ICR. Las de-o parte faptul că directoarea Institutului Cultural pune virgule peste tot unde ar fi trebuit să fie puncte –
detaliu fără nici un interes într-un context în care limba română este mutilată aproape de toţi cei care o folosesc.

Ce m-a interesat este fişierul Excel pe care Dna Fulicea a uitat să-l şteargă (căci îmi închipui că nu era destinat difuzării). Găsesc în el menţiunea, repetată de mai multe ori, «vrea cu soţia», care dă impresia că a fost scrisă avînd în minte cuvîntul «miloge ». Bănuiesc că asta e pricina modificării care apare în versiunea a doua a invitaţiei: «strict personală, valabilă pentru o singură persoană/2 persoane (după caz)». Fireşte, nu-mi îngădui să vă dau lecţii, dar şi adăugirea de ultim moment, şi formula sînt foarte puţin diplomatice…

Găsesc, de asemeni, o bună parte din bucătăria internă a Ambasadei: cine invită pe cine. Eu, de pildă, sînt invitat de X, adică de nimeni, ci doar aşa, în virtutea inerţiei.

În sfîrşit, consider că este o gafă monumentală faptul că în acest fişier o serie de persoane primesc calificativul «indezirabil», iar un domn pe care nu-l cunosc apare definit drept «scîrbos»! Indiferent de opiniile acestor persoane, cred că Ambasada, care a răspîndit această listă, le datorează scuze.

În ce mă priveşte, veţi înţelege, sînt sigur, că faptul de a frecvanta o instituţie care funcţionează astfel şi care lipeşte etichete ca în anii ’50 s-ar afla în totală contradicţie cu convingerile mele.

Cu mare şi tristă nedumerire,
Radu Portocală