Klaus Iohannis, mesaj de pace de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Şeful statului mai arată: ”Într-o perioadă de mare încercare pentru lumea liberă şi democratică, de luptă pentru valorile în care credem, urez comunităţii maghiare ca această zi să fie una a bucuriei alături de cei dragi, un prilej de speranţă într-un viitor al păcii!”. 

15 mart. 2022, 11:11
Klaus Iohannis, mesaj de pace de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, cu prilejul cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, că într-o perioadă de mare încercare pentru lumea liberă şi democratică, de luptă pentru valorile în care credem, urează comunităţii maghiare ca această zi să fie una a bucuriei alături de cei dragi, un prilej de speranţă într-un viitor al păcii. Şeful statului a ţinut să sublinieze ”contribuţia importantă pe care minoritatea maghiară o aduce societăţii noastre, rolul ei semnificativ în implementarea proiectelor care stau la baza dezvoltării ţării noastre”.

Klaus Iohannis cere sancţiuni care să menţină presiunea asupra Rusiei
”În această zi în care maghiarii de pretutindeni îşi reafirmă identitatea şi ataşamentul pentru locurile natale, urez sănătate, pace şi prosperitate cetăţenilor români de etnie maghiară din România. Folosesc acest prilej pentru a sublinia contribuţia importantă pe care minoritatea maghiară o aduce societăţii noastre, pentru a aprecia rolul ei semnificativ în implementarea proiectelor care stau la baza dezvoltării ţării noastre”, spune preşedintele în mesajul oficial.

Potrivit preşedintelui, ”prin hărnicie şi prin tradiţii pe care le menţin mereu vii, maghiarii au îmbogăţit cultura Europei şi patrimoniul umanităţii”.

Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Volodimir Zelenski. „Vom avea grijă de toţi cetăţenii ucraineni care ajung în România”
”Şi dacă, în mod firesc, identităţile ne diferenţiază, valorile pe care le împărtăşim sunt punţile trainice care ne apropie. Ele ne unesc în jurul democraţiei, libertăţii şi demnităţii umane. Suntem păstrătorii unui tezaur de valori umaniste şi ne revine răspunderea să transmitem noilor generaţii exemplul şi practica, mereu dezvoltată şi cultivată, a bunei convieţuiri. Educarea tinerilor în spiritul respectului pentru celălalt, preţuirea diversităţii etnice şi confesionale, respingerea discursului incitator la ură, cultivarea dialogului intercultural, interetnic şi interconfesional sunt tot atâtea obiective în care comunitatea maghiară din România se regăseşte, împreună cu întreaga societate”, mai afirmă Klaus Iohannis.

Şeful statului mai arată: ”Într-o perioadă de mare încercare pentru lumea liberă şi democratică, de luptă pentru valorile în care credem, urez comunităţii maghiare ca această zi să fie una a bucuriei alături de cei dragi, un prilej de speranţă într-un viitor al păcii!”.

Ciucă, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni: Vă asigur, din nou, de respectul meu personal şi al Guvernului României faţă de identitatea şi valorile comunităţii maghiare

Premierul Nicolae Ciucă, îi asigură pe maghiari, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, de respectul său personal şi al Guvernului României faţă de identitatea şi valorile acestei comunităţi, subliniind că „anii de pandemie şi recentele provocări pe care le traversăm împreună ne aduc şi mai aproape, împărtăşind aceste momente grele, prin solidaritate între noi şi mai ales faţă de prietenii şi vecinii noştri ucraineni, care au ales să se refugieze la noi din calea războiului”.

Prezentăm integral mesajul prim-ministrului Ciucă: „Astăzi, cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni vă asigur, din nou, de respectul meu personal şi al Guvernului României faţă de identitatea şi valorile comunităţii maghiare.

Vă doresc, dumneavoastră, cetăţenilor români de etnie maghiară, să aveţi o sărbătoare binecuvântată, bucurându-ne să ne regăsim uniţi în diversitatea Uniunii Europene din care facem parte.

Anii de pandemie şi recentele provocări pe care le traversăm împreună ne aduc şi mai aproape, împărtăşind aceste momente grele, prin solidaritate între noi şi mai ales faţă de prietenii şi vecinii noştri ucraineni, care au ales să se refugieze la noi din calea războiului.

Spiritul toleranţei şi al armoniei, în care toate minorităţile beneficiază de drepturi constituţionale egale ne oferă azi ocazia de a ne manifesta generozitatea şi recunoştinţa.

La mulţi ani tuturor maghiarilor din România şi de pretutindeni!”.