Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Culturii Naţionale: Celebrăm creaţia eminesciană, cheia de boltă a identităţii noastre naţionale

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj cu prilejul Zilei Culturii Naţionale şi aniversării a 170 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, precizând că pe 15 ianuarie se celebrează creaţia eminesciană, cheia de boltă a identităţii noastre naţionale.
Romania TV
15 ian. 2020, 10:39
Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Culturii Naţionale: Celebrăm creaţia eminesciană, cheia de boltă a identităţii noastre naţionale

Preşedintele a amintit că în urmă cu zece ani Academia a propus Parlamentului instituirea zilei de naştere a lui Mihai Eminescu drept sărbătoare naţională şi marcarea datei de 15 ianuarie drept zi a Culturii Române şi a felicitat instituţia pentru această tradiţie pe care a instituit-o.

„Aflată fericit între sărbătorile unirii românilor de la 1 Decembrie şi 24 Ianuarie, 15 Ianuarie celebrează creaţia eminesciană, cheia de boltă a identităţii noastre naţionale. Ziua de naştere a poetului naţional ne reuneşte în jurul limbii şi literaturii române, ne dă oportunitatea de a ne cinsti artiştii, dar şi ocazia de a reflecta asupra destinului culturii şi patrimoniului nostru naţional. Ziua Culturii Naţionale ne-a oferit, de fiecare dată, un valoros moment de consens şi de coeziune în jurul valorilor fundamentale ale spiritualităţii societăţii româneşti, un prilej de bucurie pentru recunoaşterea lor universală şi de speranţă în destinul lor european.

Pentru această preţioasă moştenire, îi suntem recunoscători lui Mihai Eminescu şi culturii căreia El îi este Luceafăr de 170 de ani!”, spune Iohannis în mesaj.

El arată că a evocat deseori contribuţia culturii la modernizarea şi europenizarea României.

„Suntem datori moştenirii ‘omului deplin al culturii româneşti’ să fim responsabili şi demni de această moştenire. Vector al sintezei în spaţiul românesc a valorilor umanismului occidental, cultura, prin dăruirea elitelor sale, a trasat ţării noastre un parcurs european, care se continuă şi se fructifică în zilele noastre. Educaţia şi şcoala au constituit factorul coeziv între generaţii şi au produs valorile de care societatea românească a avut nevoie. Importantele repere ale acestui parcurs, de la 1848 la 1918 şi până la Revoluţia română anticomunistă din 1989, au fost pregătite şi animate de marile noastre personalităţi culturale. Românii au văzut în însuşirea valorilor europene şansa înfăptuirii idealului naţional şi nicidecum pierderea propriei identităţi. Marile centre de cultură ale Occidentului i-au inspirat pe cărturari şi pe politicieni în construirea unei Românii moderne. După Marea Unire, în contact cu principalele curente culturale interbelice, operele artiştilor români au obţinut o recunoaştere mondială”, menţionează şeful statului.

El indică faptul că, în prezent, poeţii şi prozatorii, pictorii şi cineaştii „noului val”, compozitorii şi interpreţii, artiştii scenei dramatice şi lirice româneşti sunt admiraţi peste tot în lume.

„La festivaluri şi la târguri internaţionale, în simezele muzeelor şi galeriilor de pe toate meridianele globului, operele artiştilor români şi cultura românească, în ansamblul ei, îşi îndeplinesc nobila misiune de autentic ambasador al identităţii şi diversităţii societăţii noastre. Din această perspectivă, integrarea europeană şi apartenenţa României la spaţiul democratic occidental, departe de a cauza un atac la identitatea naţională, reprezintă în fapt o mare oportunitate pentru creatorii care dau astăzi strălucire culturii noastre. După ce au fost confruntaţi cu cenzura comunistă, artiştii români au de 30 de ani oportunitatea de a-şi fructifica libertatea şi au probat cu prisosinţă înţelepciunea de a evita capcanele demagogiei şi populismului, ca şi forţa de a se impune prin talent şi creativitate în faţa globalismelor nivelatoare. Acestea sunt profilul şi contribuţia culturii româneşti contemporane la viitorul ‘dulcei Românii’. Expresiile diversităţilor artistice, provenind din tradiţiile majorităţii româneşti ori din cele ale minorităţilor naţionale, edifică o societate creativă, a identităţilor care contribuie laolaltă la dezvoltarea durabilă a comunităţilor”, mai afirmă Iohannis.

În opinia şefului statului, „stimularea creaţiei şi garantarea reală a libertăţii creatorului, precum şi sprijinirea circulaţiei valorilor culturale româneşti trebuie să fie pilonii angajamentului consecvent al statului în domeniul culturii”.

„Accesul liber şi nediscriminatoriu la produsul cultural, inclusiv prin edificarea unei infrastructuri culturale funcţionale, este obiectivul pe care trebuie să îl urmărească o Românie normală, ţara care îşi valorifică resursele strategice, între care la loc de cinste se găsesc spiritualitatea şi creativitatea. La acest angajament, programul România Educată, pe care l-am iniţiat, îşi va aduce şi el o contribuţie deosebită”, spune şeful statului.

El îi felicită pe cei care lucrează în domeniul culturii. „Cu prilejul acestei sărbători, care uneşte românii de pretutindeni, doresc să îi felicit pe toţi cei care îmbogăţesc, prin creaţia lor, cultura naţională şi să-i salut pe cei care o servesc cu trudă şi angajament în instituţiile publice. Lor, ca şi întregii naţiuni, le spun că preşedintele României se va afla, şi în acest al doilea mandat, în slujba culturii române şi a protejării patrimoniului naţional”, conchide Iohannis.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
O insulă din Asia a fost numită cea mai pitorească din lume. Este o destinație de vacanță fabuloasă
Bzi.ro
Cercetare sociologică în ziua votului. Trei case de sondare vor face exit-poll, duminică, 18 mai 2025, pentru turul 2 de alegeri prezidențiale
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Ce a pățit o femeie care a vrut să voteze de 2 ori. Update
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit subit cel mai mare actor al țării: „Lumea nu va mai fi la fel fără tine!”
Playtech.ro
Cea mai veche clădire din România are peste 1.000 de ani. Este într-un oraş important din ţară
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Cum au compromis autoritățile șansa de a călători fără vize în SUA: „Ruinele minciunii și duplicității hrănesc populismul”
wowbiz.ro
Soția lui Bursucu’, implicată într-un accident grav în Constanța! Informații de ultim moment
Spynews
Cine este Johannes Pietsch, câștigătorul Eurovision 2025. Austriacul este cunoscut după numele de J.J și are 24 de ani
Spynews
Soția lui Bursucu a făcut accident cu mașina în Constanța! Au fost găsite trei victime, dintre care două încarcerate | FOTO
Evz.ro
Scapă de gândacii urât mirositori cu un ingredient simplu din bucătărie
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Soția lui Bursucu' a fost implicată într-un grav accident, în Constanța
Cancan.ro
Politicianul care a ÎNCĂLCAT legea în secțiile de votare, deși George Simion și Călin Georgescu au fost dați afară de poliție! Cine a acordat declarații direct din secția de votare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ești taxat pentru mașină, deși NU mai ești proprietar. Termen legal 30 de zile. Legea pe care o uită românii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Ce pățești dacă faci live pe TikTok sau Facebook din cabina de vot?
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
A murit în cabina de vot! Resuscitare în secția de votare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Indiferent de cine va fi ales Președinte: problemele urgente ale României