Klaus Iohannis, mesaj de ziua Statului Major General: „Suntem furnizor de securitate în regiune”

Președintele Klaus Iohannis afirmă că modernizarea și înzestrarea Armatei, consolidarea capacității naționale de apărare și continuarea procesului de transformare trebuie să fie priorități ale Statului Major General.

RomaniaTV.net
12 nov. 2015, 12:39
Klaus Iohannis, mesaj de ziua Statului Major General: „Suntem furnizor de securitate în regiune”

„În actualul mediu de securitate, caracterizat de complexitate și dinamism ca urmare a evoluțiilor recente, dar și a interdependențelor politice, economice și tehnologice produse de fenomenul globalizării, Statului Major General, alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniul securității naționale, îi revine sarcina de a-și concentra eforturile strategice pentru apărarea țării, precum și pentru respectarea angajamentelor internaționale asumate. Consolidarea capacității naționale de apărare, continuarea procesului de transformare, modernizare și înzestrare a Armatei României trebuie să constituie priorități aflate permanent pe masa de lucru a Statului Major General”, spune șeful statului în mesajul transmis cu prilejul sărbătoririi a 156 de ani de la înființarea SMG.

Președintele Iohannis arată că exercițiile multinaționale, bilaterale, în context aliat sau regional, coordonate de Statul Major General în acest an confirmă experiența dobândită în teatrele de operații, precum și profesionalismul categoriilor de personal.

Anul acesta sărbătorim 156 de ani de când a luat ființă Statul Major General, structură a Ministerului Apărării Naționale, cu rol esențial în pregătirea Armatei și a națiunii române pentru apărare. Pe parcursul întregii sale existențe, Statul Major General a fost organismul superior de concepție și comandă al Armatei României, structura militară de specialitate învestită cu competențe specifice în domeniul militar”, susține șeful statului.

El precizează că apartenența la NATO și Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, alături de calitatea de membru al Uniunii Europene, sunt pilonii politicii externe ai României.

În acest context, România și-a asumat angajamentul de a fi un furnizor de securitate într-o regiune cu provocări multiple. Alocarea anuală a minimum 2% din PIB bugetului apărării, timp de 10 ani, începând cu anul 2017, va asigura suportul necesar unei forțe moderne, flexibile și interoperabile”, arată șeful statului.

Președintele subliniază că încrederea de care Armata se bucură în rândul populației este pe deplin justificată.

Este datoria dumneavoastră să mențineți acest nivel de încredere, pregătindu-vă permanent pentru onoranta misiune pe care o aveți”, a conchis Iohannis.

Mesajul lui Klaus Iohannis a fost prezentat la ceremonia aniversară de consilierul prezidențial Ion Oprișor.